Woda aloesowa – ulga dla wątroby i bólów stawów

Aloes jest cudownym prozdrowotnym pożywieniem. Jest to jeden z najstarszych środków leczniczych i naturalnych antybiotyków w świecie. Stosowany w formie pożywienia  jest niesamowicie przyswajalny, łatwo się wchłania i wydala.

Aloes znany jest przede wszystkim z tego że: oczyszcza krew, zmniejsza stany zapalne, łagodzi bóle stawów, zapobiega kamicy nerkowej, obniża poziom homocysteiny , zapobiega grzybicy spowodowanej. Zwiększa też wytrzymałość fizyczną, jest korzystny dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego i chroni organizm przed stresem oksydacyjnym.

To nie koniec korzyści płynących z aloesu: łagodzi również bóle wrzodowe, hemoroidy, nieżyt żołądka, zapalenie jelita grubego, zespół jelita drażliwego i inne zaburzeń trawienia.

Aloes zapewnia znakomitą regenerację po wysiłku i pozwala na optymalne wykorzystanie wielu witamin, minerałów i enzymów. Ma charakter zasadowy, pomaga łagodzić kwasicę i alkalizuje całe ciało.

Woda aloesowa

Składniki:

1 świeży liść aloesu ( potrzebne w sumie tylko 2cm na porcję )
0,25 – 0,5 litra wody
2 kostki lodu
1/2 miąższu z cytryny

Przygotowanie:

Wytnij 2 cm  kawałek liścia aloesu. Poskub liść na mniejsze kawałki i umieść w blenderze. Dolej wodę. Całość blenduj przez około 10-20 sekund. Gotowe. Wlej do szklanki i natychmiast wypij. W celu uzyskania najlepszych efektów – pij na czczo.

Jeżeli powyższa forma ci nie odpowiada możesz również pokroić liść w kostkę zalać ciepłą wodą, odczekać 6/7h w ciemnym miejscu. Minus takiej potrawy, mniejsza zawartość wartości odżywczych.

Pozostałe końcówki liścia aloesu zawiń w ręcznik kuchenny lub folię i przechowuj w lodówce. Nadają się do spożycia jeszcze przez 2 tygodnie.

Aloes, przez niektórych określany jako „superfood”, zawiera enzymy, cukry, związki fenolowe, ligniny, aminokwasy, kwas salicylowy, witaminy: A, C, E, B, minerały: miedź, cynk, chrom, żelazo, sód, potas, wapń, magnez.

To niezwykłe, że roślina, która składa się w 99% z wody, zawiera jednocześnie ok. 300 związków chemicznych korzystnie wpływających na nasze zdrowie, a wszystkie one zawarte są w 1% suchej masy.

 

 

View Comments

Recent Posts

Ryżowa Rewolucja: 6 Smakowitych Przepisów na Obiady, Które Uwielbiają Wszyscy!

Gotowy na kulinarną podróż pełną smaku i inspiracji? W tym artykule przygotowaliśmy dla Ciebie zestawienie…

22 godziny ago

Każdy o Nich Mówi: 6 Obiadowych Hitów, Które Zmienią Twoje Podejście do Gotowania

Czy szukasz inspiracji na zdrowe i smaczne obiady, które ożywią Twój codzienny jadłospis? Oto sześć…

1 dzień ago

Nie uwierzysz, jak wszechstronna może być kasza jaglana! Odkryj przepisy, które zachwycą każdego!

Kasza jaglana, choć niezwykle zdrowa i wszechstronna, często nie doceniana w kuchni. W tym artykule…

1 dzień ago

Zaskakujące połączenia smaków, które tylko Bałkańczycy mogą ci zaoferować!

Odkryj kulinarny skarb Europy, który ma w sobie coś magicznego i nieodkrytego. Przedstawiamy 10 przepisów…

1 dzień ago

Wspaniałe Smaki na Twoim Talerzu: 10 Najlepszych Przepisów na Łososia!

Gotowanie łososia może być prawdziwą przyjemnością, a jego wszechstronność sprawia, że ​​można go przyrządzać na…

5 dni ago

Śniadania, które pokochasz od pierwszego kęsa – przepisy na zdrowy start dnia!

Rozpoczęcie dnia od zdrowego i smacznego śniadania to klucz do utrzymania energii i dobrej kondycji…

5 dni ago