Myślisz, że możesz mieć alergię pokarmową , ale nie wiesz, co dokładnie może być winne? Doświadczasz problemów trawiennych lub ciągle powracających atopii na skórze, nie potrafisz znaleźć rozwiązania ? Cóż, dieta eliminacyjna może być dokładnie tym, czego potrzebujesz.
Dieta eliminacyjna to krótkoterminowy plan odżywiania, który eliminuje niektóre pokarmy, które mogą wywoływać alergie, nietolerancję i inne reakcje trawienne.
Następnie ponownie wprowadza się pokarmy pojedynczo w celu ustalenia, które pokarmy są, a które nie są dobrze tolerowane.
Głównym powodem stosowania diety eliminacyjnej jest dokładne wskazanie, które produkty spożywcze są odpowiedzialne za problemy trawienne i inne problemy zdrowotne, gdy ktoś doświadcza ciągłych objawów i nie może się zorientować, co je powoduje. Objawy, które mogą skłonić kogoś do stosowania diety eliminacyjnej, obejmują uporczywe biegunki, wzdęcia, zaparci, egzemę i trądzik .
Szacuje się, że 4-8% dorosłych Polaków cierpi na alergie pokarmowe a około 40-50% procent cierpi na nietolerancje pokarmowe
Osiem pokarmów stanowi około 90 procent wszystkich reakcji alergicznych na pokarmy: mleko, jaja, orzeszki ziemne, orzechy, pszenica / gluten , soja, ryby i skorupiaki.
Diety eliminacyjne w zakresie tego, jakie dokładnie produkty spożywcze są dozwolone i eliminowane, ale większość wycina wszystkie typowe alergeny, w tym:
Większość diet eliminacyjnych trwa około 3-6 tygodni.
Uważa się, że przeciwciała – białka, które układ odpornościowy wytwarza, gdy negatywnie reaguje na pokarmy – rozpraszają się około trzech tygodni.
Jest to zazwyczaj minimalny czas potrzebny, aby ktoś w pełni wyleczył się z wrażliwych i zauważył poprawę swoich objawów.
Nawet jeśli ktoś może pomyśleć, że już je zdrową dietę, jeśli nadal walczy z problemami zdrowotnymi, których nie jest w stanie rozwiązać, dieta eliminacyjna jest zwykle niezwykle przydatna do zidentyfikowania, które podejrzane pokarmy są naprawdę przyczyną.
Alergia pokarmowa to nadmierna reakcja układu odpornościowego na określone białko pokarmowe, ale podobne efekty mogą wystąpić nawet wtedy, gdy ktoś nie wykazuje pozytywnej reakcji na alergię.
Po spożyciu białka pokarmowego, które nie jest dobrze tolerowane, może wywołać szereg reakcji, które mogą powodować objawy, takie jak: wysypki, pokrzywka, obrzęk, trudności w oddychaniu i różne bóle przewodu pokarmowego.
Identyfikacja i usuwanie alergii i wrażliwości ma kluczowe znaczenie dla ogólnego stanu zdrowia.
Kiedy zmagasz się z nieustanną, niezidentyfikowaną wrażliwością, twoje ciało nieustannie wysyła odpowiedzi zapalne, które mogą wyrządzić krzywdę na wiele sposobów. Nietolerancje pokarmowe i alergie są skorelowane ze zwiększoną szansą na rozwój:
Bardzo często doświadcza się problemów z trawieniem, nawet podczas jedzenia ogólnie zdrowej diety. Czemu?
Ponieważ wystarczy jeden lub dwa niezidentyfikowane alergeny pokarmowe, aby wywrzeć duży wpływ na organizm.
Na przykład, 52 pacjentów z eozynofilowym zapaleniem przełyku – zaburzeniem przełyku, wywołanym głównie przez alergie pokarmowe – przeszło dietę eliminacyjną w ramach badania z 2014 r. Opublikowanego w Journal of Allergy and Clinical Immunology . Siedemdziesiąt procent pacjentów doświadczyło remisji!
W trakcie badania pacjenci wycięli cztery główne grupy alergenów pokarmowych na okres sześciu miesięcy: produkty mleczne, pszenicę, jaja i rośliny strączkowe. U 65-85% pacjentów przyczyną zaburzeń był tylko jeden lub dwa wyzwalacze pokarmowe. Mleko zostało zidentyfikowane jako główny alergen u 11 pacjentów (łącznie 50 procent pacjentów), jaja u ośmiu pacjentów (36 procent), pszenica u siedmiu pacjentów (31 procent) i rośliny strączkowe u czterech pacjentów (18 procent).
Pacjenci nie mieli pojęcia, że są uczuleni na takie pokarmy, więc nie reagowali na wcześniejsze metody leczenia, dopóki nie zidentyfikowano alergenów. W końcu doświadczyli jedynie poprawy i ulgi, gdy określone alergeny zostały usunięte długoterminowo. Usuwanie niektórych alergicznych pokarmów jest najbardziej oczywistym i niezbędnym krokiem w naturalnym leczeniu alergii pokarmowych.
Kiedy 20 pacjentów z zespołem jelita drażliwego (IBS) przeszło dietę eliminacyjną w ramach badania z 2016 roku przeprowadzonego przez University of Kansas Medical Center, 100 procent pacjentów doświadczyło znaczącej poprawy w objawach trawiennych.
Diety eliminacyjne zostały oparte na wynikach testów przeprowadzonych w celu zidentyfikowania paneli żywności i formy. Po sześciu miesiącach stosowania diet eliminacyjnych i przyjmowaniu probiotyków pacjenci byli ponownie oceniani – a każdy z nich zgłaszał poprawę w wypróżnianiu i kontroli objawów IBS. Badacze odkryli również, że 100 procent pacjentów miało zwiększony poziom pożytecznych bakterii obecnych w jelitowej florze.
W wielu przypadkach zespół nieszczelnego jelita jest podstawową przyczyną reakcji alergicznych, chorób autoimmunologicznych i zapalenia całego ciała. Nieszczelne jelito pojawia się, gdy wyściółka przewodu pokarmowego wywołuje drobne dziury, które pozwalają określonym substancjom przedostać się do krwioobiegu, uszkadzając system.
Przeciekające jelita są głównym czynnikiem przyczyniającym się do chorób autoimmunologicznych, takich jak Chron i wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Rozwój nieszczelnego jelita może również powodować złe wchłanianie niezbędnych minerałów i składników odżywczych – w tym cynku, żelaza i witaminy B12. Uważa się, że nieszczelne jelito jest często spowodowane nietolerancją glutenu ale może również wynikać z szeregu innych alergii i wrażliwości na pokarm.
Istnieją silne dowody na to, że stany skórne, takie jak wyprysk i trądzik, są związane z nierozpoznanymi alergiami pokarmowymi.
Na przykład badanie przeprowadzone przez Instytut Medycyny Specjalnej w Rzymie wykazało silny związek między objawami wyprysku u dorosłych i alergenów pokarmowych. Gdy 15 osób dorosłych z wypryskiem zostało poddanych diecie eliminacyjnej, 14 z nich doświadczyło znacznej poprawy w zakresie objawów skórnych.
Najczęściej stosowanymi alergenami są orzechy, pomidory, mleko, jaja i ziarna zbóż, a sześciu z 15 pacjentów pozytywnie ocenia alergię na co najmniej jedno z tych pokarmów. Kolejnych ośmiu pacjentów było podejrzanych o przynajmniej nietolerancję pokarmową jednego pokarmu, czego skutkiem było 93 procent pacjentów (14 z 15) poprawiających się po wyeliminowaniu wszystkich pokarmów.
Częste alergeny pokarmowe, takie jak gluten i pasteryzowane produkty mleczne, mogą zwiększać ryzyko rozwoju ADHD i autyzmu, ponieważ białka z tych pokarmów mogą powodować przepuszczalność jelit. Dzieje się tak, gdy substancje przenikają przez jelita, a następnie recyrkulują w krwiobiegu, czasami działając w mózgu jak lek opioidowy. Gdy substancje dostaną się do krwi, wchodzą w kontakt z dużą liczbą komórek odpornościowych, które wywołują zapalenie.
Wysokie spożycie cukru, oprócz niedoborów cynku, selenu, żelaza i kwasów tłuszczowych omega- 3 , również pogarsza objawy ADHD. Kiedy badacze z Laboratorium Badań nad Zachowaniem Mózgu na Uniwersytecie w Southampton przeanalizowali wpływ trzech różnych diet u dzieci z ADHD, diety ograniczające eliminację były korzystne w obniżaniu objawów.
Wiele innych badań, takich jak przeprowadzone w 2012 roku przez Wydział Neurologii w Children’s Memorial Hospital w Chicago, stwierdza, że objawy ADHD są niższe u dzieci, gdy cukier jest zredukowany w diecie, dodatek i konserwanty są usuwane, a suplementy kwasów tłuszczowych, takie jak omega-3 są podane.
Diety eliminacyjne są skuteczną i niedrogą strategią terapeutyczną dla pacjentów cierpiących na częste migrenowe bóle głowy.
Gdy 21 pacjentów poddało się diecie eliminacyjnej – usuwając częste alergeny, które zidentyfikowano jako część testu przesiewowego z przeciwciałami IgG – u większości pacjentów wystąpiła znaczna poprawa objawów w porównaniu z początkiem diety. Po diecie eliminacyjnej pacjenci zgłaszali istotne różnice w liczbie napadów migreny, których doświadczyli co miesiąc, czasu trwania ataków i poziomu natężenia bólu.
Oto kroki, które należy wykonać, aby skutecznie wykonać dietę eliminacyjną:
Najwięksi przestępcy pożywienia, których należy unikać podczas diety eliminacyjnej:
Alergia na mleko jest również powszechna, ponieważ standardowa mleczna pasteryzacja niszczy niezbędne enzymy, które mogą wywoływać alergie. W Ameryce Północnej większość sztuk bydła zawiera pewien rodzaj białka, określany jako beta kazeina A1, co jest częstą przyczyną zarówno alergii pokarmowych, jak i sezonowych.
Po co wycinać soję i kukurydzę? Na początek, soja i kukurydza to dwie największe uprawy GMO na świecie. Około 90 procent (lub więcej) produktów z kukurydzy i soi to pochodne genetycznie zmodyfikowanych nasion. Orzeszki ziemne i owoce cytrusowe również często wywołują reakcje alergiczne.
Tymczasem wiele badań wykazuje, że gdy jesteś uczulony lub nadwrażliwy na jeden wspólny alergen, taki jak soja, istnieje duża szansa, że jesteś również uczulony na inne, takie jak orzeszki ziemne . Dzieje się tak dlatego, że cząsteczki białka w zwykłych pokarmach alergennych bardzo przypominają się nawzajem i powodują podobne reakcje zapalne.
Uwodornione oleje powodują przewlekłe zapalenie w całym ciele i mogą wywoływać choroby. Z drugiej strony, dobre tłuszcze są niezbędne do produkcji hormonów, utraty wagi, gojenia komórkowego i przeciwzapalnego.
Cukier jest środkiem przeciw odżywczym oferującym niewielkie ilości witamin i składników mineralnych, a także powoduje podwyższony poziom glukozy i insuliny, które promują stan zapalny i niską energię.
Niektóre alkohole, takie jak czerwone wino lub piwa zawierające gluten, mogą wywoływać reakcje alergiczne i objawy trawienne. Ale nawet jeśli nie, najlepiej wyeliminować cały alkohol, aby organizm sam się odtruł. Alkohol może zwiększać wzrost drożdży i szkodliwych bakterii w jelicie, obniżać poziom energii, obniżać nastrój i komplikować tylko istniejące problemy zdrowotne.
A co z psiankami ? Jeśli jesteś osobą, która zmaga się z wrażliwością na pokarmy, alergiami, chorobą autoimmunologiczną, nieswoistym zapaleniem jelit lub zespołem nieszczelnych jelit, istnieje szansa, że klasa warzyw zwana psiankami może przyczynić się do twojego stanu zdrowia. Najczęściej spożywanymi psiankami są ziemniaki, pomidory, bakłażan i papryka.
Podczas diety eliminacyjnej staraj się wytwarzać około 40 procent świeżych warzyw w płytkach, 30 procent „czystych” źródeł białka, 20 procent zdrowych tłuszczów, a pozostały procent węglowodanów i owoców w całej żywności. Pod wieloma względami będzie to przypominać plan odżywiania Paleo.
Większość twoich talerzy powinna być zapełniona przez warzywa, które są idealnie organiczne, oraz małe ilości świeżych owoców. Warzywa, które są szczególnie dobrym wyborem do uzdrawiającej diety, obejmują: wszystkie liściaste warzywa, warzywa kapustne, takie jak brokuły, kalafior i brukselki, karczochy, koper, seler, ogórki, kabaczki, pieczarki, groszek, rzodkiewki, kiełki, warzywa morskie, jagody i świeże zioła.
Pięćdziesiąt procent twojej mięśni powinno pochodzić z wysokiej jakości białek i zdrowych tłuszczów. Celem jest objęcie licznymi „czystymi” źródłami białka – takimi jak mięso karmione trawą, mięso drobiowe, ryby złowione na wolności, jaja bezklatkowe (o ile nie podejrzewasz alergii na jaja) i małe ilości kiełkującej fasoli.
Zdrowe źródła tłuszczów obejmują produkty kokosowe, takie jak olej kokosowy, oliwa z oliwek, orzechy, nasiona i awokado.
Możesz spróbować zrezygnować ze wszystkich ziaren przez pewien czas, nawet bezglutenowe ziarna takie jak komosa ryżowa i bezglutenowy owies – to również kluczowy krok w dietę niską FODMAP. Jeśli chcesz uwzględnić ziarna, zrób z nich około 10 procent swojego spożycia lub mniej, a także korzystaj z bezglutenowych, kiełkujących i idealnie organicznych ziaren.
Bardzo duża część naszego układu odpornościowego, około 70 procent, jest faktycznie przechowywana w naszym przewodzie pokarmowym, w szczególności w jelitach. Dlatego nasze jelita i mózg mają bardzo bliskie relacje i współprace. Za każdym razem, gdy wkładamy coś do naszych ust i podróżuje to przez nasz przewód pokarmowy, nasze jelita wysyłają sygnały do naszego mózgu – i vice versa.
Wewnątrz jelita mamy tzw. Układ nerwowy jelitowy, serię neuroprzekaźników zdolnych do wysyłania chemicznych wiadomości do mózgu, które wyzwalają uwalnianie enzymów trawiennych, hormonów i reakcji zapalnych.
Ta rozmowa jest tym, w jaki sposób wiemy, kiedy jesteśmy głodni, a kiedy jesteśmy pełni. To także, jak nasze jelita i mózg współpracują ze sobą, aby przekazać oznaki nietolerancji pokarmowej, alergii, infekcji bakteryjnej lub niedoboru składników odżywczych. Kiedy jesz coś, co wyzwala „czerwoną flagę”, twój układ odpornościowy i mózg reagują, tworząc stan zapalny – obrzęk, ból, tkliwość, a czasem widoczne zaczerwienienia, które są wynikiem białych ciałek organizmu, próbujących chronić nas przed infekcją organizmy.
Podczas diety eliminacyjnej ktoś wycina wszystkie produkty będące winowajcami, zwykle przez około miesiąc, a następnie ponownie je wprowadza, aby zobaczyć, jak się czują, kiedy ponownie jedzą. Jeśli reakcje zapalne zatrzymają się, gdy żywność zostanie wyjęta, a następnie powróci po ponownym wprowadzeniu żywności, wówczas jasne jest, że żywność powinna zostać całkowicie wyeliminowana.
Większość lekarzy zaleca, aby każdy stosował dietę eliminacyjną przynajmniej raz w życiu, ponieważ wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy, że ma objawy, dopóki nie poczuje, jak to jest żyć bez nich.
Na przykład możesz myśleć, że masz częste bóle głowy lub wypryski trądziku, ponieważ działają one w twojej rodzinie, ale po wykonaniu diety eliminacyjnej możesz zauważyć, że te symptomy w rzeczywistości ustępują po wprowadzeniu zmian w jedzeniu.
Ludzie, którzy mogą szczególnie skorzystać na diecie eliminacyjnej, to:
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…