Trudno znaleźć kogoś, kto nie lubi frytek. Jest to jedno z najpopularniejszych przekąsek serwowanych przez fast foody w wielu krajach. W ostatnich latach, coraz większą popularność zdobywają frytki ze słodkich ziemniaków.
Wszyscy wiedzą, że frytki nie są dla nas dobre. Pokrojone ziemniaki smażone w przetworzonym oleju oraz keczup na bazie cukru rafinowanego lub syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy i dodatków chemicznych to mieszanka zabójcza.
Zamiast tego wypróbujmy zdrowszą alternatywę frytek w domu. Frytki z batatów dają uczucie sytości, a także dostarczą wiele korzyści leczniczych.
Podajemy przepis na słodkie frytki ziemniaczane, ale można użyć dowolnego rodzaju ziemniaka. Frytki z tego przepisu można przygotować bardzo szybko i z pewnością będzie to hit wśród dzieci i dorosłych!
Pieczone słodkie frytki z keczupem
Składniki:
Do frytek:
• 2 duże słodkie ziemniaki
• szczypta suszonej cebuli w proszku
• sól morska do smaku
Do ketchupu:
• 150 g koncentratu pomidorowego lub świeżych pomidorów
• 1/3 szklanki soku jabłkowego
• 2 łyżki soku z cytryny
• 2 łyżeczki surowego miodu
• 1/4 łyżeczki suszonej cebuli w proszku
• 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
• 1/4 łyżeczki suszonego oregano
• szczypta pieprzu cayenne lub płatków chili ( opcjonalnie )
• sól morska do smaku ( opcjonalnie )
Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.
___________________________________________
a:
Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Rozłóż papier do pieczenia na obu poziomach. Jeśli nie masz papieru – posmaruj cienko olejem kokosowym.
Pokrój słodkie ziemniaki na frytki i umieść na papierze do pieczenia. Piecz przez 15 minut lub do czasu aż zrobią się lekko brązowe po jednej stronie. Przewróć i piecz przez kolejne 10 do 15 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika więc najlepiej sprawdzać.
Podczas pieczenia frytek przygotuj mieszankę ketchupową. Przyprawy stosuj według potrzeb i upodobań smakowych.
Ketchup : wszystkie składniki mieszamy w metalowym garnku, doprowadzamy do wrzenia, czekamy aż się ostudzi – gotowe
Smacznego.