Naukowcy z Washington School of Medicine w St. Louis odkryli, że zdrowy mikrobiom jelit może zapobiegać ciężkim infekcjom grypowym u myszy, prawdopodobnie poprzez rozkładanie naturalnie występujących w żywności (np. w winie, jagodach) flawonoidów.
Mikroby żyjące w jelitach nie tylko trawią jedzenie, ale mają też bardzo [su_highlight background=”#ffd512″] istotny wpływ na układ odpornościowy. [/su_highlight] Badanie przeprowadzone na myszach przez naukowców z Washington School School of Medicine w St. Louis dowodzi również, że mikrobiom może zapobiec powikłaniom towarzyszącym grypie. Odkrycie to rzuca nowe światło na wyjaśnienie szerokiej zmienności ludzkich reakcji na zarażenie wirusem grypy. Bardzo szczegółowo opisuje temat wpływy probiotyków na nasze zdrowie dr Patrycja Szachta w naszym szkoleniu „Jak zadbać o jelita i zmniejszyć ryzyko, otyłości oraz chorób cywilizacyjnych ? Czy istnieje probiotyk na odchudzanie ?” tutaj darmowy fragment kliknij
Badanie zostało opublikowane 4 sierpnia w czasopiśmie Science.
Grypa charakteryzuje się gorączką, kaszlem i bólem ciała i może nawet skończyć się śmiertelnym zakażeniem górnych dróg oddechowych.
Starsze kobiety, kobiety w ciąży, małe dzieci i osoby z przewlekłymi chorobami, takimi jak astma i choroba serca, są najbardziej podatne na poważne powikłania związane z grypą.
Ile osób umiera na grypę ?
Zdaniem Centers for Disease Control and Prevention, od 2004 roku średnio 113 dzieci rocznie umiera z powodu grypy w Stanach Zjednoczonych i ok. 90 w Europie. Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że corocznie na całym świecie od 250 do 500 000 zgonów jest spowodowanych przez grypę.
„Przez wiele lat uważano, że flawonoidy mają właściwości ochronne, które pomagają regulować układ odpornościowy w walce z infekcjami” – powiedział dr Ashley L. Steed, pediatra, który zajmuje się pacjentami w Szpitalu Dziecięcym St. Louis. „Flawonoidy są powszechne w naszej diecie, więc ważnym aspektem naszego badania jest określenie, jak flawonoidy razem z mikrobami jelitowymi mogą chronić nas przed grypą i innymi zakażeniami wirusowymi”.
Jak ważna jest mikrobiota dla naszej odporności ?
Poprzednie dowody wskazują, że mikrobiologia jelit może być ważna w zapobieganiu poważnym zakażeniom grypy. Ponadto w tym badaniu naukowcy mający na celu określenie, jakie drobnoustroje jelit mogą zapewnić taką ochronę.
[su_highlight background=”#ffd512″]”Nasze wyniki wskazują, że nie tylko flawonoidy ale również odpowiednie mikroby w jelicie są potrzebne dla ochrony przed infekcjami”,[/su_highlight] powiedział starszy autor badań Thaddeus S. Stappenbeck, PhD, Conan profesor patologii i immunologii.
W ramach badania badacze zbadali mikroorganizmy obecne w jelitach ludzkich i stwierdzili, że [su_highlight background=”#ffd512″]bakteria Clostridium orbiscindens rozkłada flawonoidy, w efekcie czego powstaje metabolit, który zwiększa sygnalizację interferonu.[/su_highlight]
Jak flawonoidy z owoców i warzyw wspomagają odporność ?
„Metabolit nazywa się desaminotyrozyna ( DAT)”, powiedział Steed. „Gdy dałem myszom DAT pobrane od innej myszy, a następnie zaraziłem je grypą, myszy doświadczyły znacznie mniejszych uszkodzeń płuc niż myszy, którym nie zaaplikowałem DAT”.
„Infekcje były w zasadzie takie same”, powiedział Stappenbeck. „Mikroby i DAT nie zapobiegły zakażeniu wirusem grypy, ale uchroniły przed ciężkim przebiegiem choroby”.
Choć planowane są dalsze badania, naukowcy są zgodni, że warto zadbać o wysokie spożycie flawonoidów w okresie grypowym.
Źródło/ badania :
- Ashley L. Steed, George P. Christophi, Gerard E. Kaiko, Lulu Sun, Victoria M. Goodwin, Umang Jain, Ekaterina Esaulova, Maxim N. Artyomov, David J. Morales, Michael J. Holtzman, Adrianus C. M. Boon, Deborah J. Lenschow, Thaddeus S. Stappenbeck. The microbial metabolite desaminotyrosine protects from influenza through type I interferon. Science, 2017; 357 (6350): 498 DOI: 10.1126/science.aam5336