Składniki:
Na spód:
- 100 g susz onych daktyli
- 20 g rozpuszczonego oleju kokosowego
- 50 g mieszanych orzechów (np. ziemnych, laskowych)
- 80 g płatków owsianych
- 15 g kakao
Na masę serową:
- 4 łyżeczki żelatyny
- 150 ml mleka roślinnego (np. migdałowego)
- 250 g chudego twarogu
- 60 g ksylitolu lub erytrytolu
- 3 kropelki naturalnego aromatu waniliowego
Na karmel:
- 150 g daktyli
- 60 g masła orzechowego
- 15 g rozpuszczonego oleju kokosowego
- Szczypta soli
- Na chrupiącą polewę:
- 100 g ciemnej czekolady (70% kakao)
- 50 ml mleka roślinnego
- 50 g posiekanych orzechów laskowych
Wykonanie:
Spód:
- Daktyle gotuj w wodzie, aż zmiękną.
- Zmiel orzechy i płatki owsiane na mąkę.
- Odsączone daktyle zmiksuj z olejem kokosowym na puree.
- Połącz mąkę owsiano-orzechową z puree daktylowym i kakao.
- Wyłóż ciastem spód formy i włóż do lodówki.
Masa serowa:
- Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia.
- Mleko zagotuj ze słodzikiem, dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj.
- Zblenduj twaróg, gorące mleko i aromat waniliowy.
- Wyłóż połowę masy serowej na spód, resztę trzymaj w ciepłym miejscu.
Karmel:
- Gotuj daktyle w wodzie, aż zmiękną.
- Zblenduj daktyle z masłem orzechowym, olejem kokosowym i solą na krem.
- Wyłóż karmel na pierwszą warstwę masy serowej, na to drugą część masy serowej.
- Chrupiąca polewa:
- Rozpuść czekoladę z mlekiem w kąpieli wodnej.
- Dodaj posiekane orzechy, wymieszaj i polej sernik.