Awokado, surowe
167 kcal / 100g IG-10
Białko | 1.96 g |
Tłuszcz | 15.41 g |
Węglowodany | 8.64 g |
Błonnik | 6.8 g |
Woda | 72.33 ml |
A więc podjąłeś decyzję – od dziś odżywiasz się zdrowo, bo chcesz schudnąć lub po prostu poprawić swój stan zdrowia. Ale czy wiesz, po co powinieneś sięgać, aby zachować zdrowie? Przygotowałem dla Ciebie listę produktów, które są super zdrowe, i które koniecznie musisz uwzględnić w swojej diecie.
Codzienne jedzenie około 2 porcji owoców nie wydaje się być takie trudne – w końcu owoce są bardzo smakowite i chętnie po nie sięgamy, nie potrzebujemy zachęty. Ale czy wśród tego, co zjadamy, znajdują się te najzdrowsze owoce?
Warto sprawdzić i ewentualnie przekierować swoją miłość do nich na te zdrowsze opcje, aby czerpać jak najwięcej ze swojej diety.
Jagody są szczególnie polecane z uwagi na bardzo wysoką zawartość przeciwutleniaczy, a stosunkowo małą zawartość cukrów prostych.
Jednak poza nimi jest również wiele produktów, które mają zbawienny wpływ na zdrowie: Jabłka – tanie, dostępne przez cały rok, sycące, i niesamowicie zdrowe
Awokado – idealne zamiast masła i pasty na kanapki, a przy tym bogate w zdrowe tłuszcze
Banany – fantastyczne źródło potasu i magnezu
Jagody (amerykańskie, borówki, czernice) – bogactwo polifenoli o właściwościach odmładzających i antynowotworowych
Pomarańcze – doskonałe w całości i na sok, smakowite i bogate w witaminę C
Truskawki – mnóstwo smaki i przeciwutleniaczy – chyba nikogo nie trzeba namawiać do jedzenia ich w hurtowych ilościach latem!
Są to chyba najzdrowsze, a z pewnością jedne z najsmaczniejszych darów Natury. Owszem, mają sporo kalorii, ale spożywane z umiarem mogą dostarczyć organizmowi wielu bardzo cennych kwasów tłuszczowych, no i oczywiście przyjemności płynącej z ich chrupania.
Migdały to jedne z najsmaczniejszych, a przy tym najzdrowszych orzechów
Siemię lniane – nasączone mlekiem mogą stworzyć pożywny i bardzo smaczny pudding, którym warto się wspomagać na diecie, bo jest pełen kwasów omega-3
Kokos – bardzo tłusty, obłędnie smaczny i pełen wartościowych kwasów tłuszczowych orzech może być spożywany w wielu różnych postaciach. Daje uczucie sytości na długo!
Orzechy makadamia – oprócz tego, że fantastycznie smakują, to mają też doskonałe proporcje kwasów omega-3 do omega-6, więc są jednymi z najzdrowszych orzechów na świecie
Orzechy włoskie – rosnące powszechnie również w Polsce orzechy mają niezrównany smak i mnóstwo składników bioaktywnych, z których dobrodziejstw warto czerpać
Przekonanie się do jedzenia warzyw może być trudne, szczególnie dla osób, które w dzieciństwie nie miały zbyt wiele okazji do ich spożywania, lub okraszone były one dawką negatywnych emocji („jak nie zjesz całego szpinaku, to nie odejdziesz od stołu!”). Tym bardziej warto poznać przynajmniej kilka z warzyw, które warto włączać do swojej diety każdego dnia. Może przynajmniej część z nich na stałe zagości na Twoim talerzu?
Nie każdy przepada za zapachem ryb i owoców morza, ale warto się do nich przekonać. Dostarczają one organizmowi wielu cennych kwasów tłuszczowych i białek, a przy tym dają niezapomniane wrażenia smakowe.
Oto produkty, które warto pokochać:
Łosoś – jedna z najzdrowszych morskich ryb o charakterystycznym smaku i kolorze. Regularne jedzenie łososia przyczynia się do poprawy funkcji poznawczych i wzmocnienia układu nerwowego!
Sardynki – te małe rybki są idealne na przekąskę – zawierają mnóstwo jodu i innych cennych składników, które pomogą Ci funkcjonować na najwyższych obrotach
Małże, ostrygi – dość drogi i ekskluzywny towar uważany za afrodyzjak, którym jednak warto raz na jakiś czas uraczyć swoje podniebienie z uwagi na wysoką wartość odżywczą zamkniętą w małej objętości
Krewetki – jedne z najbardziej lubianych skorupiaków o wysokiej zawartości białka, ale przede wszystkim – doskonałym smaku
Pstrąg – żyjąca w najczystszych wodach ryba o właściwościach odżywczych podobnych do łososia
Są podstawą naszego wyżywienia, jemy je w postaci pieczywa, makaronów i kasz. Dlatego też należy wybierać te warianty, które są najbliższe idei zdrowego odżywiania:
To nie tylko dobry wybór dla tych, którzy stronią od mięsa. To również bardzo smakowite i dobre uzupełnienie klasycznej diety. Dbając o właściwy sposób przygotowania roślin strączkowych można zminimalizować ryzyko działania substancji antyodżywczych w nich zawartych, a czerpać z nich wszystko, co najlepsze:
Zwykle spożywamy je jako dodatek do innych potraw, ponieważ dają nam sytość i charakteryzuje je swego rodzaju łagodność smaku, która sprawia, że inne smaki fantastycznie się w nich rozpuszczają i prezentują na ich tle.
Ser, mleko pełnotłuste, jogurt naturalny – jeśli tylko nie cierpisz na nietolerancje mleka krowiego, spożywaj je jak najczęściej i ciesz się ich smakiem, bo są pełne białka, wapnia i korzystnych dla Ciebie witamin oraz minerałów.
Stawiaj głównie na tłuszcze roślinne w swojej diecie – oliwę z oliwek, olej lniany i inne tłuszcze tłoczone na zimno. Są bardzo obfitujące w kwasy omega-3 korzystne dla zdrowia układu nerwowego i mają działanie przeciwzapalne.
Olej kokosowy ma za to udowodnione właściwości wspomagania odchudzania, a przy tym świetnie smakuje i nadaje się do smażenia – wykorzystaj go w swojej kuchni!
Zaleca się, aby produkty pochodzenia zwierzęcego nie stanowiły zdecydowanej większości energii, która pochodzi z naszej diety. Jednak wybierając te dobre, wartościowe produkty, można w korzystny sposób wpłynąć na swoją dietę.
A konkretnie – na zaopatrzenie swojego organizmu w komplet niezbędnych aminokwasów i witamin. Co najlepiej wkładać na swoje talerze?
Jaja – pełnowartościowe białko w połączeniu z tłuszczem i rozpuszczonymi w nimi witaminami dają sytość i wzmacniają organizm. Do tego jajka można jeść w wielu różnych smakowitych wersjach – chyba nie ma nikogo, kto by ich nie lubił.
Wołowina (chuda). Jeśli wybierasz mięso, to skupiaj się na tych chudych częściach. Wołowina jest pełna witamin i żelaza, a do tego jest świetnym źródłem białka.
Pierś kurczaka – łatwa w przygotowaniu, chuda i bogata w białko, a do tego – o neutralnym smaku, łatwa w dołączeniu do dowolnej potrawy.
Jagnięcina – to drogie, ale doskonałej jakości mięso, pełne kwasów omega-3
Ziemniaki – choć stanowią one u nas bazę wielu polskich potraw, to są nieocenionym źródłem skrobi i witaminy C. Sycą, smakują i odżywiają – dlatego nie należy zbytnio do nich stronić!
Ocet jabłkowy – pokochaj ten dodatek do zup czy dressingów, dodający odrobiny kwasowości do potraw i mający delikatny wpływ na regulację poziomu cukru czy cholesterolu we krwi
Gorzka czekolada – wysoka zawartość magnezu i przeciwutleniaczy w czekoladzie może złagodzić nieco wyrzuty sumienia związane z sięganiem po nią. Ale pamiętaj – powinna zawierać minimum 70% kakao!
Nasza dieta powinna obfitować w produkty z wszystkich szczebli piramidy żywieniowej, abyśmy mogli czerpać z niej korzyści. Oprócz wyżej wymienionych produktów jest oczywiście dużo, dużo więcej takich pokarmów, którymi możesz nakarmić swoje ciało, zapewnić mu witalność, zdrowie i zapobiec wielu chorobom. Po prostu sięgaj po to, co najlepsze i najzdrowsze, a przekonasz się, że zdrowe odżywianie jest przyjemne i satysfakcjonujące!
Poranki mogą być prawdziwą kulinarną przygodą, jeśli zdecydujemy się na coś więcej niż zwykłe kanapki.…
Naleśniki to jedno z tych dań, które każdy uwielbia – proste, uniwersalne i zawsze smaczne.…
Szukasz pomysłów na wyjątkowe desery, które zachwycą twoich bliskich? Przedstawiamy 10 sprawdzonych przepisów na słodkości,…
Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…
Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…
Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…