Zanim zaczniemy, pozbądź się fobii tłuszczowej !
W jakich przypadkach stosować olej kokosowy? Można niemalże do wszystkiego!
Sucha skóra? Olej kokosowy!
Naturalna pasta do zębów? Olej kokosowy!
Pogromca zniszczonych lub łamliwych włosów? Olej kokosowy
Zobacz również :
Olej kokosowy jest wszechstronny, zdrowy, naturalny i korzystnie rozwiązuje masę problemów. Warto jednak wiedzieć… nie są one sobie równe. Występują w formie rafinowanej i nierafinowanej – Virgin.
Przyjrzyjmy się nieco bliżej tym dwóm typom:
[bsa_pro_ad_space id=4]Rafinowany:
- brak smaku i zapachu
- temperatura palenia – 204 stopnie Celsjusza
- zrobiony z suszonych kokosów
- rafinowany parą, nie chemikaliami
- certyfikowany, organiczny, non-GMO
Nierafinowany
- kokosowy smak i zapach
- temperatura palenia – 177 stopni Celsjusza
- zrobiony ze świeżych kokosów
- nie podlegał procesom rafinacji
- certyfikowany, organiczny, non-GMO
https://youtu.be/sxqjJKJwoYc
Jak jest zrobiony olej kokosowy?
Nierafinowany:
Świeża treść kokosową wygarniamy ze skorupy, a następnie tłoczymy na zimno. W wyniku powstaje tylko olej posiadając czysty smak i zapach.
Rafinowany
Wykonany z suszonej treści kokosa. Podczas rafinacji używana jest para, która neutralizuje smak i zapach. Niektóre firmy korzystają z niebezpiecznych środków chemicznych (np. kwas fosforowy, taki sam jak przy produkcji coca coli) do produkcji tego typu oleju kokosowego. Warto wówczas wybierać certyfikowane, sprawdzone produkty.
Jak stosować olej kokosowy?
Świetnie nadaje się do pieczenia, gotowania, pielęgnacji ciała i włosów, oraz wiele innych czynności. W oparciu o osobiste preferencje smaki i zapachu oleje można stosować zamiennie raz rafinowany, raz nierafinowany.
Podczas gotowania rafinowany olej kokosowy a wyższą temperaturę palenia, co czyni go idealnym do smażenia i pieczenia.
Który olej jest lepszy?
To od Ciebie zależy na który się zdecydujesz. Jeśli lubisz smak i zapach kokosa z pewnością Virgin będzie dla Ciebie lepszym wyjściem. Warto pamiętać, że proces rafinacji to sposób obróbki pożywienia, dlatego pewna ilość witamin może ulec pomniejszeniu. Np. często obserwuje się, że w rafinowanych produktach znajduje się mniej kwasu laurynowego (silny środek bakteriobójczy ) z kolei olej rafinowany ma dużo wyższą temperaturę dymienia, dlatego nadaje się idealnie do smażenia, mamy mniejsze ryzyko peroksydacji kwasów tłuszczowych (przepalenie tłuszczu na zbyt wysokim ogniu) ponieważ rafinowany olej kokosowy utlenia się w temperaturze ok. 204 sc a nierafinowany w ok. 177 sc.
Jak kupować olej kokosowy?
Przy warto upewnić się, że produkt jest:
- organiczny, certyfikowany
- non-GMO
- tłoczony na zimno lub rafinowany tylko parą a nie oczynnikami chemicznymi, ten znaczek zapewni nam dobrą jakość
- niebielony
- oczyszczony parą
Jaki jest Twój ulubiony najbardziej twórczy sposób na wykorzystanie oleju kokosowego?
Dodam, że świetnie się nadaje jako środek do demakijażu i jako pasta do zębów.
Osobiście polecam :
Z tym olejem kokosowym do włosów to nie do końca prawda 😉 Olej do olejowania włosów dobiera się w zależności od tego jaka jest struktura włosa. Słyszałam również o przypadkach przesuszenia włosów olejem kokosowym, więc jak wiadomo umiar przede wszystkim 🙂 Pozdrawiam
Oleju kokosowego nierafinowanego najczęściej używam do robienia polewy do domowych snickersów. Kupowałam w internecie markę Bioplanete czy jakoś tak. Teraz mam inny i tańszy, równie pachnący kokosem. Pozdawiam
a jak ktoś mieszka we Francji(chamonix)?
to nie powinien uzywac oleju kokosowego
A gdzie można kupić tanio dobry olej kokosowy nierafinowany?
targroch, sprawdź sobie w necie gdzie jest dostępny
Ja używam oleju Krukam, którego zdjęcie jest w artykule, ale nie jest napisane, czy on jest dobry, czy wybrać inny…
a ja kupiłam ostatnio przepyszny extra vergin http://marketbio.pl/olej-kokosowy-nierafinowany-900-ml-zielony-nurt.html. Próbowałam różnych ( jem łyżeczke rano i wieczorem 🙂 ) i ma piękny zapach smak kokosa i wyczuwalne kawałki kokosa Pycha 🙂