Rodzime plemię Indian w Paragwaju nazywa stewię „Kaa he-he”, co oznacza „słodkie zioło”. Od wieków to lokalne zioło było używane przez mieszkańców jako słodzik i środek leczniczy. Wykazano, że Stewia prócz posiadania słodkiego smaku, jest środkiem przeciw hiperglikemii, przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym. Oczyszczone glikozydy stewiolowe uzyskano po raz pierwszy w Japonii, gdzie ten nie ulegający fermentacji słodzik szybko zyskał na popularności. Stewia jest obecnie uprawiana w wielu krajach, w tym w Stanach Zjednoczonych, Chinach, Brazylii i Meksyku. Można ją kupić postaci płynu, proszku, tabletek, a jej zastosowanie wykracza poza branżę spożywczą ( znajduje się np. w środkach do higieny jamy ustnej).
Ciekawe Badania na temat Stewii
– Badania pokazują, że glikozydy stewiolowe [su_highlight background=”#f51102″ color=”#ffffff”]działają antynowotworowo [/su_highlight] [su_label type=”success”](1)[/su_label]
– Systematyczne stosowanie stewii [su_highlight background=”#f51102″ color=”#ffffff”]zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu[/su_highlight], redukcja wolnych rodników o 50% zwłaszcza troloksu [su_label type=”success”](2)[/su_label]
– Systematyczne stosowanie stewii [su_highlight background=”#f51102″ color=”#ffffff”]poprawia regenerację organizmu [/su_highlight]od 33,17% do 56.82% [su_label type=”success”](3)[/su_label]
– Stewia ma działanie terapeutyczna : Antygrzybiczne, Antyseptyczne [su_label type=”success”](4)[/su_label]
Więcej badań na temat stewii :
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814611017559
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691502002351
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691503000395
Korzyści zdrowotne stewii
Stewia zawiera zero kalorii i jest do 300 razy słodsza od sacharozy, co sprawia, że jest ona doskonałym substytutem cukru. To „cudowne zioło Paragwaju” zasługuje na to miano również ze względu na posiadane właściwości terapeutyczne w kontrolowaniu diety przy chorobach takich jak cukrzyca typu 2-, profilaktyce raka, kontroli masy ciała i ogólnego stanu zdrowia człowieka.
Naukowcy ustalili, że spożywanie produktów otrzymywanych ze stewii wpływa korzystnie na ogólny stan zdrowia. Być może to najzdrowsza substancja słodząca na rynku – spożywanie stewii wydaje się być pozbawione negatywnych zagrożeń dla zdrowia, w przeciwieństwie do innych alternatyw białego cukru. Choć naukowcy wciąż pracują na rzecz identyfikacji procesów jak organizm wykorzystuje wszystkie związki zawarte w stewii, dotychczasowe ustalenia wskazują jednoznacznie, że wpływają one korzystnie na zdrowie człowieka.
Obniża poziom cukru i nie powoduje odkładania się tłuszczu
Niektóre badania wykazały, że stewia działa jak środek przeciw hiperglikemii z powodu zdolności do obniżania poziomów glukozy: o 35% u osób zdrowych i około 18% u pacjentów z cukrzycą typu 2.
W 2010 roku przeprowadzono badania odnośnie wpływu substancji słodzących na poziom cukru we krwi. U zdrowych osób, które spożywały stewię, stwierdzono znacznie obniżony poziom cukru we krwi po posiłku, w porównaniu do tych, którzy spożywali sacharozę. Innymi słowy, w pierwszym przypadku organizm lepiej radzi sobie z regulacją poziomu cukru we krwi, niż w przypadku drugim. W grupie osób, które spożywały stewię, odnotowano również niższy poziom insuliny, w porównaniu z wynikami osób jedzących aspartam i sacharozę.
2015 roku w czasopiśmie Food and Chemical Toxicology opublikowano raport promujący stewię jako produkt zmniejszający insulinoodporność, nie tylko poprzez poprawę wydzielania przez trzustkę insuliny, ale również poprzez usprawnienie metabolizmu glukozy i rozpadu tłuszczu (za sprawą regulacji gospodarki kwasów żółciowych).
Środek przeciwzapalny i przeciwbólowy
Mozesz prosze podac jak przeliczyc stewie 100% w proszku na lyzeczki/gramy cukru? Super blog 🙂
Jestem absolutną fanką Stewii! To najbardziej słodka rzecz jaką próbowałam i najbardziej ekonomiczny słodzik na świecie! Mamy w domu od roku opakowanie stewii w proszku, takie malutkie 20g. 99% czystej stewii. I chyba nawet nie zużyliśmy połowy a codziennie słodzimy 2 kawy! Szok!