Choroby serca są pierwszą przyczyną śmiertelności na świecie. Mają swoje podłoże w większości w nieprawidłowym trybie życia i niewłaściwej diecie. Z uwagi na częstotliwość występowania uznawane są za chorobę cywilizacyjną.

Nadciśnienie jest jednym z objawów choroby wieńcowej, dlatego też nie wolno go bagatelizować. Tym bardziej, że samo w sobie podwyższone ciśnienie jest nieprzyjemne i powoduje wiele kłopotów. Jak się z niego wyleczyć za pomocą diety?

Nadciśnienie – czym ono jest?

Standardowe, prawidłowe ciśnienie tętnicze wynosić tabela poniżej.

Jest to prężność, z jaką krew przepływa przez naczynia tętnicze, i ma duży wpływ na samopoczucie.

Jest regulowane poniekąd od strony serca, poprzez jego mocniejsze lub słabsze skurcze. Jednak na wartość ciśnienia wpływ ma również stan naczyń krwionośnych – ich grubość i elastyczność.

Ściany, które od wewnątrz pokryte są złogami cholesterolowymi, mają węższe światło. Krew musi więc prężniej przeciskać się przez nie, co powoduje wzrost wartości ciśnienia tętniczego.

Nadciśnienie zaczyna się w zasadzie już wtedy, gdy ciśnienie skurczowe ma powyżej 140 mm Hg.

Objawia się ono dusznościami, zawrotami głowy, bólami głowy, potliwością, uderzeniami gorąca, zaczerwienieniem na twarzy.

Objawy te nasilają się szczególnie po wysiłku, nawet stosunkowo niewielkim dla osoby zdrowej. Zdecydowanie należy z nim walczyć!

Ta dolegliwość nie tylko może prowadzić do zawału serca, ale również na co dzień uniemożliwia normalne, sprawne funkcjonowanie. 

Czy azot z buraków pomaga w leczeniu nadciśnienia?

Tlenek azotu jest związkiem chemicznym, który rozluźnia naczynia krwionośne – a więc obniża ciśnienie tętnicze krwi.

Związek ten znajduje się w wielu roślinach, głównie nowalijkach, sałatach, ale również w buraku. Jego obecność tam wynika z nawozów azotowych, które poprawiają jakość upraw.

Istotą działania tlenku azotu jest przemiana NO3 (azotanu) w organizmie do NO2 (azotynu).

Ta przemiana, korzystna dla organizmu, zachodzi pod wpływem bakterii w jamie ustnej, czyli w ślinie.

Następnie azotyn jest przekształcany do tlenku azotu w tkankach organizmu.

Choć brzmi to nieprawdopodobnie, jeśli leczysz się na nadciśnienie między innymi poprzez spożywanie buraków, unikaj częstego i obfitego spluwania!

Jakie są korzyści z przeprowadzania tego procesu w ten sposób?

Sposobem na pozyskanie tlenku azotu w organizmie może być także synteza tego związku przez eNOS (syntazę tlenku azotu, enzym).

Organizm jednak zdecydowanie nie lubi, gdy eNOS jest produkowany w nadmiarze i zmuszany do intensywnego syntetyzowania tlenku azotu.

Dlatego też jego rola w leczeniu nadciśnienia jest ważna, ale należy ją traktować raczej zapobiegawczo.

eNOS używa L-argininy do syntezy tlenku azotu, jednak suplementacja tym związkiem nie byłaby wcale tak korzystna dla organizmu pod tym względem – ponieważ zasadniczo eNOS nie podlega wpływowi suplementów diety. 

Jak badano wpływ tlenku azotu na nadciśnienie?

Do badania tego wzięto pod uwagę osoby dorosłe od 18 do 85 lat, zdrowe i nie wykazujące objawów choroby sercowo-naczyniowej, ani obciążenia nerek.

Tym, co łączyło badanych, było wysokie ciśnienie tętnicze, o wartości powyżej 130/85 mm Hg. Zażywanie leków na nadciśnienie nie było w tym przypadku kryterium wykluczającym z badania.

Uczestników podzielono na grupę przyjmującą leki na nadciśnienie, i nieprzyjmującą ich. Następnie losowo dawano im do picia sok z buraków z wysoką zawartością azotanów lub sok z buraków pozbawiony azotanów (placebo).

Buraki uznano jako doskonałe źródło azotanów. Mają one większą gęstość niż inne warzywa liściaste zawierające azotany, a zatem łatwiej pozyskać odpowiednią ilość tych związków ze stosunkowo niewielkiej objętości soku z nich pozyskanego.

Uczestnikom mierzono ciśnienie przez 24 godziny w specjalnych warunkach, od dnia przed rozpoczęciem kuracji buraczanej, aż do jej zakończenia, czyli przez 4 tygodnie, a na koniec dwa tygodnie po zakończeniu kuracji. 

Jakie były ustalenia?

Okazało się, że poziom azotanów w organizmie wzrósł znacząco u osób przyjmujących sok z azotanami, w porównaniu z sokiem bez azotanów, który piła druga grupa – co jednak na pewno nie dziwi.

Powiększyło się również wytwarzanie cGMP – cząsteczki sygnałowej, która wytwarzana jest w organizmie zawsze po kontakcie z tlenkiem azotu, co potwierdza dobrą wchłanialność azotanów z soku buraczanego.

Obecność cGMP potwierdza również, że tlenek azotu w organizmie pojawił się właśnie na skutek suplementacji sokiem z buraków.

Nie zostały zaobserwowane zmiany w obrębie methemoglobiny, nie wzrosła częstość akcji serca, ani nie zmieniły się markery hematologiczne, glikemiczne czy biochemiczne, i to w obu badanych grupach. 

Jakie znaczenie ma to badanie dla osób z nadciśnieniem?

Szklanka 250 ml soku z buraków obniża ciśnienie średnio o 7,7 mm Hg. Szacuje się, że obniżenie go już o zaledwie 2 mm Hg jest w stanie zmniejszyć ryzyko choroby i udaru serca o 5%! Zdecydowanie jest więc o co powalczyć i polubić smak soku wyciskanego ze świeżych buraków.

Ciśnienie krwi po wypiciu szklanki soku jest w stanie obniżyć się na 24 godziny, i działanie to można przedłużyć po prostu serwując sobie kolejną szklankę tego napoju.

Można również tę buraczana kurację zafundować sobie w celu permanentnego poprawienia zdrowia swojego układu krążenia. 

Jak bez leków obniżać swoje ciśnienie?

Okazuje się więc, że buraki są bardzo skutecznym lekiem na nadciśnienie.

Spożywane systematycznie przez długi czas mogą nawet trwale obniżyć ciśnienie, a z pewnością poprawić komfort osób, które na tę dolegliwość cierpią.

Warto zatem pokochać sałatki z buraków, duszone buraczki oraz soki wyciskane świeżo z tych warzyw w wyciskarce wolnoobrotowej.

Takie urządzenia są obecnie coraz tańsze na rynku AGD, więc bez problemu uda się znaleźć wyciskarkę, która dostarczy codziennej porcji zdrowia bez konieczności kupowania gotowych soków w butelkach.

Oprócz tego, buraki są bardzo tanim surowcem, dostępnym przez cały rok.

Zdecydowanie warto więc mieć ich cały zapas w piwnicy i przez taki sok serwowany raz dziennie poprawiać swój stan zdrowia z dnia na dzień!

Do soku buraczanego można dodawać na przykład sok jabłkowy, cytrynę lub inne składniki, które poprawią i złagodzą jego smak.

Referencje

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25421976
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15223073
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18793740
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK84604/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24239664
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23846159
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22889895
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24670812
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23183324