W poprzednim artykule pisaliśmy o pestycydach znajdujących się w herbatach :

” Obecnie w ponad 80% gospodarstwach domowych na całym kontynencie, co najmniej raz w tygodniu serwuje się herbatę. Ponieważ popularność herbaty z roku na rok nadal wzrasta, jej korzyści zdrowotne są chętnie wykorzystywanym chwytem marketingowym. Czy herbata jest zielona, czarna, czy czerwona, popularyzowanie walorów picia tego napoju ma utrwalać dalszy wzrost sprzedaży. Jednak badania przeprowadzone przez kanadyjski serwis informacyjny CBC wykazały, że aż dziewięć z dziesięciu przebadanych najpopularniejszych marek herbat w Ameryce Północnej zawierało pestycydy. Obecność tych związków toksycznych -w dużej mierze znanych jako substancje rakotwórcze – podważa korzyści zdrowotne herbaty, a ich ilość znaleziona w niektórych

markach znacznie przewyższała dopuszczalne normy. ” – http://wp.me/p4vKfy-1un

Jedna z naszych użytkowniczek zapytała firmę LIPTON jak to jest naprawdę z tymi pestycydami w ich herbatach ? Oto co otrzymaliśmy w odpowiedzi :

Priorytetem Unilever jest oferowanie bezpiecznych produktów, które spełniają oczekiwania naszych konsumentów. Monitorujemy obecność pozostałości pestycydów w surowcach, które kupujemy. Współpracujemy także z dostawcami, aby upewnić się, że składniki, z których korzystamy są zgodne z obowiązującymi regulacjami.
Odpowiedzialne używanie pestycydów, zgodne z regulacjami ustanowionymi przez poszczególne rządy na całym świecie, jest niezbędne do dostarczania bezpiecznych produktów żywnościowych o wysokiej jakości.
Pracujemy z naszymi dostawcami i rolnikami nad minimalizowaniem użycia pestycydów. Założyliśmy, że do 2020 roku wszystkie surowce, których używamy do produkcji żywności, [su_highlight background=”#f51102″ color=”#ffffff”]będą uprawiane zgodnie z założeniami rolnictwa zrównoważonego, a więc w sposób, który minimalizuje użycie pestycydów.[/su_highlight] Dotyczy to zarówno standardu dotyczącego obecności pestycydów, jak i możliwości sprawdzanie surowców w całym łańcuchu dostaw.
Dodatkowo, pracujemy z szeregiem organizacji certyfikujących i wspierających zrównoważone praktyki rolnicze, takimi jak Rainforest Alliance, Roundtable on Sustainable Palm Oil, Roundtable for Sustainable Soy, Fair Trade czy Bonsucro. Minimalizowanie użycia pestycydów jest zawsze jednym z wymogów określonych przez te organizacje.

Osobiście zdarza mi się pić herbatę LIPTON i mam nadzieję, że zgodnie z obietnicami do roku 2020 ilość pestycydów w ich herbacie będzie zerowa 🙂