Obecnie sól himalajska uważana jest za najbardziej czystą i zdrową z dostępnych soli na świecie. Posiada mnóstwo różnego rodzaju związków potrzebnych dla zdrowia i ma niepodważalne lecznicze właściwości. Różowa himalajska sól morska zawiera ponad 84 minerałów i pierwiastków śladowych, w tym wapń, magnez, potas, miedź i żelazo. Spektrum zastosowań nie kończy się na kuchni – świetnie sprawdza się w kosmetyce, a być może słyszeliście o słynnych prozdrowotnych lampach solnych.
Zawartość najważniejszych pierwiastków mineralnych soli himalajskiej (masa 1 kg):
Sód – 382,61 g
Potas – 3.5g
Magnez 0,16 g
Fosfor – <0:10 ppm
Wapń – 04:05 g
Chrom – 0:05 ppm
0:27 ppm manganu
Cynk – 2:38 ppm
Żelazo – 38,9 ppm
Selen – 0:05 ppm
Brom – 2,1 ppm
Źródło: Barbary Hendeli, Petera Ferreira, Water & Salt – The Essence of Life
Kliknij poniżej w Polub tę stronę, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga. Jeżeli masz pytanie dotyczące artykułu : Wpisz wiadomość
Czym jest właściwie sól himalajska?
Pochodzi z regionu Punjab (Pakistan) około 190 mil od Himalajów, z pozostałości pierwotnego morza z epoki prekambryjskiej (ok 4 mld lat temu). Sól himalajska może być różowa, biała lub czerwona, a zmiany koloru wskazują za zawartość minerałów.
Generalnie, sole są niezbędne do utrzymania zdrowego funkcjonowania komórek organizmu, przewodzenia nerwowego, trawienia, a także wchłaniania substancji odżywczych oraz usuwania zbędnych produktów przemiany materii.
Dlaczego sól himalajska jest lepsza od zwykłej soli kuchennej?
Wysokiej jakości różowa sól himalajska jest jedną z najczystszych soli, jaką można znaleźć. Zazwyczaj wydobywa się ją ręcznie. W przeciwieństwie do zwykłej soli kuchennej nie wymaga dużo nienaturalnych ingerencji. Sól kuchenna jest silnie poddawana obróbce, wskutek czego w dużym stopniu pozbawiona jest minerałów. Handlowa sól kuchenna składa się z 97,5 do 99,9 procent chlorku sodu. Tymczasem, wysokiej jakości nierafinowana sól himalajska posiada tylko około 87 procent chlorku sodu.
Poddawana procesowi bielenia zwykła sól kuchenna zawiera pochodne glinu i inne substancje znane straszliwe być bardzo szkodliwe dla zdrowia ludzi.
5 korzyści zdrowotnych soli himalajskiej
- ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne
- przyspiesza usuwanie zalegającego śluzu w drogach oddechowych
- redukuje patogeny z powietrza
- wspomaga leczenie przewlekłego zapalenia oskrzeli
2. Równoważy pH organizmu
- bogata zawartość minerałów w soli himalajskiej może pomóc zrównoważyć poziom pH organizmu
- skoro różowa sól himalajska zawiera sód, jak również inne elektrolity, ma ona bezpośredni wpływ na pH krwi
3. Naturalne wspomaga pracę układu pokarmowego
- stymuluje perystaltykę narządów trawiennych
- wspiera produkcję płynów trawiennych w wątrobie i trzustce
- równoważy produkcję kwasu żołądkowego
- harmonizuje równowagę kwasowo-zasadową
4. Oczyszczacz powietrza
- lampa solna ma zdolność oczyszczania powietrza – przyciąga do siebie kurz i alergeny
- lampa jest naturalnym jonizerem powietrza, który efektywnie podnosi poziom jonów ujemnych w pomieszczeniach (pozytywne działanie jonów ujemnych można odczuć zwiedzając groty solne, będąc nad morzem, czy spacerując bezpośrednio po burzy
- może trudno w to uwierzyć, ale odpowiednia dawka bogatej w minerały soli w diecie naturalnie pomaga dobrze spać
- badania z 1989 wykazały, czy dieta o niskiej zawartości sodu może powodować zaburzenia snu i nieregularny sen -pacjenci na diecie niskosodowej (około 500 miligramów dziennie) budzili się w nocy średnio dwukrotnie częściej i spali o 10 % krócej niż pacjenci na normalnej diecie (2,000 miligramów sodu na dobę), a diety o wysokiej zawartości sodu (5000 mg na dobę) doprowadziły do jeszcze dłuższego snu i mniejszej ilości przebudzeń nocnych niż normalna dieta
- nie zachęcam do szalenia z solą, ale całkowite jej unikanie może przyczynić się do problemów ze snem
Dodatkowe korzyści zdrowotne soli himalajskiej:
- reguluje nawodnienie organizmu
- pomaga redukować typowe oznaki starzenia
- promuje tworzenie energii w komórkach
- przeciwdziała skurczom (takim jak skurcze nóg)
- poprawia wchłanianie składników odżywczych z pożywienia
- wzmacnia naczynia krwionośne
- obniża częstość występowania problemów z zatokami
- wspiera zdrowe krążenie
- sprzyja zdrowemu libido
- podnosi wytrzymałość kości
Jak ją spoźywac i w jakiej postaci