Jak zmniejszyć ryzyko alergii u dziecka oraz wzmocnić układ odpornościowy ?

Okazuje się, że spożywanie pokarmów najczęściej alergizujących (jaja, orzechy) podczas ciąży oraz w trakcie karmienia piersią może zmniejszyć ryzyko alergii dziecka i wzmocnić jego układ odpornościowy.

Pamiętajmy, żę to czy dziecko będzie miało alergię w późniejszym okresie życia zależy od wielu czynników :

  • czy był to poród naturalny czy cesarski
  • ogólny stan zdrowia kobiety podczas ciąży
  • czynniki genetyczne
  • czynniki środowiskowe
  • i wiele więcej

Wpływ pokarmów alergizujących na mleko matki

Jak sugerują najnowsze badania naukowe , jedzenie alergicznych pokarmów przez matkę (zabronione gdy matka już posiada ostrą  alergię na dany produkt ) w czasie ciąży może chronić dziecko przed alergiami pokarmowymi , zwłaszcza po porodzie jeśli dziecko karmione jest piersią .

Matki narażone na alergeny pokarmowe przenoszą przeciwciała na swoje potomstwo za pośrednictwem mleka matki. Ich układ odpornościowy tworzy kompleks przeciwciała i alergenu (kompleks IgG-IC), który jest przekazywany potomstwu .

Badania miały na celu wykazanie ochrony przed alergią pokarmową na mleko matki, wskazując jednocześnie na biologiczny mechanizm wywoływania tolerancji pokarmowej.
W badaniu, ciężarne myszy, które spożywały pokarmy wywołujące njczęstrzę alergię , takie jak jaja i orzeszki ziemne, przekazywały ochronne przeciwciała swojemu potomstwu za pośrednictwem mleka kobiecego . Przeciwciała powodowały, że małe myszy wytwarzały specyficzne dla alergenu komórki T immunologiczne , co powodowało, że tolerowały one alergiczne pokarmy . Odkrycia potwierdzają najnowsze wytyczne dotyczące profilaktyki alergii, które odrzucają wcześniejsze zalecenia nakłaniające matki do unikania wysoce alergizujących pokarmów podczas ciąży lub karmienia piersią.

Co do badań na ludziach różne badania wykazały różne wyniki, częściowo dlatego, że w badaniach na ludziach ciężko jest stwierdzić , kiedy matki i niemowlęta po raz pierwszy miały kontakt z określonym pokarmem . W badaniach modelu myszy można było kontrolować ekspozycję na jedzenie .

| [su_highlight background=”#ffd512″]Badanie wykazało, że mleko matki od kobiet spożywających alergenny pokarm chroniło przed alergią pokarmową, zapobiegając anafilaksji, a także wytwarzaniu immunoglobuliny E i ekspansji komórek tucznych, co jest charakterystyczną cechą reakcji alergicznej. [/su_highlight] Mleko z piersi było ochronne, nawet gdy karmiono je niepowiązanym potomstwem, które nie było narażone na alergeny pokarmowe w macicy.
W innych eksperymentach matki, które nigdy nie spożywały alergizujących pokarmów, otrzymywały specyficzne dla żywności przeciwciała od innych matek. To także chroniło ich karmione piersią potomstwo.

Ludzkie mleko z piersi, karmione myszami z humanizowanym układem odpornościowym (dostosowanym do odpowiedzi na ludzkie przeciwciała), było również ochronne, co sugeruje, że wyniki u myszy mogą być przenoszone na ludzkie niemowlęta.

Badanie ujawniło również krokowy proces tolerancji pokarmowej:
a) przeciwciała w mleku matki matki są przenoszone na potomstwo za pomocą receptora o nazwie FcRn na komórkach jelita.
b) Komórki dendrytyczne przetwarzają kompleks złożony z przeciwciał i alergenu (zwanego IgG-IC) i prezentują go na swojej powierzchni (również za pomocą FcRn)
c) To rozpoczyna produkcję komórek T regulatorowych (Treg) specyficznych dla alergenu.
d) Tregi wchodzą w interakcję z innymi komórkami odpornościowymi, aby zahamować alergię pokarmową.
Potomstwo pozostało tolerancyjne na pokarm nawet po zniknięciu przeciwciała matki z krążenia niemowląt, co sugeruje długotrwały efekt.

Badania nad tym zagadnieniem prowadzone są nadal na populacji kobiet .
Aby lepiej zrozumieć, jakie czynniki w mleku matki są ochronne, obecnie pobierane jest mleko od aktywnie karmiących piersią matek i porównywane z mlekiem od matek, których niemowlęta są w wysokim stosunku do niskiego ryzyka alergii pokarmowej .
Jeśli niemowlę ma niskie ryzyko alergii pokarmowej, naukowcy porównują próbki mleka matki przed i po jedzeniu przez matki jaj lub orzeszków ziemnych. Do rejestracji kwalifikują się matki z alergią pokarmową lub bez niej.
Wstępne wyniki badań pokazują że matki w czasie ciąży i później w czasie karmienia piersią powinny jeść każde jedzenie, aby wytworzyć przeciwciała na wszystko .

źródło :

http://jem.rupress.org/content/early/2017/11/17/jem.20171163

http://jem.rupress.org/

 

Damian Wiatrowski

Cześć jestem Damian, dzięki zdrowemu odżywianiu udało mi się pokonać wiele problemów zdrowotnych, między innymi problemy z jelitami, tarczycą i wątrobę. Kliknij w globusik a dowiesz się jak odzyskałem zdrowie.

Recent Posts

Ryżowa Rewolucja: 6 Smakowitych Przepisów na Obiady, Które Uwielbiają Wszyscy!

Gotowy na kulinarną podróż pełną smaku i inspiracji? W tym artykule przygotowaliśmy dla Ciebie zestawienie…

56 minut ago

Każdy o Nich Mówi: 6 Obiadowych Hitów, Które Zmienią Twoje Podejście do Gotowania

Czy szukasz inspiracji na zdrowe i smaczne obiady, które ożywią Twój codzienny jadłospis? Oto sześć…

3 godziny ago

Nie uwierzysz, jak wszechstronna może być kasza jaglana! Odkryj przepisy, które zachwycą każdego!

Kasza jaglana, choć niezwykle zdrowa i wszechstronna, często nie doceniana w kuchni. W tym artykule…

6 godzin ago

Zaskakujące połączenia smaków, które tylko Bałkańczycy mogą ci zaoferować!

Odkryj kulinarny skarb Europy, który ma w sobie coś magicznego i nieodkrytego. Przedstawiamy 10 przepisów…

6 godzin ago

Wspaniałe Smaki na Twoim Talerzu: 10 Najlepszych Przepisów na Łososia!

Gotowanie łososia może być prawdziwą przyjemnością, a jego wszechstronność sprawia, że ​​można go przyrządzać na…

4 dni ago

Śniadania, które pokochasz od pierwszego kęsa – przepisy na zdrowy start dnia!

Rozpoczęcie dnia od zdrowego i smacznego śniadania to klucz do utrzymania energii i dobrej kondycji…

4 dni ago