Zapewne znasz doskonale owoce, które chcemy przedstawić. Są zdrowe i pożywne jednak czy wiedziałeś, iż mają one bezpośrednie działanie na proces odchudzania? Owoce, które przedstawimy posiadają dużo witaminy C, dzięki temu mają mniej cukru, który ma bardzo duże znaczenie w procesie chudnięcia. Kolejnym składnikiem jest błonnik, który nie dostarcza kalorii a po spożyciu, daje uczucie sytości. Poprawia również perystaltykę jelit, dzięki czemu łatwiej jest się wypróżnić. Doskonale walczy z odkładającym się tłuszczem i pomaga oczyścić organizm z toksyn. Wapń również przyspiesza spalanie tłuszczu, zmniejsza apetyt a ponad to wiąże tłuszcz w przewodzie pokarmowym i pozwala pozbyć się go z organizmu. Udowodniono także, że kwasy Omega-3 usprawniają procesy metaboliczne i zmniejszają łaknienie. Chrom natomiast reguluję poziom cukru we krwi, dzięki czemu zmniejsza apetyt na słodycze. Owce, które pomagają w procesie odchudzania mają w swoim składzie te pierwiastki i witaminy.
Jeżeli pewni „eksperci” twierdzą, że cukier nie jest zły a ich głównym argumentem jest regułka „to tylko kalorię powodują tycie ” niech spojrzą na plagę otyłościm, chorób wieńcowych, cukrzycy czy rozregulowaniu (Leptyny, Greliny) a w kolejności skorelują te dane ze wzrostem spożycia cukru od lat 60. O uzależnieniu psychicznym i patologi jakim jest przekupowanie dzieci przez matki „słodkościami ” nie wspomnę. Uważam, że cukier spożywany w dużych ilościach jest szkodliwy ale największą dewastację naszego organizmu powoduje syrop glukozowo fruktozowy i nie proszę mylić z fruktozą z owoców. Mimo, że owoce zawierają fruktozę to w środowisku błonnika, witamin, antyoksydantów metabolizuje się inaczej a pewne owoce mają właściwości probiotyczne, tak jak np. banan, gdzie błonnik na drodze fermentacji przekształca się w krótko łańcuchowe kwasy tłuszczowe i pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi (zmniejsza ryzyko cukrzycy ), obniża ph w okrężnicy (zmniejsza ryzyko raka jelita grubego), czy pomaga w produkcji Maślanu sodu (uszczelnienie jelit i lepsza odporność ) Myślę, że jest to dobry argument aby przestać jeść przetworzone produkty pełne przemysłowej fruktozy a zaczną doceniać sezonowe owoce, które są profilaktyką długotrwałego zdrowia !
Jest na początku naszej listy, jednak nie bez powodu. To najlepszy owoc, dzięki któremu szybko stracimy na wadzę. Owoc ten bogaty jest w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3, niezbędny w procesie prawidłowego odżywiania. Przyspiesza przemianę materii w wyniku spalania tłuszczu i zwiększa energię. Regularne spożywanie awokado, pozytywnie wpływa na zdrowie i proces odchudzania.
Doskonałym połączeniem wspomagającym odchudzanie jest oczywiście woda z cytryną. Pita codziennie rano poprawia trawienie, przyspiesza metabolizm i daje nam energii. Zawiera błonnik pektynowy, który osłania nasz przewód pokarmowy i zapobiega przyklejaniu się pokarmu do jelit, co zapobiega gniciu resztek. Spowalnia wchłanianie cukrów z pożywienia, dzięki czemu odczuwamy sytość. Posiada mało kalorii, ale bardzo dużo witamin m.in. witaminę C, wapń, potas, błonnik.
To owoc, który zasługuję na wyróżnienie. Arbuz pozbawiony jest tłuszczów i jest nisko kaloryczny, jedna szklanka świeżego soku z tego owocu ma zaledwie 50 kalorii. W 90 % składa z wody, zatem po jego spożyciu czujemy sytość. Ponadto, dzięki swoim właściwościom moczopędnym nie zatrzymuje wody w organizmie i oczyszcza ze szkodliwych toksyn. Arbuz doskonale reguluję również trawienie. Bogaty jest w takie witaminy jak A, B i C. Pierwiastki, jakie w nim występują, to magnez, żelazo i fosfor. Arbuz jest, więc sprawdzoną receptą na wzmocnienie odporności organizmu.
Jeśli chodzi o spożywanie go w okresie odchudzania to najlepiej jeść go, kiedy jest lekko zielony i surowy, zawiera on wtedy najwięcej skrobi rozpuszczalnej. Spożycie jednego banana i popicie go niewielką ilością wody pomoże zaspokoić pragnienie i głód. Daje on wiele energii, mimo że jeden średni banan zawiera ok. 150 kalorii. Banan bogaty jest w magnez i potas.
Najnowsze badania wykazały, iż osoby spożywające ten owoc, szybciej tracą na wadzę. Grejpfrut jest orzeźwiający i niskokaloryczny posiada dużo witamin i minerałów. W procesie odchudzania jest bardzo znaczący poprawia pracę jelit i żołądka, stymuluję spalanie tłuszczów, przyspiesza przemianę materii. Witamina C bierze udział w produkcji noradrenaliny, która pomaga uwolnić tłuszcz z komórek tłuszczowych. Ułatwia to organizmowi sięganie do zapasów, by pozyskać energię. Wraz z witaminami B6 i B3 steruje produkcją L-karnityny, która pośredniczy w spalaniu tłuszczów.
Kwas owocowy i enzymy, które posiada powodują szybsze spalanie tłuszczu. Bromelina, to dzięki niej ananas tak pysznie smakuję, powoduję rozkład białka, dzięki temu szybciej możemy je strawić. Z pomocą potasu, ułatwia pozbycie się nadmiaru wody z organizmu. W ananasie jest dużo błonnika – poprawia perystaltykę jelit i pęcznieje w żołądku, zmniejszając apetyt. Mówimy oczywiście o świeżym ananasie nie tym z puszki, który pozbawiony jest wielu składników mineralnych i jest kaloryczny za sprawa słodkiej zalewy.
Pomarańcza zawiera bardzo dużo błonnika, który pod wpływem przyjmowanych w ciągu dnia płynów powiększa kilkukrotnie swoją objętość wypełniając żołądek i na długo zapewniając uczucie sytości. Jedna obrana pomarańcza to tylko około 100 kalorii. Pamiętajmy jednak, aby obierając pomarańcze nie pozbawiać jej całkowicie ochronnej, gorzkiej, białej skórki, gdyż to w niej znajdują się substancje o działaniu przyśpieszającym spalanie tkanki tłuszczowej.
Naukowcy z University of Iowa twierdzą, że wystarczy, jeść jedno jabłko dziennie, oczywiście ze skórką, aby wspomóc proces odchudzania. Jabłka zawierają tajemniczy składnik o nazwie kwas ursolowy. Substancja ta reguluję poziom glukozy w naszym organizmie oraz stężenie cholesterolu. Jabłka przyspieszają również powstawanie tzw. brązowego tłuszczu, głównym zadaniem tego związku jest ochrona ciała przed otyłością.
Owoce granatu są bogatym źródłem witaminy C, E, B oraz A oraz wielu substancji mineralnych i odżywczych takich jak magnez, fosfor, potas, wapń, krzem i jod. W składzie znajdziemy również duże ilości białka, błonnika, kwasu foliowego i beta karotenu. W 100 gramowej porcji świeżych owoców znajduje się średnio ok 80 kilokalorii. Wyciąg z liści tego owocu, reguluję wewnątrz jelitowo wchłanianie tłuszczu. Granat zawiera również dużą ilość błonnika, który zwiększa uczucie sytości.
Owoc ten również zawierają sporą dawkę błonnika, jak już wcześniej wspominaliśmy hamuje on napady głodu i daje uczucie sytości na dłuższy okres. Błonnik pokarmowy ułatwia trawienie, zapobiega zaparciom i przyspiesza przemianę materii, dlatego powinien być obowiązkowym składnikiem każdej diety odchudzającej. Oczyszczanie organizmu z toksyn to niezbędny element skutecznego odchudzania.
Są to najlepsze owoce, które pomagają w odchudzaniu! Czy znacie jakieś inne? Zostaw nam komentarz.
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…
View Comments
wspaniałe informacje - w większości niedostępne lub skrzętnie skrywane.
W jakiej proporcji można zastąpić węglowoadny z ryżu węglowodanami z owoców, jakiś przykład?
A melon ?
Jeśli chodzi o odchudzanie to brakuje jeszcze agrestu