Ile prawdy o jajkach jest na etykietach?


Podziel się ze znajomymi 🙂
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  1. Cyfra od 0-3 – informacje na jajku 

Oznaczenie pokazuję, z jakiej hodowli pochodzą kury.

* 0 – oznacza chów ekologiczny

* 1 – mówi o tym, że kury mają dostęp do wolnego wybiegu, a jaja znosiła na grzędzie

* 2 – to chód ściółkowy gdzie kury nie mają dostępu do wybiegu.

* 3- oznacza, że kury trzymane są w ciasnych klatkach bez dostępu do świeżego powietrza.

oz

  1. Klasa A, B i C – informacje na opakowaniu 

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

 

snp:motywator
VideoBlog: www.motywator.tv
insta: https://www.instagram.com/motywator.tv/

_________________________________________
Klasa oznacza świeżość jaj. Najświeższe jajka są jaja z oznaczeniem A.

*A – ekstra. Jeśli uda Ci się je dostać ( a to łatwe nie jest), to masz produkt, który ma nie więcej dni niż 7 dni od dnia pakowania.

*A- świeże jajka, czyli te, które znajdziemy w sklepach. Skorupka nie jest popękana, a białko jest płynne i klarowne.

*B- to jajka drugiej klasy.

*C – to klasa, która nie powinna pojawić się na sklepowych półkach, jaja niesortowane dla przemysłu.

  1. Wolne od GMO- informacje na opakowaniu 

Tak informacja ma oznaczać, że jaja pochodzą od kury, których pożywienie nie było modyfikowane genetycznie.

  1. Omega-3  – informacje na opakowaniu 

W tym przypadku kury były karmione paszą z dodatkiem zdrowych kwasów tłuszczowych. Takie jajka powinny jednak mieć atest.

  1. Białe i brązowe  – informacje na opakowaniu 

Kolor jajka nie ma żadnego znaczenia dla jego walorów smakowych i odżywczych. Kolor jajka wynika włącznie z tego, jakiego rodzaju kura je zniosła. Białe jaja znoszą zwykle kury o białym upierzeniu.

  1. Rozmiar jajka S, M oraz L, XL

* S i M – jajka mniejsze, znoszone zwykle przez kury z chodu ekologicznego.

* L i XL – jajka większe, znoszone zwykle przez kury z chodu klatkowego.

tabelajajka


Podziel się ze znajomymi 🙂
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz