Wysoki poziom kwasu moczowego we krwi, zwany także hiperurykemią, może wynikać z podwyższonej produkcji kwasu moczowego w organizmie lub zmniejszonym wydalaniem go przez nerki.
Może to prowadzić do dalszych problemów: dny moczanowej (odkładanie się kryształków kwasu moczowego w stawach, zwykle w stawach palucha), kamieni nerkowych i niewydolności nerek. Najnowsze badania wykazały związek poziomu kwasu moczowego we krwi z nadciśnieniem i chorobami układu krążenia.
Mogą one się zmieniać w różnych laboratoriach.
Czynniki, które mogą przyczynić się do wysokiego poziomu kwasu moczowego to: dieta bogata w puryny (puryny są rozbijane na kwas moczowy), nadmierne spożycie alkoholu, niewydolność nerek, otyłość, niedoczynność tarczycy, uwarunkowania genetyczne, choroby metaboliczne takich jak cukrzyca oraz inne choroby towarzyszące.
Niektóre nowotwory, chemioterapeutyki oraz inne leki, takie jak leki moczopędne, mogą również przyczyniać się do powstawania dny moczanowej.
Istnieje kilka wskazówek i naturalne środki, które mogą pomóc ograniczyć i kontrolować poziom kwasu moczowego. Ponadto właściwa diagnoza i leczenie przez lekarza jest koniecznością.
Jego właściwości oczyszczające i odtruwające pomagają usunąć toksyny z organizmu. Ocet jabłkowy zawiera kwas jabłkowy, który pomaga rozbić i wyeliminować kwas moczowy. Pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową organizmu, a także ma właściwości przeciwzapalne i przeciw-utleniające.
Ocet jabłkowy można pić dwa lub trzy razy dziennie, poprzez dodanie jednej łyżeczki surowego, niepasteryzowanego octu na szklankę wody. Można stopniowo zwiększać ilość octu jabłkowego do dwóch łyżek na szklankę wody i kontynuować picie, aż stężenie kwasu moczowego spadnie.
Uwaga: Nie należy przyjmować octu jabłkowego w nadmiarze, ponieważ może to powodować zmniejszenie stężenia potasu w organizmie. Ponadto, może to kolidować z lekami moczopędnymi.
Choć może się wydawać, że sok z cytryny sprawia, że bardziej zakwaszamy organizm, w rzeczywistości, ma właściwości zasadotwórcze i pomaga zneutralizować kwas moczowy. Dodatkowym plusem jest to, że sok z cytryny zawiera witaminę C, co również pomaga obniżyć poziom kwasu moczowego.
Codziennie rano na czczo należy wypić 1 szklankę ciepłej wody ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Kontynuować przez co najmniej kilka tygodni.
Można także wziąć suplementy witaminy C. Należy jednak najpierw skonsultować się z lekarzem odnośnie dawkowania. Ja proponuje nawet 1500mg dziennie (1,5 g) najlepiej Aceroli
Wiśnie i ciemne jagody zawierają substancje chemiczne, które pomagają obniżyć poziom kwasu moczowego. Dodatkowo fioletowe i niebieskie jagody zawierają flawonoidy, antocyjany, które obniżają stężenie kwasu moczowego, zmniejszają także stan zapalny i redukują sztywność stawów.
Należy jeść pół szklanki wiśni dziennie przez kilka tygodni. Można też pić jedną lub dwie filiżanki cierpkiego soku wiśniowego przez około cztery tygodnie. Można również, dodawać do swojej diety jagody, truskawki, pomidory, paprykę i inne owoce i warzywa bogate w witaminę C i w przeciwutleniacze.
Soda oczyszczona jest wysoce korzystna dla obniżenia poziomu kwasu moczowego i zmniejszenia bólu wywołanego dną moczanową . Pomaga zachować naturalną równowagę zasadową w organizmie i sprawia, że stężenie kwasu moczowego jest bardziej rozpuszczalne i łatwiej pozbyć się go z nerek.
Wystarczy wymieszać łyżeczkę sody oczyszczonej w szklance wody i pić do 4 szklanek dziennie przez dwa tygodnie.
Uwaga: Nie należy przyjmować tego środka w sposób regularny. Napój ten jest również przeciwwskazany dla osób z wysokim ciśnieniem krwi. Natomiast osoby po 60 roku życia nie powinny pić więcej niż trzy szklanki roztworu sody na dobę.
Większość olejów roślinnych jest przetworzona lub przemieniają się w zjełczałe tłuszcze po podgrzaniu. Niszczą one ważną witaminę E w organizmie, która jest niezbędna do kontrolowania poziomu kwasu moczowego.
Należy używać tłoczonego na zimno oleju z oliwek, która zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe – stosować na zimno. Ponadto jest bogata w witaminę E i przeciwutleniacze, a także ma właściwości przeciwzapalne.
Picie dużych ilości wody pomaga zoptymalizować filtrowanie kwasu moczowego. Pomaga rozrzedzić kwas moczowy i stymuluje nerki do wyeliminowania nadmiernych jego ilości z moczem.
Dodatkowo, regularne picie wody może zmniejszyć ryzyko nawracających ataków dny moczanowej. W badaniu internetowym, prezentowanym na dorocznym spotkaniu American College of Rheumatology w 2009 roku, naukowcy odkryli, że uczestnicy, którzy pili pięć do ośmiu szklanek wody w ciągu 24 godzin, przed ewentualnym atakiem dny, mieli o 40 procent zmniejszone ryzyko ataku, w porównaniu z tymi, którzy pili tylko jedną szklankę wody lub mniej.
Należy pić co najmniej osiem do dziesięciu szklanek wody w ciągu dnia.
Ponadto, dobrze jest włączyć do swojej diety świeże, bogate w wodę owoce i warzywa. Warto zainwestować w urządzenie, która robi wodę alkaliczną, kwaśną i srebrną. Woda alkaliczna idealnie nadaje się jak produkt zasadotwórczy, wodę kwaśną można podlewać rośliny, które lubią środowisko kwaśną a wodą srebrną można płukać usta i nacierać ciało – naturalny środek bakteriobójczy. W Polsce takie urządzenie kosztuje ok 1.000zł
Puryny to związki, zawierające azot, które rozkładają się do kwasu moczowego we krwi, a tym samym zwiększają jego stężenie w organizmie. Przeważnie występują one w białkach zwierzęcych.
Najlepiej jest wyeliminować nadmiar białka zwierzęcego z diety (mięso, podroby, ryby i drób). Rośliny strączkowe, drożdże, grzyby, szparagi i ziarna są również bogate w puryny, tak samo piwo.
Pokarmy bogate w błonnik pomagają obniżyć poziom kwasu moczowego poprzez pochłanianie go i eliminowanie z organizmu. Można też jeść żywność bogatą w węglowodany, ponieważ zawierają niewielkie ilości puryn.
Jabłka, gruszki, pomarańcze i truskawki to przykłady pokarmów bogatych w błonnik, które można włączyć do swojej diety. Pokarmy węglowodanowe to: ryż, tapioka, komosa ryżowa, ziemniaki, owies i banany. Należy zwrócić uwagę na produkty pszenne, które są rekomendowane ale pod warunkiem, że nie mamy chorób autoagresywnych (cukrzycy, chorej tarczycy, chorób trzewnych ) lub nietolerancji na gluten.
Można również pić herbatę z zielonej papai, aby zapobiec gromadzeniu się kwasu moczowego i uniknąć problemom związanych z dną moczanową. Papaina zawarta w zielonej papai pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową organizmu i działa jako czynnik przeciwzapalny.
Mleko krowie nie jest wskazane jednak mleko pochodzenia zwierzęcego np. Mleko kozie ma pięć razy więcej witaminy B13 (kwas orotowy) niż mleko krowie. który zmniejsza ponowne wchłanianie kwasu moczowego i sprzyja usuwaniu go przez nerki. Produkty naturalnie fermentowane np. kefiry, maślanki mogą występować w naszej diecie.
Tofu także może pomóc zmienić stężenie białka w osoczu oraz zwiększyć klirens kwasu moczowego.
Trawa pszenicy pomaga odtworzyć zasadowość we krwi. Jest także bogata w witaminę C, chlorofil, które promują detoksykację. Jest również dobrym źródłem białka i kwasów aminowych, jako alternatywa do jedzenia białka zwierzęcego.
Wystarczy pić codziennie dwie łyżki soku z trawy pszenicznej zmieszanego z sokiem z cytryny.
Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…
Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…
Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…
Poranki mogą być pełne smaku i kreatywności, jeśli tylko znajdziesz chwilę na przygotowanie czegoś wyjątkowego.…
Szukasz inspiracji na szybkie, pyszne i niebanalne obiady, które odmienią Twoje codzienne menu? Oto 10…
Szukasz pomysłów na pyszny, a jednocześnie szybki i prosty obiad? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które…
View Comments
Witaj. Mnie palec nie boli, ale czuje, że od jakiegoś czasu mi mrowieje. To mrowienie czuje w sumie bez przerwy. Czy to właśnie jest oznaka podwyższonego kwasu moczowego w organiźmie o którym piszesz?
Mam podobne objawy dny moczanowej tylko grubnieje mi palec.
Tak właśnie zaczynają się objawy dny moczanowej, mrowienie w palcu, cierpnięcie, później odpuszcza czy za jakiś czas się nasilić. Gdy czuję takie mrowienie to już wtedy biorę tabletki na rozbicie kryształków kwasu, nie czekam aż dopadnie mnie typowy atak i osty ból, bo wtedy trzeba wziąć tabletek dwa razy więcej.
witajcie
potrzebuję wiadomo ści co robić z guzami na pietach i guzami w stawach palców u ręki...stan dny moczanowej bardzo zaawansowany, choruję od 25 lat. Może estetyczna medycyna, laser ?