Categories: Warzywa

Szpinak – lepiej się z nim zaprzyjaźnij! Witaminy, ciekawostki, przepisy

Szpinak – lepiej się z nim zaprzyjaźnij!

Szpinak jaki jest – każdy widzi. Można go kochać, można nienawidzić, ale na pewno nie można przejść obok niego obojętnie. Z pewnością zaś nie można odmówić mu wartości odżywczych. Oto i on!

Niskokaloryczny

W 100g świeżego szpinaku znajdziemy zaledwie 23kcal. Oznacza to, że szpinak jest zdecydowanie jednym z najbardziej wartościowych warzyw, które powinny pokochać osoby będące na diecie.

Pełen witamin i minerałów:

Witamina A

Szpinak jest pełen tego karotenoidu, który przekształca się w witaminę A i chroni nasz wzrok. Jest ciemnozielonym warzywem, dlatego chlorofil maskuje obecność żółtych karotenoidów.

Witamina C

Jeśli poszukujesz smacznego źródła tego przeciwutleniacza, to znajdziesz go właśnie tutaj. Wit. C wspomaga też uszczelnianie naczyń krwionośnych, więc jedzenie szpinaku może pomóc osobom borykającym się z pękającymi naczynkami lub żylakami!

Witamina K1

To zasadnicza witamina wspomagająca krzepnięcie krwi. Częste spożywanie szpinaku sprawi, że krzepliwość krwi będzie w normie.

Kwas foliowy

Jak wszelkie zielone warzywa liściaste, szpinak zawiera mnóstwo kwasu foliowego. Ten składnik niezbędny jest kobietom ciężarnym oraz planującym ciążę, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej u płodu.

Żelazo

To najpopularniejsze warzywo bogate w ten pierwiastek. Żelazo jest niezbędne do utrzymania właściwego składu krwi, czyli do transportu tlenu do komórek – wspomaga więc prawidłową pracę całego organizmu!

Wapń

Szpinak jest źródłem wapnia, dlatego pozwala utrzymać prawidłową gęstość i twardość kości. Jest bardzo dobrym zamiennikiem dla produktów mlecznych w przypadku wegetarian i wegan, którzy nie pobierają wapnia z produktów odzwierzęcych.

Bogaty w przeciwutleniacze

zpinak warto spożywać również dlatego, że bogaty jest w związki potrafiące sprawnie neutralizować wolne rodniki, czyli antyutleniacze. Rolą antyutleniaczy jest między innymi spowolnienie procesów starzenia się organizmu, w tym zapobieganie zmarszczkom czy „zużywanie się” różnych organów. To właśnie antyutleniacze są też odpowiedzialne za ochronę antynowotworową, co w dzisiejszych czasach ma ogromne znaczenie, ponieważ nowotwory są drugą najczęstszą przyczyną zgonów na świecie!

Bogaty w błonnik

Szpinak jako warzywo liściaste ma dość wysoką zawartość błonnika. Daje uczucie sytości i pozwala wiązać toksyny w organizmie, a następnie wydalać je z niego.

Szpinak na 101 sposobów

Sposobów na przyrządzenie jest bardzo wiele. Szpinak można spożywać zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej i w każdej postaci smakuje wyśmienicie.

W sezonie letnim najlepiej jest kupować świeże liście szpinaku i samodzielnie przyrządzać z nich pyszne sałatki, koktajle, zupy czy dusić go i doprawiać na różne sposoby.

Dostępny jest również zimą, głównie w postaci mrożonego brykietu albo jako szpinak baby – młodziutkie listki szpinaku, charakteryzujące się delikatnością i łagodnym smakiem.

W Polsce najbardziej popularny jest szpinak duszony z cebulką, czosnkiem i masłem, a także doprawiony śmietaną.

To właśnie ta zielona papka swego czasu była znienawidzona przez dzieci!

Dziś wiele osób kocha szpinak – za możliwości przyrządzenia go na różne sposoby, za to, że wyjątkowo smakuje ze szpinakiem, śmietaną, do makaronu, zapiekanki, jako farsz do pierogów, czy w świeżych liściach jako baza sałaty.

Szpinak najlepiej spożywać z dodatkiem soku z cytryny, gdyż dodatek witaminy C zwiększa wchłanianie żelaza.

A zatem – jedz szpinak tak, jak lubisz – na zdrowie!

Przepisy

https://motywatordietetyczny.pl/2018/11/dlaczego-nie-warto-zapomniec-o-piciu-zielonych-smoothie/

 

Damian Wiatrowski

Cześć jestem Damian, dzięki zdrowemu odżywianiu udało mi się pokonać wiele problemów zdrowotnych, między innymi problemy z jelitami, tarczycą i wątrobę. Kliknij w globusik a dowiesz się jak odzyskałem zdrowie.

Recent Posts

Wspaniałe Smaki na Twoim Talerzu: 10 Najlepszych Przepisów na Łososia!

Gotowanie łososia może być prawdziwą przyjemnością, a jego wszechstronność sprawia, że ​​można go przyrządzać na…

4 dni ago

Śniadania, które pokochasz od pierwszego kęsa – przepisy na zdrowy start dnia!

Rozpoczęcie dnia od zdrowego i smacznego śniadania to klucz do utrzymania energii i dobrej kondycji…

4 dni ago

Majóweczka się zbliża! Przegląd kaloryczności grillowych hitów – co możesz jeść bez wyrzutów sumienia?

Grillowanie na majówce to jedna z ulubionych form spędzania czasu na świeżym powietrzu, ale warto…

4 dni ago

Odkryj sekrety greckich szefów kuchni z tymi 10 niesamowitymi przepisami!

Kuchnia grecka to symfonia smaków i aromatów, które odzwierciedlają bogatą kulturę i historię tego słonecznego…

4 dni ago

Poznaj 12 najlepszych tureckich potraw, które pokochasz od pierwszego kęsa!

Kuchnia turecka to fascynująca mieszanka smaków i tradycji, będąca odzwierciedleniem bogatej historii i kulturowego melting…

6 dni ago

Tajemnicze smaki Tajlandii — odkryj 8 przepisów, które podbiją Twoje serce!

Witajcie w kolorowym świecie tajskiej kuchni, gdzie każde danie to prawdziwa uczta dla zmysłów! Od…

1 tydzień ago