Węglowodany rafinowane i tłuszcze nasycone nie są jedynymi winowajcami powodującymi skok masy. Spożywany codziennie cukier może być tak samo winny. Choć umiarkowane spożycie cukru nie stanowi żadnego zagrożenia dla zdrowia, przeciętny człowiek zjada go o wiele za dużo – może nawet o tym nie wiedząc.
Popularność produktów spożywczych zawierających dodatek cukrów, takich jak napoje gazowane, płatki śniadaniowe, jogurtów smakowych i słodyczy, znacząco przyczynia się do nadmiaru cukru w organizmie. Innym źródłem cukru są proste węglowodany. Żywność, taka jak miód, klarowne soki owocowe, rodzynki, mango i banany są bogate w węglowodany proste. Zazwyczaj myślimy o nich, że są zdrowe. Owszem są, ale z umiarem i dla osób bez problemów metabolicznych np. insulinooporność czy cukrzyca typu 2 , ponieważ ciało szybko przemienia proste węglowodany na energię, powodując nagłe skoki poziomu cukru we krwi, które mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie.
Nadmierna konsumpcja cukru utrudnia również odpowiednie odżywienie organizmu. Objawy przedawkowania cukru mogą obejmować napady nadpobudliwości i w konsekwencji zmęczenie (po skoku cukru następuje jego spadek), drożdżyce, depresje, bóle głowy, przeziębienia, dolegliwości ze strony zatok, dezorientacje psychiczne i senność. Przewlekły nadmiar cukru może również zwiększać ryzyko wystąpienia cukrzycy i chorób serca, a także promować postęp raka, zwłaszcza raka piersi.
Spożycie cukru i przyrost masy ciała
Podczas spożywania dużej ilości cukru, organizm przekształca na energię takie jego ilości, jakie potrzebuje i magazynuje resztę w postaci tkanki tłuszczowej. Ogrom spożywanego cukru podróżuje do jelit, gdzie negatywnie wpływa na florę jelitową. Gdy jesteś uzależniony od cukru, organizm konwertuje go w niechciany tłuszcz na najwyższych obrotach. Ostatecznie ten tłuszcz zaczyna pojawiać się na talii, biodrach, udach czy twarzy.
Zerwij z uzależnieniem całkowicie
Jest prawie niemożliwe, aby przełamać swoje uzależnienie od cukru, jeśli nie skończy się z nim za jednym zamachem. Podczas próby wyeliminowania cukru w diecie, wielu ludzi doświadcza klasycznych objawów odstawienia charakterystycznych dla uzależnień: smutku, bólu głowy, mdłości, zmęczenia i silnej chęci na rzecz, od której jest się właśnie uzależnionym.
Przy uzależnieniu od cukru, zwykle dzieje się to po strawieniu posiłku. Występuje wtedy głód cukru, a Twoje ciało informuje Twój mózg, że znów jest głodne. Co człowiek uzależniony od cukru zrobi w takiej sytuacji? Sięgnie po coś słodkiego, oczywiście! Tak długo, jak głód uzależnienia zostanie zaspokojony „przez” zjedzone ciasteczko, smutek, ból i inne negatywne uczucia odejdą w niepamięć, a Ty od razu poczujesz się lepiej.
Jest konieczne, aby powstrzymać się od spożywania cukru i całkowicie przerwać ten cykl. Praktykowanie umiaru jest tylko psychologicznym wykrętem, tak więc umiar z reguły się nie sprawdza. Jeśli możesz poradzić sobie z dyskomfortem wycofywania się przez kilka dni, jesteś na najlepszej drodze do zerwania z nałogiem i poprawy zdrowia.
ŚNIADANIE
Jajecznica z warzywami + szklanka soku
Składniki:
Jaja – 4 sztuki
Olej kokosowy – 1 płaska łyżka
Cebula lub szczypior – ilość do smaku
Papryka – ½ sztuki
Oliwki zielone – 6 sztuk
Pomidor – 1 duża sztuka
Sok z kapusty kiszonej – 1 szklanka
Wykonanie:
Pokrojone warzywa w kostkę wrzucamy na patelnię i smażymy na oleju kokosowym około 3 minuty. Dorzucamy rozbełtane jaja i smażymy tak długo, aż się zetną. Można też oddzielnie zrobić jajecznicę i sałatkę z warzyw na talerzu. Do posiłku wypij szklankę soku z kiszonej kapusty.
*Jest to bardzo dobre źródło naturalnych probiotyków wspomagających pracę Twojego układu pokarmowego.
Ciastka kokosowo-bananowe (5 sztuk)
Przepis na około 10 ciastek:
2 duże bardzo dojrzałe banany
1 ½ szklanki wiórek kokosowych
*dwa składniki dobrze połącz blenderem ręcznym lub kielichowym. Uformuj ciastka ręką i piecz około 25-30 minut w temp 180 stopni. (nie spodziewaj się chrupkości ☺) .
Szejk „MOTYWATOR”
Składniki:
Banan – 1 sztuka
Masło orzechowe (niesłodzone) – 1 łyżka
Żółtko – 1 sztuka (możesz odjąć od porannej jajecznicy)
Białkowa odżywka czekoladowa – 1 porcja (opcjonalnie)
Woda – 300 ml
Masło kokosowe – 1 łyżka
OBIAD
kurczak z warzywami
Składniki:
Pierś z kurczaka bez skóry – 150g (odważyć)
Cukinia – ½ średniej sztuki
Papryka czerwona – 1 mała sztuka
Pieczarki – 10 sztuk
Bób lub fasolka zielona – 1 duża garść
Cebula – 1 mała sztuka
Bulion warzywny – 1 szklanka
Olej koksowy – 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka marynujemy w dowolnych ziołach świeżych lub suszonych, według własnych upodobań. (ograniczamy sól!). Pieczemy w naczyniu żaroodpornym w temp 180-200stopni około 20 minut. Olej koksowy rozgrzewamy i wrzucamy posiekaną cebulę i paprykę. Smażymy przez chwilę (około 3 minuty) i dorzucamy pieczarki. Smażymy tak długo, aż wyparuje cała woda z grzybów. Po tym czasie dolewamy bulion i dorzucamy pokrojoną w kostkę cukinię. Dusimy tak długo, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku.
KOLACJA
Nadziewany batat
Składniki:
Batat – 1 duża sztuka (około 150g)
Seler naciowy – 2 gałązki
Cieciorka – ½ szklanki
Cebula – 1 mała sztuka
Wykonanie:
Cieciorkę gotujemy według wskazań na opakowaniu, selera blanszujemy przez 3 minuty i pokrojonego mieszamy z ugotowaną cieciorką. Do mieszanki dodajemy posiekaną cebulę i świeże zioła. Batata przekrawamy na pół (nie do końcą, lekko go otwieramy) i nadziewamy gotową mieszanką. Nadzianego batata wkładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy około 20minut.
Białko w diecie rzeczywiście równoważy poziom cukru we krwi i pomaga zmniejszyć jego łaknienie. Poniżej przedstawiamy jedne z najlepszych pokarmów białkowych, które pomagają w szybszym pokonaniu uzależnienia od cukru:
– Mięso wołowe pochodzące od zwierząt karmionych trawą,
– Soczewica,
– Dzikie ryby, takie jak łosoś, makrela, tuńczyk,
– Kurczak z wolnego wybiegu,
– Czarna fasola,
– Natto,
– Nieprzegotowane mleko,
– Kefir,
– Jogurt,
– Jaja od kur z wolnego wybiegu,
– Surowy ser.
Twój organizm może przetworzyć cukier lub tłuszcz na energię. Jeśli przestaniesz spożywać tyle cukru zacznij zużywać więcej zdrowego tłuszczu. Upewnij się, że są to na pewno zdrowe tłuszcze, takie jak w diecie śródziemnomorskiej. Twoje ciało stanie się spalaczem tłuszczu, co również wspomoże utratę jego masy oraz zwalczy uzależnienie od cukru. Najlepszym do tego tłuszczem jest kokosowy lub olej kokosowy.
Błonnik jest bardzo syty. Wspomaga również detoksykację organizmu i może zmniejszyć objawy kandydozy. Choroba ta jest główną przyczyną odczuwania pragnienia cukru. Spożywaj do 35-40 g błonnika dziennie. Wprowadź do swojej diety więcej pokarmów bogatych w błonnik, zwłaszcza warzyw, orzechów i nasion, takich jak nasiona Chia i siemię lniane.
Inne źródła błonnika:
– Awokado,
– Gruszki azjatyckie,
– Jagody,
– Orzech kokosowy,
– Figi,
– Karczochy,
– Groszek,
– Okra,
– Dynia szparagowa,
– Brukselki,
– Rzepa,
– Czarna fasola,
– Ciecierzyca,
– Fasola Limańska,
– Groch łuskany,
– Soczewica,
– Komosa ryżowa.
Produkty takie jak probiotyczne jogurty i kefiry są kwaśne w smaku dzięki bakteriom które się w nich znajdują. Redukują one poziom kandydozy w organizmie, zmniejszając tym samym łaknienie cukru.
Spożywanie pokarmów bogatych w probiotyki, takich jak kefir, jogurt, fermentowane warzywa takie jak kapusta kiszona czy kimchi, a także kwaśne pokarmy z dodatkiem octu jabłkowego jest bardzo pożyteczne. Używanie w codziennej kuchni octu jabłkowego do sałatki czy soku z cytryny dodawanego do wody w ciągu dnia może zmniejszyć łaknienie cukru.
Więcej probiotycznych pokarmów:
– Kombucha,
– Natto,
– Kefir kokosowy,
– Kwas chlebowy,
– Surowy ser,
– Miso,
– Tempeh,
– Solanka z oliwkami,
– Korniszony.
Stewia jest bezkalorycznym, naturalnym słodzikiem, który jest dobrą alternatywą dla cukru, jeśli chcesz zniwelować jego łaknienie.
Tylko uważaj! nie każda stewia jest taka sama dlatego skutki uboczne jej zażywania mogą być różne. Poniżej przedstawiamy trzy główne typy stewii:
1. Zielony liść stewii – jest to najmniej przetworzona ze wszystkich rodzajów stewia; liście zostały ususzone i zmielone na proszek. Ta stewia jest słodka, lekko gorzka i nie jest tak silna jak większość produktów stewii. Jest około 30-40 razy słodsza niż cukier; ten rodzaj jest najlepszym rozwiązaniem.
2. Ekstrakty stewii – Niektóre marki stewii ekstrahowane są ze słodszych i mniej gorzki część liści stewii (rebaudiozyd), który nie jest tak korzystny jak stewiozyd. Ten typ stewii może być lepszym rozwiązaniem niż inne zwykłe substancje słodzące, ale nie jest on jeszcze gruntownie przebadany, tak by móc określić skutki jego stosowania. Jest około 200 razy słodszy niż cukier.
3. Zmodyfikowana stewia i Truwia – rodzaj stewii, od którego powinno trzymać się z daleka. Nie jest to w gruncie rzeczy naturalna stewia, ponieważ jest przetwarzona i posiada szereg dodanych składników.
Ponownie zwracamy uwagę, że nie wszystkie produkty stewii są sobie równe. Istnieje ogromna różnica pomiędzy naturalną stewią a chemicznie przetwarzoną Truwią.
1. Naturalny miód
Jedna łyżka naturalnego miodu ma 64 kalorie i mniejszy ładunek glikemiczny niż jeden banan. Jest to zaleta naturalnego miodu. Gdy miód zostanie zapasteryzowany, traci wiele korzyści zdrowotnych.
2. Daktyle
Daktyle są źródłem potasu, miedzi, żelaza, manganu, magnezu i witaminy B6. Te owoce z drzewa palmy daktylowej są łatwo przyswajalne i pomagają metabolizować białka, tłuszcze i węglowodany. Badania wskazują, że daktyle pomagają obniżyć poziom cholesterolu LDL we krwi i zmniejszają ryzyko wystąpienia udaru mózgu.
Teraz coraz więcej osób korzysta z cukru kokosowego jako naturalnego słodzika ponieważ posiada on niski ładunek glikemiczny i jest bogaty w składniki mineralne.
4. Puree z banana
Banany są bogate w błonnik i potas, a także są dobrym źródłem witaminy B6 i C. Są też naturalnie słodkie o subtelnym smaku, co czyni z nich alternatywę dla cukru.
5. Dżem owocowy
Kluczem zdrowej diety są prawdziwe owoce. Jagody, owoce pestkowe, jabłka, gruszki i winogrona są świetnymi zamiennikami cukru. Dobry dżem owocowy nie powinien zawierać dodatku cukru lub pektyn. Najlepiej zrobić własny, bezcukrowy dżem ze świeżych lub mrożonych owoców organicznych. Jest to łatwe, ekonomiczne i przede wszystkim zdrowe.
Wyeliminowanie słodkich napojów z diety to najpewniejszy sposób, by pokonać uzależnienie. Zamień napoje gazowane i soki na wodę i herbaty.
Woda oczyszczająca: dodaj do wody kawałki jagód, pomarańczy, grejpfruta, truskawek, oraz trochę świeżej mięty i rozmarynu. Pij ją codziennie.
Herbata: pij niesłodzone herbaty ziołowe lub zieloną herbatę 3 razy dziennie.
Kawa: pij 1 filiżankę dziennie niesłodzonej czarnej kawy.
Po pomyślnym zakończeniu tego trzydniowego detoksu, musisz znacząco ograniczyć swoją zależność od cukru. Depresja, zmęczenie i bóle głowy znacznie ustąpią i zdasz sobie sprawę, że można przetrwać bez codziennej dawki cukru! Następnym krokiem jest rozmowa z dietetykiem lub lekarzem, aby dowiedzieć się, jak powinna wyglądać w dłuższej perspektywie czasowej Twoja dieta, dzięki której nie popadniesz w uzależnienie od cukru, przy uwzględnieniu zdrowszych form węglowodanów w jadłospisie (takich jak owoce, suszone owoce i rozmaite desery o niskiej zawartości cukru).
Szukasz pomysłów na wyjątkowe desery, które zachwycą twoich bliskich? Przedstawiamy 10 sprawdzonych przepisów na słodkości,…
Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…
Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…
Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…
Poranki mogą być pełne smaku i kreatywności, jeśli tylko znajdziesz chwilę na przygotowanie czegoś wyjątkowego.…
Szukasz inspiracji na szybkie, pyszne i niebanalne obiady, które odmienią Twoje codzienne menu? Oto 10…