Pułap wydolności fizycznej i psychicznej, na którym obecnie żyjemy, zależy często od tego, czy potrafimy zdobyć dla siebie odpowiednie wartościowe pożywienie. Poprzez stosowanie odpowiednich połączeń z których można uzyskać prawdziwe eliksiry ,które odmładzają i wzmacniają nie tylko wzrok lub inne narządy , ale także wpływają na metabolizm tkanki łącznej w całym organizmie. Przekonaj się o tym, stosując przedstawione przepisy na naturalne eliksiry młodości, które można stosować w diecie zamiast jednego podstawowego posiłku. Wyraźne efekty stosowania danego eliksiru pojawią się po 2-3 tygodniach.
Najlepszy nawyk jaki możesz zagwarantować swojemu ciału to miksowanie warzyw i owoców. 💯 Juz po kilku dniach picia takich smoothie zaobserwujesz:
– lepszą pracę układu pokarmowego ( pod warunkiem że nie masz nietolerancji fruktozę lub nieswoistych chorób jelit IBS, SIBO)
– sprawniejsza praca naszego mózgu
– lepszy sen
– oraz setki innych pozytywów w tym sprawniejsze spalanie tkanki tłuszczowej !
Oto kilka podstawowych kroków:
Krok 1: Połącz składniki (mrożone owoce warzywa, kostki lody itp.) w blenderze. Dodaj inne suche składniki, takie jak nasiona chia, awokado, ciemna czekolada, kakao, miód, masło orzechowe itp.
Krok 2: Wypełnij blender płynnymi składnikami, na przykład: mlekiem migdałowym, mlekiem kokosowym, czy też wodą.
Krok 3: Dodatkowo można użyć płatków kokosowych, nasion sezamu, pokruszonych orzechów, imbiru w celu wzbogacenia smaku.
🥕 Pomarańczowy = beta-karoten, który jest karotenoidem, nasz organizm używa go do tworzenia witaminy A. Karotenoidy mogą pomóc w poprawie funkcji układu odpornościowego i zmniejszyć ryzyko problemów ze wzrokiem. Pomagają w produkcji hormonów oraz witaminy D.
🍋 Żółty = Bioflawonoidy, rewelacyjnie działają na naszą skórę a co najważniejsze podobnie jak błonnik odżywiają nasze jelita wzmacniając nasz układ odpornościowy oraz pomagają w produkcji serotoniny – hormonu szczęścia .
🍒 Czerwone = Likopen to jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy zdolnych do zwalczania toksyn, poprawy zdrowia serca i zapobiegania nowotworom. .
🥦 Zielony = chlorofil znany jest ze swoich właściwości leczniczych i odtruwających, takich jak wspomaganie gojenia się ran. Jego działanie przeciwwirusowe sprawia, że silnie wspomaga nasz układ odpornościowy
150g truskawek
½ banana
garść granoli
2 łyżki orzechów włoskich
szklanka mleka roślinnego
1 łyżeczki nasion chia
Kalorie: 476 kcal
Białko: 29g
Węglowodany: 59g
Błonnik: 11 g
Wapń: 329 mg
Potas: 1008mg
Witamina C: 90 mg
Witamina B6: 0,5 mg
Witamina B2: 0,6 mg
Superfood: truskawki
Pierwszą zaletą tego owocu jest niskokaloryczność. Truskawki zawierają średnio 47kcal w szklance truskawek. Dodatkowo mają pozytywny wpływ na metabolizm, tłumią apetyt i spowalniają trawienie skrobi. Regulują również poziom cukru we krwi, co niesie ze sobą wiele korzyści dla osób z cukrzycą typu 2.
Kolejnym pozytywnym faktem jest zawartość kwasów tłuszczowych omega-3. W oparciu o badania Dr Erica Rimm z Harvard School od Public Health truskawki mogą zmniejszyć ryzyko zawału serca o 34%.
2 garści jarmużu
¼ ananasa
garść migdałów
1 banan
łyżeczka miodu
szklanka mleka roślinnego
2 łyżki masła orzechowego
Kalorie: 496 kcal
Białko: 20 g
Węglowodany: 71g
Błonnik: 9 g
Wapnia: 563 mg
Potas: 1486mg
Żelazko: 3 mg
Magnez: 162 mg
Fosfor: 368mg
Witamina A: 791 ug
Witamina B6: 1,0 mg
Witamina C: 189 mg
Witamina E: 13 mg
Witamina K: 946 ug
Witamina B2: 0,7 mg
Pełna porcja witamin pochodzi głównie z jarmużu, ananasa i banana. Według danych USDA, 2 garści surowego jarmużu dostarczają 95% zalecanej dziennej porcji witaminy A i 252% witaminy C. Sa one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Witamina A przyczynia się do wzrostu kości i polepszenia działania systemy odpornościowego. Zauważa się także benefity pod kątem zdrowia oczu. Niedobór z kolei prowadzi do kurzej ślepoty.
Witamina C pomaga wzmocnić układ odpornościowy, w szczególności przy chorobach serca, nadciśnieniu, nowotworach, czy chorobach autoagresywnych. Choć niedobory tej witaminy występują rzadko, zdarzają się u osób palących.
½ mango
½ banana
szklanka mleka migdałowego
½ łyżki kurkumy
½ łyżki startego imbiru
łyżka miodu
½ łyżki cynamonu
łyżka nasion chia
Kalorie: 299 kcal
Białko: 4g
Węglowodany: 61g
Błonnik: 8 g
Wapnia: 439 mg
Potas: 690mg
Miedź: 393 ug
Magnezu: 84 mg
Witamina B6: 0,4 mg
Witamina C: 35 mg
Witamina E: 14 mg AT
B2: 0,6 mg
Jest to koktajl oczyszczający, dzięki czemu świetnie nadaje się dla osób na diecie. Zarówno kurkuma, jak i imbir są składnikami stosowanymi od tysięcy lat, a ich uzdrowicielskie działanie jest znane już wszystkim na świecie. Działają wspomagająco w leczeniu depresji, cukrzycy oraz nadwagi. Ponadto imbir wpływa pozytywnie na lipidogram oraz zmniejsza produkcję kortyzolu.
Dodając do koktajlu banana wzbogacamy go o magnez i witaminy B6 i B12, a także potas, bez którego nasz serce by nie biło.
Jedna porcja tego tropikalnego drinka uzupełni zapotrzebowanie na dzienną dawkę wapnia, miedzi, magnezu, witaminy C i B2.
garść szpinaku
1 banan
szklanka mleka migdałowego
½ łyżki ekstraktu waniliowego
2 łyżki kakao
3 łyżki nasion chia
Kalorie: 384 kcal
Białko: 12g
Węglowodany: 55 g
Błonnik: 22 g
Wapń: 699mg
Potas: 1050mg
Miedź: 1080 ug
Magnez: 264mg
Witamina A: 305 ug
Witamina B6 0,5 mg
Witamina D: 3 ug
Witamina E: 13 mg
Witamina K: 146 ug
Kwas foliowy: 108 ug
B2: 0,6 mg
Niacyna: 5mg
Smoothie idealne dla osób z niedoborami wapnia, błonnika, witaminy A, potasu, żelaza i witaminy D w swojej diecie.
Superfood: ciemna czekolada, banan
W zasadzie każdy ze składników zasługuje na miano „superfood”, ale warto zwrócić szczególną uwagę na ciemną czekoladę i banany.
Czekolada sama w sobie poprzez zawartość cukru w nadmiarze ma złą reputację. Gdyby jednak zagłębić się w zalety spożywania prawdziwej gorzkiej czekolady z dużą zawartością kakao, okazuje się ona bardzo zdrowa. Kakao samo w sobie zawiera dużą zawartość flawonoidów, które działają korzystnie na nasz układ krwionośny oraz poziom cukru we krwi.
Warto jednak wiedzieć, że nie należy przesadzać z konsumpcją czekolady i upewnić się, że produkt nie jest dodatkowo słodzony.
opakowanie borówek
1 ½ mango
½ awokado
1 łyżka nasion chia
1 łyżka proszku maca
1 łyżka miodu
2 łyżki masła migdałowego
1 ½ szklanki wody kokosowego
Kalorie: 704 kcal (35% DV)
Białko: 13 g (28% DV)
Węglowodany: 99 g (76% DV)
Błonnik: 21 g (84% DV)
Wapń: 297mg (30% DV)
Potas: 1912mg (40% DV)
Miedź: 966 ug (107% DV)
Magnez: 278mg (90% DV)
Fosfor: 433 mg (62% DV)
Cynk: 3 mg (38% DV)
Selen: 15 ug (27% DV)
Witamina B6: 0,6 mg (76% DV)
Witamina C: 76 mg (101% DV)
Witamina E: 12 mg AT (80% DV)
Witamina K: 50 ug (56% DV)
Witamina B2: 0,7 mg (64% DV)
Niacyna: 5mg (36% DV)
Kolorowy koktajl o doskonałej konsystencji, bez nabiału. Dostarcza niezbędnych kwasów tłuszczowych i uczucie sytości na długi czas. Jednym ze składników, na który warto zwrócić uwagę jest korzeń Maca. Jest to peruwiańska roślina o bogatym profilu mikroelementów, niosąca wiele korzyści dla zdrowia. Zawiera witaminę B, C, E oraz wapń, żelazo, magnez i wiele innych.
Wypróbuj jeden z przepisów i ciesz się efektami!
Fermentowane produkty to prawdziwa skarbnica zdrowotnych korzyści. Kiszonki, kefir, jogurty czy kimchi od wieków stanowią…
Nasze codzienne nawyki mają ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Niestety, wiele z nich, często niezauważalnie,…
Warzywa to nieodłączny element zdrowej diety, ale często zapominamy, jak ogromny wpływ mają na nasze…
Woda jest niezbędnym elementem codziennego funkcjonowania organizmu. Jej niedobór może prowadzić do poważnych konsekwencji, które…
Cukier jest obecny niemal wszędzie – od słodyczy po produkty, które na pierwszy rzut oka…
Zdrowie jelit odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu całego organizmu. Zaburzenia mikrobioty jelitowej mogą wpływać na…
View Comments
Jak można było zapomnieć o natce pietruszki ;/ to zdrowsze niż ta cała reszta zieleniny :P