Użytkowników online: 65

Trudno znaleźć kogoś, kto nie lubi frytek. Jest to jedno z najpopularniejszych przekąsek serwowanych przez fast foody w wielu krajach. W ostatnich latach, coraz większą popularność zdobywają frytki ze słodkich ziemniaków.

Wszyscy wiedzą, że frytki nie są dla nas dobre. Pokrojone ziemniaki smażone w przetworzonym oleju oraz keczup na bazie cukru rafinowanego lub syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy i dodatków chemicznych to mieszanka zabójcza.

Zamiast tego wypróbujmy zdrowszą alternatywę frytek w domu. Frytki z batatów dają uczucie sytości, a także dostarczą wiele korzyści leczniczych.

Podajemy przepis na słodkie frytki ziemniaczane, ale można użyć dowolnego rodzaju ziemniaka. Frytki z tego przepisu można przygotować bardzo szybko i z pewnością będzie to hit wśród dzieci i dorosłych!

Pieczone słodkie frytki z keczupem

Składniki:

Do frytek:

• 2 duże słodkie ziemniaki

• szczypta suszonej cebuli w proszku

• sól morska do smaku

Do ketchupu:

• 150 g koncentratu pomidorowego lub świeżych pomidorów

• 1/3 szklanki soku jabłkowego

• 2 łyżki soku z cytryny

• 2 łyżeczki surowego miodu

• 1/4 łyżeczki suszonej cebuli w proszku

• 1/4 łyżeczki czosnku w proszku

• 1/4 łyżeczki suszonego oregano

• szczypta pieprzu cayenne lub płatków chili ( opcjonalnie )

• sól morska do smaku ( opcjonalnie )

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

___________________________________________
a:

Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Rozłóż papier do pieczenia na obu poziomach. Jeśli nie masz papieru – posmaruj cienko olejem kokosowym.

Pokrój słodkie ziemniaki na frytki i umieść na papierze do pieczenia. Piecz przez 15 minut lub do czasu aż zrobią się lekko brązowe po jednej stronie. Przewróć i piecz przez kolejne 10 do 15 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika więc najlepiej sprawdzać.

Podczas pieczenia frytek przygotuj mieszankę ketchupową. Przyprawy stosuj według potrzeb i upodobań smakowych.

Ketchup : wszystkie składniki mieszamy w metalowym garnku, doprowadzamy do wrzenia, czekamy aż się ostudzi – gotowe

Smacznego.