To małe warzywo jest bogate w allicylinę – związek chemiczny o specyficznym zapachu i działaniu bakteriobójczym, co znacznie wpływa na wiele stanów chorobowych. Niektóre syntetyczne produkty są bezwonne, niestety czosnek może wtedy tracić na wartości. Jego aromat jest wspaniałą przyprawą, która dodaje smaku i wartości odżywczych.
Naturalny antybiotyk może zwalczać nie tylko choroby, ale także działać zapobiegawczo. Toteż warto mieć go w domu, nawet jeśli jesteś pewien, że nic Ci nie dolega. Wiele artykułów spożywczych działa jak antybiotyk, np. czosnek i chili. Najlepiej stosować jednocześnie kilka z nich. W rezultacie powstaje potężny naturalny antybiotyk. W tym artykule dowiesz się, jak stworzyć swój własny antybiotyk.
Naturalny antybiotyk zwalcza wiele różnych gatunków bakterii. Jest także skuteczny przeciwko wirusom, pasożytom i grzybom, jak również usprawnia krążenie i przepływ limfy. Nawet wobec Candida (forma drożdżaka), owa mikstura ma działanie terapeutyczne. Sekret skuteczności nie tkwi w poszczególnych składnikach, ale w ich kombinacji. To połączenie wykazuje niezwykle skuteczne właściwości lecznicze przy problemach spowodowanych licznymi patogenami.
Przepis
Składniki:
- 700 ml octu jabłkowego (organiczny, niefiltrowany)
- 1/4 szklanki drobno posiekanego czosnku
- 1/4 szklanki drobno posiekanej cebuli
- 2 świeże ostre papryczki (pepperoni lub chili)
- 1/4 szklanki startego imbiru
- 2 łyżki startego chrzanu
- 2 łyżki zmielonej kurkumy lub 2 zmiażdżone na „placek” świeże kłącza
Wykonanie:
- Do miski wlej ocet jabłkowy, następnie dodaj do octu całą resztę składników i dobrze wszystko wymieszaj.
- Mieszaninę przelej do szklanego słoja tak, by był on wypełniony w 2/3 swojej objętości.
- Teraz dopełnij słój octem jabłkowym.
- Zakręć mocno słój i wstrząśnij.
- Odstaw naczynie w chłodne, suche miejsce na czas dwóch tygodni. Co kilka dni wstrząśnij. W tym czasie aktywne składniki przedostaną się do octu.
- Po dwóch tygodniach przecedź zawartość słoja przez gazę, a otrzymaną miksturę przelej do butelki.
- Otrzymany tonik można używać w kuchni jako dodatek do potraw. Jednak niezrównaną jego zaletą jest jego działanie lecznicze. Jest on najlepszym, wykonanym w domu naturalnym antybiotykiem!
Dawkowanie
- Uwaga: mikstura ma bardzo intensywny, ostry smak! Jeżeli jesteś nadwrażliwy na pikantne przyprawy, lepiej zrezygnuj z tego antybiotyku, lub przyjmij go w bardzo małych dawkach w celu sprawdzenia, czy tolerujesz taką mieszankę.
- Przed spożyciem rozcieńcz wodą odpowiednią dawkę toniku. Jeżeli nie będziesz mieć problemu z przyjmowaniem nierozcieńczonej mikstury, możesz ją przyjmować w czystej postaci (co wzmaga efekt, zwłaszcza jeśli infekcja sięga obszaru gardła).
- W celu wzmocnienia układu odpornościowego zaleca się przyjmowanie jednej łyżki toniku rozcieńczonego w jednej filiżance (150ml) wody.
- Stopniowo możesz zwiększać dawkę do ilości odpowiadającej pojemności małego kieliszka (ok 25ml) dziennie.
- W celu zwalczenia stanu chorobowego przyjmuj 1 łyżkę toniku 5-6 razy dziennie.
- Przed podaniem mikstury dzieciom, oraz w przypadku kobiet w ciąży, przed zastosowaniem należy zasięgnąć porady lekarza.