Użytkowników online: 73

Wśród prozdrowotnych wynalazków rynku Przepękla ogórkowata jest czymś na prawdę wyjątkowym. Pochodzi z Ameryki Południowej i Azji, potrzebuje ciepła i wilgotności do wzrostu. Znana jest również jako balsamka ogórkowata. Należy do rodziny dyniowatych. Owoce o gorzkim smaku w formie niedojrzałej są jadalne, na surowo lub gotowane. Młode listki, pędy są dodatkiem kulinarnym do dań. Wysuszone liście używane do przyrządzania wywarów i nalewek.

Działanie pozytywne na nasze ciało :

  • statystyki pokazują, że [su_highlight background=”#f70f13″ color=”#ffffff”]blokuje namnażanie nowych komórek nowotworowych o  98%[/su_highlight] – jednak potrzebne są dalsze badania aby uznać ekstrakt tej rośliny za leczniczy
  • Uniwersytet w Colorado przeprowadził badanie, które zbadało skutki działania balsamki u ludzi z rakiem. W wyniku kuracji [su_highlight background=”#f70f13″ color=”#ffffff”]5% roztworem balsamki ogórkowatej – chamowało raka trzustki [/su_highlight]u 64% badanych.

Poza tym Przepękla ogórkowata pomaga łagodzić  :

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

___________________________________________

Korzyści z codziennego stosowania Przepękli ogórkowatej:

  • Więcej energii i lepszy metabolizm
  • Zapobiega wystąpieniu wad rozwojowych cewy nerwowej płodu spowodowanych niedoborem kwasu foliowego podczas ciąży
  • Reguluje ciśnienie krwi (zawiera Polipeptyd-P i charantynę, które wpływają na zdrowy poziom ciśnienia krwi) i leczenie cukrzycy typu 2
  • Lepsza odporność i brak infekcji
  • Poprawia wzrok i wpływa na brak problemów z oczami (ponieważ ma beta-karoten)
  • Usuwanie kaca, a także detoksykacja wątroby
  • Świetne trawienie
  • Reguluje przepływ krwi
  • Leczy łuszczycę i choroby grzybicze

Balsamka Ogórkowata zastosowanie:

Owoce balsamki sa stosowane przez indyjska medycyne ludowa jako lek na cukrzyce, poniewaz zawieraja zwiazek podobny do insuliny, którego dzialanie regulujace poziom cukru we krwi potwierdzona w badaniach klinicznych.


Wszystkie części nadziemne rośliny mają wartość użytkową, jako warzywo i roślina lecznicza. Młode owoce, o długości ok. 10 cm wraz z liśćmi są wartościową przyprawą do dań mięsnych, warzywnych i sałatek. Spożywane na surowo mają gorzkawy smak dlatego należy pozostawić je w solankowej zalewie na kilka godzin i zagotować, następnie spożywać bezporśrednio lub podsmażyć w plastrach i podawać jako dodatek do mięs. Natomiast kwiaty, młode pędy i liście po ugotowaniu są smaczną, pikantną jarzyną.

Gdzie można kupić –> http://plumeria.sklep.pl/balsamka-ogorkowata