Żyjemy w świecie, w którym rozwój chorób trwa w najlepsze. To nie powinno dziwić, skoro nasze środowisko jest niezwykle toksyczne tj. nasza żywność, powietrze, woda itp.. Przykładem są wybielacze i inne detergenty stosowane do czyszczenia – są bardzo szkodliwe już przez samo ich wdychanie. Innym przykładem są stosowane masowo w produkcji żywności pestycydy. Od dłuższego czasu naukowcy są zaniepokojeni stanem naszego toksycznego środowiska, a badania pokazują, jak toksyny powszechnie obecne w środowisku mogą prowadzić do wielu zaburzeń, w tym autyzmu.
Jest to największy gruczoł detoksykujący w organizmie. Bez wątroby człowiek nie może żyć. Pełni wiele funkcji, m.in.:
Wątroba jest odpowiedzialna za wiele funkcji życiowych, w wyniku czego jest to bardzo podatna na choroby. Trzeba jednak pamiętać, że wątroba ściśle powiązana jest z wieloma innymi organami naszego ciała.
Wątrobę trzeba rozpatrywać w łańcuchu trawiennym, co to znaczy ?
http://naproterapia.pl/artykuly-i-ciekawostki/zmiany-w-organizmie-kobiety-podczas-ciazy/uklad-pokarmowy-i-metabolizm/
Wiem jak monotonne może być jedzenie pojedynczych produktów 🙂
Proponuje zrobić eksperyment i zrobić szejka na bazie poniższych produktów.
Podstawą każdego szejka będzie banan i masło kokosowe 🙂
Poniżej przedstawiam produkty, które możemy użyć do produkcji naszego szejka 🙂
1. Buraki i marchew: Marchew jest bogata w glutation – białko, które pomaga w detoksykacji wątroby. Oba warzywa mają dużą zawartość flawonoidów i beta-karotenu. Jedzenie buraków i marchewki może pomóc w stymulowaniu i poprawy ogólnego funkcjonowania wątroby.
2. Pomidory: Mają obfite ilości glutationu (patrz artykuł powyżej), przez co są doskonałym detoksykantem. Likopen obecny w pomidorach chroni przed rakiem piersi, skóry i płuc.
3. Grejpfruty: Są kolejnym źródłem glutationu oczyszczającego wątrobę. Są również źródłem witaminy C i przeciwutleniaczy, dzięki czemu zwiększają produkcję enzymów biorących udział w oczyszczaniu wątroby.
Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.
___________________________________________
4. Szpinak: Surowy szpinak jest potężnym źródłem glutationu, który wyzwala enzymy oczyszczające wątrobę z toksyn.
5. Owoce cytrusowe: Cytryny i limonki zawierają bardzo duże ilości witaminy C, która pomaga stymulować wątrobę i wspomaga syntetyzowanie materiałów toksycznych w substancje, które mogą być absorbowane przez wodę.
6. Kapusta: Izotiocyjaniany (ITC) zapewniają aktywność enzymów detoksykujących wątrobę, które jednocześnie pomagają wypłukać toksyny i mają działanie antyrakowe.
7. Kurkuma: Kurkuma jest ulubioną przez wątrobę przyprawą. Wspomaga regenerację za sprawą poprawy działania enzymów, które aktywnie wypłukują rakotwórcze substancje.
8. Orzechy: Orzechy włoskie są dobrym źródłem glutationu, kwasów tłuszczowych omega-3 i argininy- substancji, które wspierają oczyszczanie wątroby, zwłaszcza w kwestii pozbycia się amoniaku.
9. Awokado: to kolejny produkt bogaty w składniki odżywcze, pomagający ciału produkować glutanion.
10. Jabłka: Są bogate w pektyny i inne związki niezbędne do oczyszczenia i uwolnienia od toksyn przewodu pokarmowego. Jabłka ułatwiają wątrobie pozbyć się balastu w postaci toksyn utrudniających oczyszczanie.
11. Brukselka: Brukselka jest bogata w siarkę i antyoksydacyjne glukozynolany, przez co zmusza wątrobę do uwolnienia enzymów, które neutralizują toksyn środowiskowe i żywieniowe.
12. Czosnek: Czosnek jest potężnym źródłem siarki, która aktywuje enzymy wątrobowe odpowiedzialne za wypłukiwanie toksyn. Czosnek posiada również duże ilości allicyny i selenu – są to dwa naturalne związki, które pomagają w oczyszczeniu wątroby.
tea assists the liver in breaking down fats, producing amino acids and generally ridding it of toxins.”>13. Mniszek lekarski: Herbata z mniszka lekarskiego pomaga wątrobie w rozbić tłuszcz, produkować aminokwasy i usuwać toksyny.
14. Zielone warzywa liściaste: Zielone warzywa są bardzo bogate w chlorofil – absorbuje toksyny środowiskowe, zwiększa produkcję żółci, neutralizuje metale ciężkie, chemikalia i pestycydy, co zmniejsza obciążenie wątroby.
15. Warzywa kapustne: Jedzenie brokułów i kalafiora powoduje zwiększenie produkcji glukozynolanów, które pomagają wypłukać rakotwórcze toksyny.
16.Szparagi: Szparagi mają działanie moczopędne, pomaga w procesach oczyszczania organizmu balansując obciążenie spowodowane detoksykacją między wątrobę i nerki.
17. Zielona herbata: Zielona herbata jest pełna przeciwutleniaczy, znanych pod nazwą katechiny – związków znacznie wspomagających funkcjonowanie wątroby.
18. Oliwa z oliwek: Tłoczona na zimno oliwa z oliwek, jak również olej z lnu i nasion konopi są świetnym wsparciem dla wątroby, ponieważ „wysysają” szkodliwe toksyny z organizmu.
19. Alternatywne ziarna: Ziarna bogate w gluten (np. pszenica) obciążają funkcje detoksykacji w wątrobie i wytwarzanie enzymów. Sięgnij po alternatywne ziarno, takie jak quinoa, proso i gryka.
Fermentowane produkty to prawdziwa skarbnica zdrowotnych korzyści. Kiszonki, kefir, jogurty czy kimchi od wieków stanowią…
Nasze codzienne nawyki mają ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Niestety, wiele z nich, często niezauważalnie,…
Warzywa to nieodłączny element zdrowej diety, ale często zapominamy, jak ogromny wpływ mają na nasze…
Woda jest niezbędnym elementem codziennego funkcjonowania organizmu. Jej niedobór może prowadzić do poważnych konsekwencji, które…
Cukier jest obecny niemal wszędzie – od słodyczy po produkty, które na pierwszy rzut oka…
Zdrowie jelit odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu całego organizmu. Zaburzenia mikrobioty jelitowej mogą wpływać na…