Jak wynika z badań opublikowanych przez JAMA Neurology, brak witaminy D u kobiet we wczesnym etapie ciąży, zwiększa ryzyko zachorowania na stwardnienie rozsiane u potomstwa w późniejszym etapie życia.
Stwardnienie rozsiane (SM) jest postępującą chorobą neurodegeneracyjną ośrodkowego układu nerwowego, co ma wpływ na mózg, rdzeń kręgowy i nerwy wzrokowe.
Około 400 tysięcy Amerykanów żyje z SM i około 10.000 nowych przypadków rozpoznaje się każdego roku.
Dr Benjamin M. Greenberg z Uniwersytetu w Teksasie wyjaśnia teorie łączące SM z niedoborem witaminy D. Zauważono, że choroba jest bardziej rozpowszechniona w północnych szerokościach geograficznych, gdzie niska zawartość witaminy D w organizmie może wynikać z braku dostatecznego światła słonecznego.
Fakt, że północne regiony mają mniejszą zapadalność na SM, takie jak Japonia i Alaska wynika z tego, że ich krajowa dieta jest bogata w źródła witaminy D. Poparł to również potencjalny związek i oddał sprawę do dalszego badania.
Naukowcy postawili hipotezę, że niski poziom witaminy D w krytycznych okresach wzrostu może stworzyć „słabe osłonki mielinowe”, co stwarza bardziej prawdopodobne szkody dla osób z SM.
Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.
snp:motywator
VideoBlog: www.motywator.tv
insta: https://www.instagram.com/motywator.tv/
_________________________________________
Badania przyniosły sprzeczne wyniki. Niektóre z nich wiążą się z wysokim poziomem witaminy D i z mniejszą częstością występowania SM w życiu dorosłym, podczas gdy inne sugerują, że ekspozycja witaminy D zwiększa ryzyko zachorowania na tą chorobę. Dwa badania nie wykazały żadnego związku.
Ryzyko SM jest większe w 90% u tych dzieci, gdzie u matek był deficyt witaminy D.
Kasandra L. Munger z Harvard TH Chan School of Public Health w Bostonie razem ze swoim zespołem badała związek pomiędzy wysokim poziomem w surowicy 25-hydroksywitaminy D-25(OH)D – we wczesnym okresie ciąży, a częstością SM u dzieci.
Zbadano 193 osoby z rozpoznaniem stwardnienia rozsianego, z czego 163 stanowiły kobiety. Badane matki zakwalifikowano do grupy Finnish Maternity Cohort (FMC). Naukowcy porównali 176 przypadków pacjentów z 326 uczestników kontrolnych.
Od matek pobrano próbki krwi do zbadania poziomu witaminy D (w 70% były to matki w pierwszym trymestrze ciąży). Średni poziom witaminy D u matek był niewystarczający- zakres witaminy D lub 25(OH)D był poniżej poziomu 12,02 ng /ml.
Wyniki wykazały 90%-owe większe ryzyko SM u dzieci, których matki miały niedobór witaminy D, w porównaniu z tymi, których matki miały odpowiednią jej ilość.
Autorzy podsumowują: „Choć nasze wyniki sugerują, że niedobór witaminy D podczas ciąży zwiększa ryzyko SM u potomstwa, nasze badania nie dostarczają żadnych informacji, czy istnieje reakcja wraz ze wzrostem niedoboru poziomu 25(OH)D . Potrzebne są poszerzone badania na ten temat. ”
Dr Greenberg komentuje, że choć FMC nie był pierwotnie założeniem jako źródło badań nad SM, to zapewnia, że było to „potężne narzędzie do zrozumienia złożonej biologii i choroby.”
Medical News Today niedawno doniosło, że kawa może pomóc w zmniejszeniu ryzyka stwardnienia rozsianego.
źródło: