Wysoki poziom kwasu moczowego we krwi, zwany także hiperurykemia, może wynikać z podwyższonej produkcji kwasu moczowego w organizmie lub zmniejszonego wydalania go przez nerki. Może to prowadzić do dalszych problemów, takich jak dna moczanowa (kryształy kwasu moczowego nadmiernie odkładają się w stawach, często w stawie dużego palca u stopy), kamienie nerkowe i niewydolność nerek. Najnowsze badania wykazały również związek pomiędzy poziomem kwasu moczowego we krwi a nadciśnieniem i chorobami układu krążenia.
Wartości te mogą zmieniać się w różnych laboratoriach.
Niektóre nowotwory, środki chemioterapeutyczne oraz inne leki, takie jak leki moczopędne, a nawet ćwiczenia na czczo i restrykcyjna dieta mogą również przyczynić się do zwiększenia poziomu kwasu moczowego. Istnieje kilka wskazówek i naturalnych środków, które mogą pomóc ograniczyć i kontrolować poziom kwasu moczowego. Ponadto właściwa diagnoza i leczenie przez personel medyczny to zwykle konieczność.
OTO 10 PRODUKTÓW I SPOSOBÓW POMAGAJĄCYCH OBNIŻYĆ I KONTROLOWAĆ POZIOM KWASU MOCZOWEGO:
Jako naturalny środek oczyszczający i odtruwający, ocet jabłkowy może pomóc usunąć odpady, takie jak kwas moczowy, z organizmu. Zawiera kwas jabłkowy, który pomaga rozbić i wyeliminować kwas moczowy. Ocet jabłkowy pomaga też przywrócić równowagę kwasowo zasadową w organizmie, oraz ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające.
Można stopniowo zwiększać ilość octu jabłkowego do dwóch łyżek na szklankę wody i kontynuować picie tego środka, aż stężenie kwasu moczowego zacznie spadać.
Uwaga: Nie należy przyjmować octu jabłkowego w nadmiarze, ponieważ może to skutkować obniżeniem stężenia potasu w organizmie. Ponadto, może on kolidować z lekami moczopędnymi.
Choć może się wydawać, że sok z cytryny bardziej „zakwasi” ciało, w rzeczywistości ma właściwości alkalizujące i wspomaga zneutralizować kwas moczowy. Dodatkowo jego zawartość witaminy C również przyczynia się do obniżenia poziomu kwasu moczowego.
Wiśnie i ciemne jagody zawierają substancje, które pomagają obniżyć poziom kwasu moczowego. Poza tym fioletowy i niebieski kolor jagody zawdzięczają flawonoidom o nazwie antocyjany, które pomagają obniżyć poziom tego kwasu i zmniejszają stany zapalne.
Soda oczyszczona skutecznie obniża poziom kwasu moczowego i zmniejsza ból spowodowany przez dne moczanową. Pomaga zachować naturalną równowagę kwasowo-zasadową w organizmie i sprzyja sprawniejszemu rozpuszczaniu i usuwaniu tego kwasu.
Uwaga: Nie należy przyjmować tego środka regularnie na stałe. Również nie stosuj go, jeśli cierpisz z powodu wysokiego ciśnienia krwi. Osób w wieku 60 lat lub starsze nie powinny pić więcej niż trzy szklanki roztworu sody na dobę.
Większość olejów roślinnych przekształca się w zjełczałe tłuszcze po podgrzaniu lub przetworzeniu. Zjełczałe tłuszcze niszczą ważną dla organizmu witaminę E, która jest niezbędna do kontrolowania poziomu kwasu moczowego.
Warto przerzucić się na tłoczoną na zimno oliwę z oliwek i jeżeli to możliwe, skracać procesy smażenia i pieczenia. Oliwa z oliwek zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pozostają stabilne po niewielkim podgrzaniu. Ponadto posiada wysoką zawartość witaminy E i przeciwutleniaczy, a do tego ma właściwości przeciwzapalne.
Picie dużych ilości wody pomaga zoptymalizować usuwanie kwasu moczowego. Pomaga rozcieńczyć kwas moczowy i stymuluje nerki do wyeliminowania jego nadmiernych ilości z organizmu razem w moczem.
Dodatkowo, regularne picie odpowiedniej ilości wody może zmniejszyć ryzyko nawracających ataków dny moczanowej. Na dorocznym spotkaniu American College of Rheumatology w 2009 roku, przedstawiono odkrycie badawcze naukowców odnośnie związku picia wody a dną moczanową. Otóż u uczestników badania, którzy pili pięć do ośmiu szklanek wody w ciągu 24 godzin przed ewentualnym, prognozowanym atakiem dny, o 40 procent zmniejszyło się ryzyko ataku, w porównaniu z tymi, którzy pili tylko jedną szklankę wody lub mniej.
Puryny to związkami zawierające azot, które we krwi rozkładają się do kwasu moczowego, a tym samym zwiększają jego stężenie w organizmie. Głównym ich źródłem w diecie są białka zwierzęce.
Jeżeli masz problem z poziomem kwasu moczowego, zredukuj pokarmy białkowe pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, podroby, ryby i drób. Rośliny strączkowe, drożdże, grzyby, szparagi i ziarna są również bogate w puryny. Co ciekawe, piwo też zawiera sporą ilość tego związku.
Pokarmy bogate w błonnik pomagają obniżyć poziom kwasu moczowego poprzez pochłanianie go i wyeliminowanie z organizmu. Warto też jeść żywność bogatą w węglowodany skrobiowe, ponieważ zawiera tylko śladowe ilości puryn.
Pełne ziarno, jabłka, gruszki, pomarańcze i truskawki są przykładem pokarmów bogatych w błonnik, które można włączyć do swojej diety. Węglowodany skrobiowe są w pokarmach, takicj jak ryż, makaron pełnoziarnisty, tapioka, quinoa, ziemniaki, owies i banany. Warto również pić herbatę z liści papai. Zawarta w liściach papaina pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową i działa przeciwzapalnie.
Trawa pszeniczna pomaga odtworzyć zasadowość w krwi. Dodatkowo jest bogata w witaminę C, chlorofil i związki fitochemiczne, które promują detoksykację. Jest również dobrym źródłem białka i kwasów aminowych, przez co jest super alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Wystarczy codziennie pić dwie łyżki soku z trawy pszenicznej zmieszanego z sokiem z cytryny , aby wspomóc obniżenie poziomu kwasu moczowego.
Szukasz pomysłów na wyjątkowe desery, które zachwycą twoich bliskich? Przedstawiamy 10 sprawdzonych przepisów na słodkości,…
Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…
Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…
Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…
Poranki mogą być pełne smaku i kreatywności, jeśli tylko znajdziesz chwilę na przygotowanie czegoś wyjątkowego.…
Szukasz inspiracji na szybkie, pyszne i niebanalne obiady, które odmienią Twoje codzienne menu? Oto 10…