Pułap wydolności fizycznej i psychicznej, na którym obecnie żyjemy, zależy często od tego, czy potrafimy zdobyć dla siebie odpowiednie wartościowe pożywienie. Poprzez stosowanie odpowiednich połączeń z których można uzyskać prawdziwe eliksiry ,które odmładzają i wzmacniają nie tylko wzrok lub inne narządy , ale także wpływają na metabolizm tkanki łącznej w całym organizmie. Przekonaj się o tym, stosując przedstawione przepisy na naturalne eliksiry młodości, które można stosować w diecie zamiast jednego podstawowego posiłku. Wyraźne efekty stosowania danego eliksiru pojawią się po 2-3 tygodniach.
Najlepszy nawyk jaki możesz zagwarantować swojemu ciału to miksowanie warzyw i owoców. 💯 Juz po kilku dniach picia takich smoothie zaobserwujesz:
– lepszą pracę układu pokarmowego ( pod warunkiem że nie masz nietolerancji fruktozę lub nieswoistych chorób jelit IBS, SIBO)
– sprawniejsza praca naszego mózgu
– lepszy sen
– oraz setki innych pozytywów w tym sprawniejsze spalanie tkanki tłuszczowej !
Oto kilka podstawowych kroków:
Krok 1: Połącz składniki (mrożone owoce warzywa, kostki lody itp.) w blenderze. Dodaj inne suche składniki, takie jak nasiona chia, awokado, ciemna czekolada, kakao, miód, masło orzechowe itp.
Krok 2: Wypełnij blender płynnymi składnikami, na przykład: mlekiem migdałowym, mlekiem kokosowym, czy też wodą.
Krok 3: Dodatkowo można użyć płatków kokosowych, nasion sezamu, pokruszonych orzechów, imbiru w celu wzbogacenia smaku.
🥕 Pomarańczowy = beta-karoten, który jest karotenoidem, nasz organizm używa go do tworzenia witaminy A. Karotenoidy mogą pomóc w poprawie funkcji układu odpornościowego i zmniejszyć ryzyko problemów ze wzrokiem. Pomagają w produkcji hormonów oraz witaminy D.
🍋 Żółty = Bioflawonoidy, rewelacyjnie działają na naszą skórę a co najważniejsze podobnie jak błonnik odżywiają nasze jelita wzmacniając nasz układ odpornościowy oraz pomagają w produkcji serotoniny – hormonu szczęścia .
🍒 Czerwone = Likopen to jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy zdolnych do zwalczania toksyn, poprawy zdrowia serca i zapobiegania nowotworom. .
🥦 Zielony = chlorofil znany jest ze swoich właściwości leczniczych i odtruwających, takich jak wspomaganie gojenia się ran. Jego działanie przeciwwirusowe sprawia, że silnie wspomaga nasz układ odpornościowy
150g truskawek
½ banana
garść granoli
2 łyżki orzechów włoskich
szklanka mleka roślinnego
1 łyżeczki nasion chia
Kalorie: 476 kcal
Białko: 29g
Węglowodany: 59g
Błonnik: 11 g
Wapń: 329 mg
Potas: 1008mg
Witamina C: 90 mg
Witamina B6: 0,5 mg
Witamina B2: 0,6 mg
Superfood: truskawki
Pierwszą zaletą tego owocu jest niskokaloryczność. Truskawki zawierają średnio 47kcal w szklance truskawek. Dodatkowo mają pozytywny wpływ na metabolizm, tłumią apetyt i spowalniają trawienie skrobi. Regulują również poziom cukru we krwi, co niesie ze sobą wiele korzyści dla osób z cukrzycą typu 2.
Kolejnym pozytywnym faktem jest zawartość kwasów tłuszczowych omega-3. W oparciu o badania Dr Erica Rimm z Harvard School od Public Health truskawki mogą zmniejszyć ryzyko zawału serca o 34%.
2 garści jarmużu
¼ ananasa
garść migdałów
1 banan
łyżeczka miodu
szklanka mleka roślinnego
2 łyżki masła orzechowego
Kalorie: 496 kcal
Białko: 20 g
Węglowodany: 71g
Błonnik: 9 g
Wapnia: 563 mg
Potas: 1486mg
Żelazko: 3 mg
Magnez: 162 mg
Fosfor: 368mg
Witamina A: 791 ug
Witamina B6: 1,0 mg
Witamina C: 189 mg
Witamina E: 13 mg
Witamina K: 946 ug
Witamina B2: 0,7 mg
Pełna porcja witamin pochodzi głównie z jarmużu, ananasa i banana. Według danych USDA, 2 garści surowego jarmużu dostarczają 95% zalecanej dziennej porcji witaminy A i 252% witaminy C. Sa one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Witamina A przyczynia się do wzrostu kości i polepszenia działania systemy odpornościowego. Zauważa się także benefity pod kątem zdrowia oczu. Niedobór z kolei prowadzi do kurzej ślepoty.
Witamina C pomaga wzmocnić układ odpornościowy, w szczególności przy chorobach serca, nadciśnieniu, nowotworach, czy chorobach autoagresywnych. Choć niedobory tej witaminy występują rzadko, zdarzają się u osób palących.
½ mango
½ banana
szklanka mleka migdałowego
½ łyżki kurkumy
½ łyżki startego imbiru
łyżka miodu
½ łyżki cynamonu
łyżka nasion chia
Kalorie: 299 kcal
Białko: 4g
Węglowodany: 61g
Błonnik: 8 g
Wapnia: 439 mg
Potas: 690mg
Miedź: 393 ug
Magnezu: 84 mg
Witamina B6: 0,4 mg
Witamina C: 35 mg
Witamina E: 14 mg AT
B2: 0,6 mg
Jest to koktajl oczyszczający, dzięki czemu świetnie nadaje się dla osób na diecie. Zarówno kurkuma, jak i imbir są składnikami stosowanymi od tysięcy lat, a ich uzdrowicielskie działanie jest znane już wszystkim na świecie. Działają wspomagająco w leczeniu depresji, cukrzycy oraz nadwagi. Ponadto imbir wpływa pozytywnie na lipidogram oraz zmniejsza produkcję kortyzolu.
Dodając do koktajlu banana wzbogacamy go o magnez i witaminy B6 i B12, a także potas, bez którego nasz serce by nie biło.
Jedna porcja tego tropikalnego drinka uzupełni zapotrzebowanie na dzienną dawkę wapnia, miedzi, magnezu, witaminy C i B2.
garść szpinaku
1 banan
szklanka mleka migdałowego
½ łyżki ekstraktu waniliowego
2 łyżki kakao
3 łyżki nasion chia
Kalorie: 384 kcal
Białko: 12g
Węglowodany: 55 g
Błonnik: 22 g
Wapń: 699mg
Potas: 1050mg
Miedź: 1080 ug
Magnez: 264mg
Witamina A: 305 ug
Witamina B6 0,5 mg
Witamina D: 3 ug
Witamina E: 13 mg
Witamina K: 146 ug
Kwas foliowy: 108 ug
B2: 0,6 mg
Niacyna: 5mg
Smoothie idealne dla osób z niedoborami wapnia, błonnika, witaminy A, potasu, żelaza i witaminy D w swojej diecie.
Superfood: ciemna czekolada, banan
W zasadzie każdy ze składników zasługuje na miano „superfood”, ale warto zwrócić szczególną uwagę na ciemną czekoladę i banany.
Czekolada sama w sobie poprzez zawartość cukru w nadmiarze ma złą reputację. Gdyby jednak zagłębić się w zalety spożywania prawdziwej gorzkiej czekolady z dużą zawartością kakao, okazuje się ona bardzo zdrowa. Kakao samo w sobie zawiera dużą zawartość flawonoidów, które działają korzystnie na nasz układ krwionośny oraz poziom cukru we krwi.
Warto jednak wiedzieć, że nie należy przesadzać z konsumpcją czekolady i upewnić się, że produkt nie jest dodatkowo słodzony.
opakowanie borówek
1 ½ mango
½ awokado
1 łyżka nasion chia
1 łyżka proszku maca
1 łyżka miodu
2 łyżki masła migdałowego
1 ½ szklanki wody kokosowego
Kalorie: 704 kcal (35% DV)
Białko: 13 g (28% DV)
Węglowodany: 99 g (76% DV)
Błonnik: 21 g (84% DV)
Wapń: 297mg (30% DV)
Potas: 1912mg (40% DV)
Miedź: 966 ug (107% DV)
Magnez: 278mg (90% DV)
Fosfor: 433 mg (62% DV)
Cynk: 3 mg (38% DV)
Selen: 15 ug (27% DV)
Witamina B6: 0,6 mg (76% DV)
Witamina C: 76 mg (101% DV)
Witamina E: 12 mg AT (80% DV)
Witamina K: 50 ug (56% DV)
Witamina B2: 0,7 mg (64% DV)
Niacyna: 5mg (36% DV)
Kolorowy koktajl o doskonałej konsystencji, bez nabiału. Dostarcza niezbędnych kwasów tłuszczowych i uczucie sytości na długi czas. Jednym ze składników, na który warto zwrócić uwagę jest korzeń Maca. Jest to peruwiańska roślina o bogatym profilu mikroelementów, niosąca wiele korzyści dla zdrowia. Zawiera witaminę B, C, E oraz wapń, żelazo, magnez i wiele innych.
Wypróbuj jeden z przepisów i ciesz się efektami!
Poranki mogą być prawdziwą kulinarną przygodą, jeśli zdecydujemy się na coś więcej niż zwykłe kanapki.…
Naleśniki to jedno z tych dań, które każdy uwielbia – proste, uniwersalne i zawsze smaczne.…
Szukasz pomysłów na wyjątkowe desery, które zachwycą twoich bliskich? Przedstawiamy 10 sprawdzonych przepisów na słodkości,…
Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…
Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…
Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…
View Comments
Jak można było zapomnieć o natce pietruszki ;/ to zdrowsze niż ta cała reszta zieleniny :P