Czas przygotowania: ok. 20 minut

Składniki (dla 4 osób):

½ kg szparagów (oczyszczone)
200 g szynki parmeńskiej (prosciutto)
100 g parmezanu lub sera żółtego (utarty na tarce o drobnych oczkach) – najlepiej eologiczny długodojrzewający
1 łyżka oliwy z oliwe

Wykonanie:

Krok 1. Oczyszczone szparagi blanszujemy przez 2-3 minuty.

Krok 2. Odcedzamy szparagi i każdy z osobna zawijamy w wędlinę.

Krok 3. Układamy szparagi w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą z oliwek. skrapiamy oliwą z oliwek.

Można też zawinąć szparagi w folię aluminiową.

Krok 4. Naczynie żaroodporne wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 220 °C. Szparagi zawinięte w folię aluminiową można też grillować przez ok. 10 minut na grillu.

Krok 5. Gotowe, gorące szparagi posypujemy tartym parmezanem.

 

Opcjonalnie sos

100ml mleka kokosowego

1 łyżka masła kokosowego

2 ząbki czosnku / posiekany

1 łyżka curry

sól

piepsz

Wszystko dokładnie łączymy i gotowe