Po upuszczeniu kawałka jedzenia na podłogę, czy naprawdę jest OK jeśli zjemy je, podniesione w ciągu pięciu sekund? Ten miejski mit żywności twierdzi, że jeśli jedzenie spędza zaledwie kilka sekund na podłodze, brud i zarazki nie będą miały zbyt wiele szans, aby je zanieczyścić. Badania w moim laboratorium koncentruje się na powierzchni, kontaktu z żywnością, zrobiliśmy kilka prac na ten konkretny kawałek mądrości.
Podczas gdy „zasada pięciu sekund” nie wydaje się najbardziej palącym problemem dla naukowców żywności, aby dostać się do podstaw, to nadal warto badać mity spożywcze takie jak ten, ponieważ kształtują nasze przekonania na temat, kiedy żywność jest bezpieczna do spożycia.
Więc to pięć sekund na podłodze to próg krytyczny, który oddziela jadalny kęs od przypadku zatrucia pokarmowego? To trochę bardziej skomplikowane. To zależy od tego, jak wiele bakterii może skazić go od brudnej podłogi, aby nadal był zdatny do jedzenia w ciągu kilku sekund czyli wszystko zależy od tego jak brudna jest podłoga.
Skąd zasada pięciu sekund pochodzi?
Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.
___________________________________________
Zastanawiasz się, czy jedzenie jest nadal OK i czy nadaje się do jedzenia po tym jak zostało upuszczone na podłogę (lub gdziekolwiek indziej) jest to dość powszechne doświadczenie. I nie jest ono prawdopodobnie dla Ciebie nowe.
Znane, jednak niedokładne, opowieść o Julii Child mogły przyczynić się do tego mitu o żywności. Niektórzy widzowie jej kulinarnego programu, francuski szef kuchni, twierdzą, że widzieli jagnię (lub kurczaka lub indyka, w zależności od wersji opowieści) które upadło na podłogę i mieli je podnieść, z zaleceniem, że gdyby byli sami w kuchni, ich goście nigdy by się nie dowiedzieli.
W rzeczywistości był to placek ziemniaczany, a spadł na kuchenkę, a nie na podłogę. Dziecko umieściło go na patelni, mówiąc: „Ale zawsze można go zabrać, a jeśli jesteś sama w kuchni, kto mógłby to zobaczyć?” Jednak niezapomniana historia się powtarza.
Trudniej znaleźć początki często cytowanego przepisu pięciu sekund, ale badania 2003 poinformowały, że 70% kobiet i 56% mężczyzn badanych byli zaznajomieni z regułą pięciu sekund i że kobiety częściej niż mężczyźni jedzą, pokarm który został upuszczony na podłogę.
Więc co nauka mówi nam o tym?
Co kilka chwil na podłodze oznacza dla bezpieczeństwa żywności?
Najwcześniejszy raport z badań o zasadzie pięciu sekund przypisuje się Jillian Clarke, licealistce uczestniczącej w stażu badawczym na Uniwersytecie Illinois. Clarke i jej współpracownicy zaszczepili bakteriami płytki podłogowe, a następnie umieszczali na płytkach żywności na różne okresy czasu.
Zgłosili, że bakterie zostały przeniesione z płytki do gumy i ciasteczka w ciągu pięciu sekund, ale nie zgłosić konkretnej ilość bakterii, które przemieściły się z płytki do jedzenia.
A ile faktycznie przeniesie się bakterii w pięć sekund?
W 2007 roku moje laboratorium w Clemson University opublikowało opracowanie – jedyne recenzowane czasopismo papierowe na ten temat – w Journal of Applied Microbiology. Chcemy wiedzieć, czy długość czasu żywności w kontakcie z zanieczyszczoną powierzchnią wpływa na szybkość przeniesienia bakterii na żywność.
Aby dowiedzieć się, zaszczepia się kwadratowe płytki, dywan lub drewno salmonellą. Pięć minut później, umieszcza się kawałek chleba na powierzchni na czas pięć, 30 lub 60 sekund, a następnie mierzy ilość bakterii przenoszonych do żywności. Powtórzyliśmy dokładnie ten protokołu po bakterie znajdowały się na powierzchni w dwie, cztery, osiem, a nawet 24 godziny.
Okazało się, że ilość bakterii przenoszonych do żywności nie bardzo zależy od tego, jak długo żywność była w kontakcie z powierzchnią zanieczyszczoną – czy to w ciągu kilku sekund lub całej minuty. Ogólna ilość bakterii na powierzchni liczyła więcej, a ta zmniejszyła się z czasem po pierwszym szczepieniu. Wygląda na to, że co jest przedmiotem sporu jest mniej ważne, jak długo jedzenie marnieje na podłodze i wiele innych mitów, jak zaatakowane przez bakterie pożywienie, które trafiło na skrawek podłogi- zdarza się.
Okazało się również, że wiele zależy od rodzaju powierzchni na którą upadło jedzenie. Dywany, na przykład, wydają się być nieco lepszym miejscem do spadku jedzenia niż drewno lub płytki. Kiedy dywan zaszczepiono salmonellą, mniej niż 1% bakterii przeniosło się na pożywienie. Jednak, gdy żywność była w kontakcie z płytkami lub drewnem, 48% -70% bakterii zostało przekazane.
W ubiegłym roku badania z Uniwersytetu Aston w Wielkiej Brytanii stosowały niemal identyczne parametry do naszego badania i stwierdzono podobne czasy. Wyniki testów kontaktowych trzech do 30 sekund na podobnych powierzchniach. Poinformowano również, że 87% ludzi podniosło albo zjadło lub miało potrawę która spadła na podłogę.
Czy należy jeść żywności, która spadła nam na podłogę?
Z punktu widzenia bezpieczeństwa żywności, niezależnie czy masz miliony lub więcej komórek na powierzchni, czy jest to 0,1% nadal jest ich na tyle wystarczająco, aby powodować choroby. Również niektóre rodzaje bakterii są wyjątkowo zjadliwe, i nawet gdy zajmują tylko niewielką ilość powierzchni, wystarczy aby być chorym. Na przykład, 10 lub mniej komórek szczególnie zjadliwego szczepu E. coli może powodować poważne choroby i śmierci u osób z osłabionym układem odpornościowym. A prawdopodobieństwo wystąpienia tego szczepu bakteryjnego na większości powierzchni jest bardzo niska.
Upadek pożywienia na podłogę, to nie jedyne co może prowadzić do skażenia bakteryjnego. Bakterie są przenoszone przez różne rodzaje „mediów”, które mogą obejmować surowe jedzenie, wilgotne powierzchnie, bakterie zostają na skórze rąk od kaszlu lub kichania.
Ręce, żywność, naczynia i mogą przenosić poszczególne komórki bakteryjne, kolonie komórek lub komórki i żyjące w społecznościach, mogą być obecne na folii ochronnej, która zapewnia ochronę produktów. Te mikroskopijne warstwy osadów zawierających bakterie są znane pod określeniem biofilmów i znajdują się na większości powierzchni i przedmiotów.
Społeczność biofilmu może być siedliskiem bakterii dużo dłużej i jest bardzo trudna do utrzymania w czystości. Bakterie w tych społecznościach również mają zwiększoną odporność na środki dezynfekujące i działanie antybiotyków w stosunku do bakterii żyjących we własnym zakresie.
Więc następnym razem należy samemu rozważyć czy zjeść jedzenie które spadło na podłogę, są szanse na Twoją korzyść, że można zjeść, kęs i nie zachorujesz. Ale w rzadkim przypadku, istnieje ryzyko, że mikroorganizm, który może sprawić, że zachorujesz znajduje się dokładnie w miejscu, gdzie jedzenie spadło, nie możesz być nigdy pewny co do żywności podniesionej z podłogi którą masz zamiar umieścić w ustach.
Badania (i zdrowy rozsądek) mówią nam, że najlepszym rozwiązaniem jest, aby ręce, naczynia i inne powierzchnie utrzymywać w czystości.