Wśród prozdrowotnych wynalazków rynku Przepękla ogórkowata jest czymś na prawdę wyjątkowym. Pochodzi z Ameryki Południowej i Azji, potrzebuje ciepła i wilgotności do wzrostu. Znana jest również jako balsamka ogórkowata. Należy do rodziny dyniowatych. Owoce o gorzkim smaku w formie niedojrzałej są jadalne, na surowo lub gotowane. Młode listki, pędy są dodatkiem kulinarnym do dań. Wysuszone liście używane do przyrządzania wywarów i nalewek.
Działanie pozytywne na nasze ciało :
- statystyki pokazują, że [su_highlight background=”#f70f13″ color=”#ffffff”]blokuje namnażanie nowych komórek nowotworowych o 98%[/su_highlight] – jednak potrzebne są dalsze badania aby uznać ekstrakt tej rośliny za leczniczy
- Uniwersytet w Colorado przeprowadził badanie, które zbadało skutki działania balsamki u ludzi z rakiem. W wyniku kuracji [su_highlight background=”#f70f13″ color=”#ffffff”]5% roztworem balsamki ogórkowatej – chamowało raka trzustki [/su_highlight]u 64% badanych.
Poza tym Przepękla ogórkowata pomaga łagodzić :
- Problemy ze skórą
- Astmę
- Nadciśnienie
- Cukrzycę
- Problemy trawienne
Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.
___________________________________________
Korzyści z codziennego stosowania Przepękli ogórkowatej:
- Więcej energii i lepszy metabolizm
- Zapobiega wystąpieniu wad rozwojowych cewy nerwowej płodu spowodowanych niedoborem kwasu foliowego podczas ciąży
- Reguluje ciśnienie krwi (zawiera Polipeptyd-P i charantynę, które wpływają na zdrowy poziom ciśnienia krwi) i leczenie cukrzycy typu 2
- Lepsza odporność i brak infekcji
- Poprawia wzrok i wpływa na brak problemów z oczami (ponieważ ma beta-karoten)
- Usuwanie kaca, a także detoksykacja wątroby
- Świetne trawienie
- Reguluje przepływ krwi
- Leczy łuszczycę i choroby grzybicze
Balsamka Ogórkowata zastosowanie:
Owoce balsamki sa stosowane przez indyjska medycyne ludowa jako lek na cukrzyce, poniewaz zawieraja zwiazek podobny do insuliny, którego dzialanie regulujace poziom cukru we krwi potwierdzona w badaniach klinicznych.
Wszystkie części nadziemne rośliny mają wartość użytkową, jako warzywo i roślina lecznicza. Młode owoce, o długości ok. 10 cm wraz z liśćmi są wartościową przyprawą do dań mięsnych, warzywnych i sałatek. Spożywane na surowo mają gorzkawy smak dlatego należy pozostawić je w solankowej zalewie na kilka godzin i zagotować, następnie spożywać bezporśrednio lub podsmażyć w plastrach i podawać jako dodatek do mięs. Natomiast kwiaty, młode pędy i liście po ugotowaniu są smaczną, pikantną jarzyną.
Gdzie można kupić –> http://plumeria.sklep.pl/balsamka-ogorkowata