Ciasteczka, ciasteczka, ciasteczka! Większość ludzi czuje się winnym po zjedzeniu ciasteczek w formie przekąski, ale nigdy więcej! Są świetną przekąską która pomaga zaspokoić pierwszy głód, chęć słodyczy, a przyrządzić je można na lunch bez żadnego niezdrowego składnika!
Zgadza się! ich przyrządzenie wymaga jedynie czterech składników i nie trzeba być wyśmienitym kucharzem aby móc je samodzielnie zrobić!
8-10 ciasteczek
Całkowity czas: 15-20 min.
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
2 banany
0,5 szklanki rodzynek
2 łyżeczki masła orzechowego
Sposób przygotowania:
1. Nagrzej piekarnik do 175ºC
2.W miseczce rozgnieć banany do uzyskania jednolitej konsystencji i dodaj pozostałe składniki
3. Wymieszaj dokładnie ze sobą wszystkie składniki
4. Rozłóż papier do pieczenia na blaszce; za pomocą łyżki uformuj okrągłe ciasteczka
5.Piecz w temperaturze 175ºC przez około 12-15 minut lub do czasu gdy ciasteczka nie zarumienią się na wierzchu.
Wyjmij z pieca blachę i pozostaw do wystygnięcia.
Wskazówka- im bardziej dojrzałych bananów użyjesz tym ciasteczka będą bardziej słodkie.
Ciasteczka faktycznie łatwo i szybko zrobić. Domownikom smakowały, mi nie bardzo. Smak można porównać z batonami owocowymi. Ciastka nie są chrupkie,ale miękkie.
Moje też wyszły miękkie, ale wszystkim smakowały zamiast rodzynków dosypałyśmy z córkami płatki migdałów i 3 kostki gorzkiej czekolady drobno posiekanej! Ciastka super sprawdziły się w ramach podwieczorku. Na pewno skorzystamy jeszcze z innych przepisów!
Pół godziny temu czytałam przepis, a już zajadam się ciasteczkiem. Są pycha! Nie miałam rodzynek, wrzuciłam za to siemię lniane i pestki dyni. Ekspresowe i przepyszne.