Categories: Odżywianie

8 prostych zmian które polepszyły moje zdrowie – jak odżywia się motywator dietetyczny ?

Użytkowników online: 61

Osobiście nie liczę kalorii. Jem 3-5 posiłków, przed każdym posiłkiem wypijam szklankę wody, jem tak aby zaspokoić głód ,ale nie najadam się w 100%.  Koncentruję się na nieprzetworzonych zdrowych produktach bogatych w błonnik, węglowodany złożone, prawidłową proporcje tłuszczów omega-3. Staram się aby produkty zawierały białko z jak najlepszą BIO przyswajalnością.

Wszelkie procesy budujące-regenerujące czy spalające tkankę tłuszczową  odbywają się w towarzystwie wody, witamin, minerałów oraz wielu innych składników odżywczych dlatego :

1. Wybieram produkty, które są bogate w : 
a) witaminę C –  słodka papryka czerwona i zielona, truskawki, brukselka, grapefruit, kiwi, pomarańcze, pomidory, brokuły, kalafior, groch, jarmuż, kapusta, chrzan, porzeczki czarne i czerwone, agrest, żurawiny, czarne jagody, owoc dzikiej róży, jabłka
b) witaminę A – marchew, szpinak, sałata, pietruszka, szczypior, szczaw, papryka, pomidory, morele
c) witaminę D –  jajka
d) witaminę K – sałata, groch, orzechy włoskie, szpinak, kapusta, pomidory, pokrzywa, zielone pomidory, lucerna
e) witaminę E – słonecznik, orzechy, migdały, otręby pszenne, ryż, szparagi, brokuły, seler, groch, kukurydza, płatki owsiane,  jajka, sałata, fasola, pietruszka, marchew.
Pamiętajcie Wyżej wymienione produkty bogate są również w niezbędne minerały takie jak : Magnez, Potas, Wapń, Cynk, Żelazo i witaminy z grupy B, odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie :
układu hormonalnego
układu pokarmowego
– układu odpornościowego
– układu nerwowego
– układu sercowo-naczyniowego



Ponadto moja dieta opiera się na : 

2. Kontrolowaniu poziomu IG i ŁG spożywanych produktów, staram się aby średnia suma dziennego IG nie przekraczała 60.
Pamiętajcie im mniejsze wahania cukru we krwi w ciągu dnia, tym lepsza kontrola apetytu a co najważniejsze, energia czerpana jest z tkanki zapasowej, czyli z waszych „boczków” 😉

3. Zwracam uwagę, aby produkty były bogate w błonnik :
a) Fasola biała, Brukselka, Morele suszone, Bób, Nasiona i orzechy.
Pamiętajcie błonnik blokuje wchłanianie cukrów prostych i tłuszczów trans, te składniki odpowiedzialne są za choroby cywilizacyjne, stany zapalne, nowotwory, cukrzycę i tysiąc innych chorób wywołanych za dużą ilością tłuszczów trans i cukrów prostych.
Ponadto błonnik :
– wspomaganie pracy przewodu pokarmowego
– powoduje uczucie sytości
– zmniejszenie stężenia cholesterolu we krwi
– zwiększenie wydalania tłuszczu

4. Dostarczam jak największe ilości tłuszczów omega-3 i kontroluję odpowiedni stosunek między tłuszczami omega 3 a 6 stosunek na poziomie 2:1(szybsza regeneracja, sprawniejszy mózg, mniejsze ryzyko chorób serca, chroni przed rakiem, świetne samopoczucie, kreatywność. działa przeciwzapalnie)
źródło : głownie tłuste ryby : Łosoś, Makrela, Karp oraz masło orzechowe, Avocado, Olej z Pachnotki i Lniany.

5. Białko dostarczam z produktów :
a) pochodzących w 80% z ryb i owoców morza
(Bio Ryby pochodzące z hodowli stawowej mojego TATY: Karp, Lin, Karaś Złocisty, Sandacz ) oraz morskie Łosoś,  Makrela, Krewetki.
b) 10% drób
(głownie indyk, to co dzieje się z kurczakami nawet mnie już przerosło)
c) 5% wołowina
d) 5% z jaj.
Zrezygnowałem w 100% z nabiałów (sery białe za dużo laktozy, białko słabo przyswajalne, retencja wody pod skórą, wzdęcia, niestrawność)

6. Węglowodany dostarczam głownie z : 
– Komosa ryżowa
– kasze (kasza jaglana, jęczmienna, kuskus)
ryże (parboiled, basmati, brązowy)
Ziemniaki Bataty
Zrezygnowałem z makaronów jasnych i brązowych, przy współczesnym oszukiwaniu konsumenta bardzo ciężko dostać rzetelny ciemny makaron.

7. Szczególnie zwracam uwagę na :
1. Obróbkę kulinarną – gotuje, piekę, duszę, gotuję na parze, grilluje
ograniczam smażenie na głębokim tłuszczu, smażone potrawy mają wyższy IG i dużą ilość tłuszczów nasyconych.
2. Moje Przyprawy to – Kurkuma, Chili, Bazylia, Orygano, Czerwona papryka, pieprz,
ograniczam sól ze względu na retencję wody w organizmie i negatywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy
3. Czytam etykiety
4. Jem wolno – delektuje się jedzeniem
5. Żuję bardzo dokładnie (w ustach już zaczyna się trawienie, im dłużej żujesz tym łatwiej trawiony jest pokarm)
6. Po zjedzeniu czegoś niezdrowego (słodycze, pizza) uzupełniam posiłek produktami z dużą zawartością błonnika aby obniżyć cukier we krwi i zablokować wchłanianie cukrów prostych i tłuszczów trans.
7. Nie jem produktów typu light
8. Piję regularnie wodę

Od momentu kiedy stałem się świadomym konsumentem, moja forma i zdrowie zmieniły się o 100%

Ps. Przepraszam za błędy

Damian Wiatrowski

Cześć jestem Damian, dzięki zdrowemu odżywianiu udało mi się pokonać wiele problemów zdrowotnych, między innymi problemy z jelitami, tarczycą i wątrobę. Kliknij w globusik a dowiesz się jak odzyskałem zdrowie.

View Comments

Recent Posts

Listopad na talerzu: najlepsze przepisy sezonowe

Listopad to miesiąc, w którym królują sezonowe produkty pełne smaku i wartości odżywczych. Przygotowaliśmy dla…

2 dni ago

Nie licz kalorii, zmień nawyki – praktyczne wskazówki na redukcję wagi

Utrata wagi nie musi wiązać się z ciągłym liczeniem kalorii i restrykcyjnymi dietami. Wystarczy wprowadzić…

2 dni ago

Nieoczywiste źródła stresu – jak je rozpoznać i sobie z nimi radzić

Stres jest nieodłącznym elementem życia, ale nie zawsze zdajemy sobie sprawę z tego, co dokładnie…

2 dni ago

Jak zmienić swoje ciało w 3 miesiące? 9 kroków do zdrowia i lepszej sylwetki

Marzysz o zmianie swojej sylwetki i poprawie zdrowia? Te 9 prostych kroków pozwoli Ci osiągnąć…

2 dni ago

Czego nie jeść na śniadanie? – 9 najczęstszych pułapek

Śniadanie to posiłek, który powinien dostarczać energii, stabilizować poziom cukru we krwi i przygotowywać nasz…

2 dni ago

Te kolacje to prawdziwa uczta – 10 przepisów do wypróbowania!

Kolacja to czas na odpoczynek po intensywnym dniu i chwilę relaksu przy pysznym posiłku. W…

3 dni ago