Zawiera kwercetynę, związek chemiczny roślin, która chroni przed różnymi chorobami w tym raka. Ma właściwości bakteriobójcze.
Są niskokaloryczne i bardzo bogate w błonnik i witamin.
Zielone warzywa liściaste chroni przed zawałem serca i miażdżycą.
Zielone warzywa zawierają chlorofil, który wzmacnia odporność organizmu, chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, wpływa na czerwone krwinki Mają też niski indeks glikemiczny.
Podczas menopauzy zmniejsza się produkcja estrogenów, one zwalniają ten proces, fantastyczne źródło błonnika, zwiększają naszą koncentrację.
Walczą z anemią, olbrzymia dawka wapnia, odstresowujące działanie, pomagają zwalczać palenie.
Idealne dla osób które mają problemy z trawieniem, dodają nam energii oraz wigoru, bogata dawka witaminy A, pomagają nam w utrzymaniu prawidłowego wzroku.
Zmniejszają poziom cholesterolu, zapobiegają przybieraniu na wadze, zwalczają wolne rodniki, bogata zawartość kwasów tłuszczowych nienasyconych, które korzystanie wpływają na prace mózgu.
Są świetnym źródłem witaminy E zwanej witamina młodości oraz kwasu foliowego, o którym powinny pamiętać Panie planujące zajście w ciąże.
Najzdrowsze orzechy z wszystkich, zawierają dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż inne, są źródłem wartościowego białka, tych orzechów się nie praży dlatego nie tracą wartości odżywczych.
Duża ilość błonnika, pomagają przy zaparciach i szybszym wypróżnianiu się, zapobiegają powstawaniu zmarszczek.
Morele regulują procesy krwiotwórcze i wzmacniają kości.
Są bogatym zagłębiem witamin oraz kwasów tłuszczowych, wspierają układ nerwowy i oddechowy, obniżają poziom złego cholesterolu, a nawet pomagają zrzucić zbędne kilogramy.
Mają one korzystny wpływ przede wszystkim na funkcjonowanie układu krążenia oraz serca, regulacją napięcia mięśni, poprawą kondycji psychicznej
Ponieważ zawiera dużą ilość wody i bardzo mało kalorii, doskonale pomaga stracić nam na wadzę. Jest bogaty w błonnik pokarmowy, który wytwarza hormon sytości.
Organizm dostaje sygnał, że nie musi już jeść.
Jest doskonałym źródłem białka i błonnika, które zaspokajają głód. To zapobiega przejadaniu się. Białka w ziarnie utrzymują poziom energii i odpowiedni poziom cukru.
Zawierają witaminy A, B, B12, K, kwas foliowy, wapń, potas, cynk, fosfor oraz chlorofil. Oprócz korzyści utraty masy ciała, kiełki lucerny zmniejszają stany zapalne i spadek ciśnienia krwi. Zwiększają także aktywność komórek. Wzmacniają układ immunologiczny.
Spróbuj ziół. Herbata liściasta z naparu ( mniszka czy kopru włoskiego) pomaga zmniejszyć retencję płynów, jak również pomaga wypłukać toksyny z organizm. Ginkgo biloba, preparat ziołowy z suszonych liści drzewa miłorzębu, usprawnia krążenie.
Bogate w witaminę A, B oraz E. Zawierają błonnik, minerały, magnez i potas. Pomagają w prawidłowym obiegu krwi w naszym organizmie. Dla poprawienia kondycji skóry, przygotuj puree z bananów z dodatkiem miodu i nałóż ją na twarz. Skóra nabierze blasku. Banan to również doskonała energetyczna i zdrowa przekąska, między posiłkami.
Podobnie jak cytryny posiadają dużo witaminy C i maja właściwości wybielające. Hamują procesy starzenia skóry i nadają jej blasku. Wysuszoną i zmieloną skórkę pomarańcza można stosować, jako pikling.
Jest bogatym źródłem przeciw utleniaczy i enzymów o nazwie papaina. Pocierając skórę wewnętrzną częściom owocu możemy
pozbyć się zanieczyszczeń i usunąć martwy naskórek. Można również zmiksować i zmieszać z miodem lub jogurtem, po 20 minutach spłukać ciepłą wodą. Działa wtedy jak odżywczy balsam.
Posyp migdały naturalnym kakao i ciesz się zdrową i smaczną przekąską . Migdały posiadają wiele składników odżywczych. Nienasycona kwasy tłuszczowe, magnez, miedz i błonnik, to wszystko daję unikalną kompozycję, który korzystnie wpływa na układ sercowo – naczyniowy.
Szukaj takiej, która zawiera, co najmniej 70 % kakao. Tylko takie przynoszą korzyści dla zdrowia. Między innymi zmniejszają ciśnienie krwi ryzyko chorób sercowo – naczyniowych. Obniża także hormony stresu i poprawia nastrój. Pomimo tych pozytywnych cech nie przesadzajmy z ilością.
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…