Majeranek: roślina lecznicza
Cała nadziemna część tej rośliny powinna być zbierana jako roślina lecznicza, najlepiej tuż przed kwitnieniem i starannie ususzona. Słonecznolubny majeranek posiada:
- cenne olejki eteryczne (świeża roślina zawiera od 0,7 do 3,5%)
- flawonoidy
- garbniki
- substancje gorzkie
- glikozydy
- kwasu askorbinowy (wit. C)
Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.
___________________________________________
Mimo, że np. Federalny Urząd Zdrowia w Niemczech ostrzega przed stosowaniem majeranku w celach leczniczych, nadal istnieją lekarze, którzy zalecają majeranek przy problemach z żołądkiem, jelitami i drogami żółciowymi. Ponadto zioło to stosuje się przeciw niestrawności, braku apetytu, wzdęciom i biegunkom.
Zastosowanie i sposób wykonania maści majerankowej
Znaną od dawna maść majerankową można stosować jako maść do nosa przy katarze, na nerwobóle, rany, skręcenia i owrzodzenia. Maść majerankowa jest dostępna w aptekach, ale zdaniem zielarzy, przygotowana samodzielnie w domu ma większą skuteczność.
Aby przygotować maść, zmieszaj 1 łyżeczkę zmielonego majeranku z 1 łyżeczką spirytusu i odstaw na kilka godzin. Następnie dodaj 1 łyżeczkę niesolonego masła i ogrzewaj mieszaninę w kąpieli wodnej przez około 10 minut. Na końcu przeciśnij przez gazę i przestudź. Z powodu krótkiego okresu trwałości, należy wytwarzać tylko małe ilości maści.
Niezbędny w kuchni
Ze względu na właściwości smakowe i zdrowotne, nie należy zapominać o majeranku w kuchni. Dobrze komponuje się z tłustym mięsem, a także z ziemniakami i innymi warzywami. Jest niezbędnym ziołem przy wyrobie kiełbas. Razem z jałowcem, majeranek uszlachetnia smak wszelkich gulaszy, szczególnie z wołowiny i dziczyzny.