Jeśli chcesz skutecznie zniechęcić kogoś do siebie – porozmawiaj z nim twarzą w twarz, zjadłszy uprzednio ulubiona bagietkę czosnkową albo kebaba.

Choć czosnek jest fantastyczny i wydziela podczas obróbki termicznej doskonały, przyjemnie pobudzający apetyt aromat, to w oddechu jest zupełnie nieakceptowalny. Co sprawia, że po zjedzeniu czosnku Twój oddech jest brzydki i odrzucający?


Czosnek, surowy
149 kcal / 100g

Białko 6.36 g
Tłuszcz 0.5 g
Węglowodany
w tym cukry
33.06 g
0 g
Błonnik 2.1 g
Woda 58.58 ml

Kiedy lepiej nie jeść czosnku?

Czosnek jest uwielbianym przez nas dodatkiem kulinarnym. Jego pikantny smak i charakterystyczny aromat dodają wyrazistości wielu potrawom. Pasuje niemal do wszystkiego – do mięs, warzyw, nabiału, jest niezastąpiony w sosach do kebaba i pizzy, a także w masełku do pieczywa.

Nawet niewielka ilość czosnku dodana do potrawy ma wielką moc sprawczą, ale niestety przekłada się to na nieświeży oddech, który trudno jest wyeliminować gumą do żucia i szorowaniem zębów.

UZNANE ZA NAJZDROWSZE! Dieta DASH i śródziemnomorska.

blank

Mimo tego, bardzo trudno zniechęcić do jedzenia czosnku jego amatorów – jest uwielbiany przez wiele osób, również w ogromnych ilościach. No i bardzo zdrowy! Ma silne właściwości antybakteryjne, przez co doskonale wzmacnia naturalną odporność i pomaga uporać się z wieloma infekcjami.

Unikajmy jednak jedzenia go przed randką, wizytą u dentysty czy ważnym spotkaniem z klientem – zapach czosnku w oddechu drugiej osoby jest naprawdę trudny do wytrzymania. 

Kiedy czosnek staje się śmierdzący?

Tym, co nadaje czosnkowi pikantności jest związek chemiczny allicyna. Co istotne – allicyna nie występuje w całym, nierozdrobionym ząbku czosnku, czy w główce cebuli. Wydzielana jest dopiero po uszkodzeniu ich tkanki – czyli przekrojeniu.

blank

Allicyna jest fitoncydem, który nie tylko charakterystycznie pachnie, ale ma również działanie bakteriobójcze i odstrasza drobnoustroje, które chciałyby zaszkodzić roślinom rosnącym wokół czosnku czy cebuli w warzywniku. 

Allicyna powstaje w wyniku zadziałania allinazy na alliinę, i odpowiada za czosnkowy oddech po przekształceniu w związki siarkowe:

  • Disiarczek diallilu
  • Siarczek allilu metylu
  • Merkaptan allilu
  • Disiarczek allilu metylu

Z tych związków najdłużej rozkłada się siarczek allilu metylu. To on wchłania się w przewodzie pokarmowym do krwioobiegu i przechodzi tamtą drogą do skóry, płuc i nerek w celu wydalenia go z organizmu.

Tak naprawdę im więcej czosnku zostanie zjedzone, tym dłużej będzie wydalany z organizmu ten związek – może to trwać nawet do 24 godzin. Przez ten czas osoba, która najadła się czosnku, będzie wydzielała czosnkowy oddech, pociła się z lekkim jego zapachem, a nawet wydalała mocz pachnący tą przyprawą. 

Jak można sobie pomóc?

Gdy najesz się czosnku, możesz odczuwać przez pewien czas suchość w ustach i przez wiele godzin odstraszać od siebie ludzi brzydkim zapachem.

Jeśli nie mogłeś się powstrzymać przed zjedzeniem spaghetti bolognese z ulubionym składnikiem, a jesteś na randce, możesz przetestować kilka tricków, sprawdzonych przez naukowców, a znanych doskonale z ludowych mądrości:

  • Surowe jabłka
  • Żucie świeżych listków mięty
  • Żucie świeżej natki pietruszki

Mięta i pietruszka często podawane są w restauracjach na talerzach jako niepozorna dekoracja, ale kiedy jesteś na randce, możesz je wykorzystać do odświeżenia oddechu po czosnkowej potrawie.

Warto również przegryźć surowe jabłko (jabłka pieczone oraz sok jabłkowy również działają, ale już nie tak skutecznie), a potem dokładnie wyszorować zęby miętową pastą, lub przynajmniej użyć mocno miętowej gumy do żucia. 

Nie zrażaj się do czosnku!

Chyba nie ma bardziej prozdrowotnego, a przy tym tam smakowitego składnika, który byłby do tego tani i łatwo dostępny w każdym sklepie, oraz łatwy do wyhodowania, niż czosnek. Śmiało dodawaj go do swoich potraw – makaronów, mięs, sałatek czy pieczywa. To nie tylko sposób na zwiększenie różnorodności bukietu zapachowo-smakowego, ale również na wzmocnienie swojego zdrowia.

Związki siarkowe świetnie radzą sobie z drobnoustrojami, a więc zwalczają infekcje. Nie bez powodu zaleca się pić mleko z miodem i czosnkiem na przeziębienie. Jeśli boisz się przykrego zapachu, zapamiętaj, co może pomóc w odświeżeniu oddechu i jedz czosnek kiedy tylko masz ochotę!