Żyjemy w świecie, w którym rozwój chorób trwa w najlepsze. To nie powinno dziwić, skoro nasze środowisko jest niezwykle toksyczne tj. nasza żywność, powietrze, woda itp.. Przykładem są wybielacze i inne detergenty stosowane do czyszczenia – są bardzo szkodliwe już przez samo ich wdychanie. Innym przykładem są stosowane masowo w produkcji żywności pestycydy. Od dłuższego czasu naukowcy są zaniepokojeni stanem naszego toksycznego środowiska, a badania pokazują, jak toksyny powszechnie obecne w środowisku mogą prowadzić do wielu zaburzeń, w tym autyzmu.
Jest to największy gruczoł detoksykujący w organizmie. Bez wątroby człowiek nie może żyć. Pełni wiele funkcji, m.in.:
Wątroba jest odpowiedzialna za wiele funkcji życiowych, w wyniku czego jest to bardzo podatna na choroby. Trzeba jednak pamiętać, że wątroba ściśle powiązana jest z wieloma innymi organami naszego ciała.
Wątrobę trzeba rozpatrywać w łańcuchu trawiennym, co to znaczy ?
Wiem jak monotonne może być jedzenie pojedynczych produktów 🙂
Proponuje zrobić eksperyment i zrobić szejka na bazie poniższych produktów.
Podstawą każdego szejka będzie banan i masło kokosowe 🙂
Poniżej przedstawiam produkty, które możemy użyć do produkcji naszego szejka 🙂
1. Buraki i marchew: Marchew jest bogata w glutation – białko, które pomaga w detoksykacji wątroby. Oba warzywa mają dużą zawartość flawonoidów i beta-karotenu. Jedzenie buraków i marchewki może pomóc w stymulowaniu i poprawy ogólnego funkcjonowania wątroby.
2. Pomidory: Mają obfite ilości glutationu (patrz artykuł powyżej), przez co są doskonałym detoksykantem. Likopen obecny w pomidorach chroni przed rakiem piersi, skóry i płuc.
3. Grejpfruty: Są kolejnym źródłem glutationu oczyszczającego wątrobę. Są również źródłem witaminy C i przeciwutleniaczy, dzięki czemu zwiększają produkcję enzymów biorących udział w oczyszczaniu wątroby.
Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.
___________________________________________
4. Szpinak: Surowy szpinak jest potężnym źródłem glutationu, który wyzwala enzymy oczyszczające wątrobę z toksyn.
5. Owoce cytrusowe: Cytryny i limonki zawierają bardzo duże ilości witaminy C, która pomaga stymulować wątrobę i wspomaga syntetyzowanie materiałów toksycznych w substancje, które mogą być absorbowane przez wodę.
6. Kapusta: Izotiocyjaniany (ITC) zapewniają aktywność enzymów detoksykujących wątrobę, które jednocześnie pomagają wypłukać toksyny i mają działanie antyrakowe.
7. Kurkuma: Kurkuma jest ulubioną przez wątrobę przyprawą. Wspomaga regenerację za sprawą poprawy działania enzymów, które aktywnie wypłukują rakotwórcze substancje.
8. Orzechy: Orzechy włoskie są dobrym źródłem glutationu, kwasów tłuszczowych omega-3 i argininy- substancji, które wspierają oczyszczanie wątroby, zwłaszcza w kwestii pozbycia się amoniaku.
9. Awokado: to kolejny produkt bogaty w składniki odżywcze, pomagający ciału produkować glutanion.
10. Jabłka: Są bogate w pektyny i inne związki niezbędne do oczyszczenia i uwolnienia od toksyn przewodu pokarmowego. Jabłka ułatwiają wątrobie pozbyć się balastu w postaci toksyn utrudniających oczyszczanie.
11. Brukselka: Brukselka jest bogata w siarkę i antyoksydacyjne glukozynolany, przez co zmusza wątrobę do uwolnienia enzymów, które neutralizują toksyn środowiskowe i żywieniowe.
12. Czosnek: Czosnek jest potężnym źródłem siarki, która aktywuje enzymy wątrobowe odpowiedzialne za wypłukiwanie toksyn. Czosnek posiada również duże ilości allicyny i selenu – są to dwa naturalne związki, które pomagają w oczyszczeniu wątroby.
tea assists the liver in breaking down fats, producing amino acids and generally ridding it of toxins.”>13. Mniszek lekarski: Herbata z mniszka lekarskiego pomaga wątrobie w rozbić tłuszcz, produkować aminokwasy i usuwać toksyny.
14. Zielone warzywa liściaste: Zielone warzywa są bardzo bogate w chlorofil – absorbuje toksyny środowiskowe, zwiększa produkcję żółci, neutralizuje metale ciężkie, chemikalia i pestycydy, co zmniejsza obciążenie wątroby.
15. Warzywa kapustne: Jedzenie brokułów i kalafiora powoduje zwiększenie produkcji glukozynolanów, które pomagają wypłukać rakotwórcze toksyny.
16.Szparagi: Szparagi mają działanie moczopędne, pomaga w procesach oczyszczania organizmu balansując obciążenie spowodowane detoksykacją między wątrobę i nerki.
17. Zielona herbata: Zielona herbata jest pełna przeciwutleniaczy, znanych pod nazwą katechiny – związków znacznie wspomagających funkcjonowanie wątroby.
18. Oliwa z oliwek: Tłoczona na zimno oliwa z oliwek, jak również olej z lnu i nasion konopi są świetnym wsparciem dla wątroby, ponieważ „wysysają” szkodliwe toksyny z organizmu.
19. Alternatywne ziarna: Ziarna bogate w gluten (np. pszenica) obciążają funkcje detoksykacji w wątrobie i wytwarzanie enzymów. Sięgnij po alternatywne ziarno, takie jak quinoa, proso i gryka.
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…