Ostatnie czasy zagalopowałem się z dość zaawansowanymi pojęciami głównie insulinooporność i choroby autoagresywne.
W tym wpisie przedstawię podstawowe [su_highlight background=”#ffd512″]praktyki, które sprawdzają się zawsze i wszędzie[/su_highlight]. Nie ważne czy jesteś chora, zdrowa, otyła czy po prostu szukasz sposobu aby poczuć się lepiej i zacząć zmieniać nawyki żywieniowe, które są podstawą każdego celu.
✅ Czytaj etykiety i[su_highlight background=”#ffd512″] wyeliminuj w pierwszej kolejności kwasy tłuszczowe trans[/su_highlight], najczęściej (pączki, czipsy, frytki, drożdżówki )
✅ Zmniejsz ilość spożywanych słodzonych napojów (cola, fanta, neste, kubuś, wody smakowe typu żywiec) cały czas czytaj etykiety i[su_highlight background=”#ffd512″] wypatruj syropów (glukozowo fruktozowego ) – unikaj go jak ognia[/su_highlight], powoduje stany zapalne, jedzony długotrwale i systematycznie może powodować choroby i niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Cały temat został wyczerpany na kursie wideo „Poznaj prawdę o odżywianiu” Link tutaj
✅ W to miejsce[su_highlight background=”#ffd512″] zwiększ ilość spożywanej wody[/su_highlight], wypijaj minimum 1,5 l dobrej jakości wody bogatej w minerały np. Muszynianka
✅[su_highlight background=”#ffd512″] Zaobserwuj jak się czujesz po produktach nabiałowych[/su_highlight] (serwy wiejskie, jogurty, mleko ) jeżeli masz ciągłe gazy, wzdęty brzuch, na zmianę rozwolnienie, zatwardzenie warto zastanowić się nad minimalizacją nabiału. * jajka to nie nabiał, ale często bywa problematyczny, ze względu, że jest mocnym alergenem
✅ Jeżeli obserwujesz podobne objawy po pszennym pieczywie również zminimalizuj ten produkt na rzecz dobrej jakości chleba gryczanego na zakwasie.
✅ Jeżeli uwielbiasz słodycze [su_highlight background=”#ffd512″]naucz się gotować zdrowe zamienniki,[/su_highlight] jeżeli naprawdę nie masz czasu po każdym słodyczu zjedz np.jabłko, gruszkę, śliwkę błonnik i zjedz łyżeczkę oleju lnianego aby wyregulować poziom cukru a owoce dostarczą błonnik, który pomoże wydalić ewentualne konserwanty
✅ [su_highlight background=”#ffd512″]Spaceruj każdego dnia po 40 min, [/su_highlight]na razie nie biegaj tylko spaceru … niebawem kolejne wskazówki
Na czym polega metoda 80/20?
👌Jest to luźna zasada polegająca na komponowaniu jadłospisu w taki sposób aby proporcja zdrowych do niezdrowych produktów była na poziomie ok. 80% do 20%
➡ To założenie jest bardzo elastyczne i nie ma określonych ram.
➡ Będą dni, że proporcja zaburzy się do 70/30 czy nawet 60/40.
➡ Najważniejsze aby tą metodę rozpatrywać na przestrzeni tygodni – miesięcy a nie dnia i starać się utrzymać jak najwyższy procent zdrowych produktów.
➡Taka zasada rekomendowana jest dla osób, które znają podstawowe założenia diety zbilansowanej i wiedzą gdzie znajdują się zdrowe węglowodany, białka, tłuszcze, błonnik, witaminy, minerały oraz jakie produkty charakteryzują się wysoką odżywczością.
➡ Osobiście od 2 lat nie trzymam żadnej diety oraz nie liczę kalorii, po prostu staram się jeść zdrowo stosując skalę ANDI (wspomniane smoothie) a jak najdzie mnie ochota na coś niezdrowego to bez żadnych oporów jem to.
Gotowanie łososia może być prawdziwą przyjemnością, a jego wszechstronność sprawia, że można go przyrządzać na…
Rozpoczęcie dnia od zdrowego i smacznego śniadania to klucz do utrzymania energii i dobrej kondycji…
Grillowanie na majówce to jedna z ulubionych form spędzania czasu na świeżym powietrzu, ale warto…
Kuchnia grecka to symfonia smaków i aromatów, które odzwierciedlają bogatą kulturę i historię tego słonecznego…
Kuchnia turecka to fascynująca mieszanka smaków i tradycji, będąca odzwierciedleniem bogatej historii i kulturowego melting…
Witajcie w kolorowym świecie tajskiej kuchni, gdzie każde danie to prawdziwa uczta dla zmysłów! Od…
View Comments
bardzo fajnie się Ciebie słucha, fajnie się czyta i fajny plakat Tupaca :P
pozdrawiam :)
Pozdrawiam również i dziękuje za wsparcie :)
Super artykuły.Dziękuję,że jestes. Pozdrawiam serdecznie.