Na samym początku przypomnę o zasadzie 90:10
90% Zdrowo racjonalnie
10% Testuj wszystkie produkty i obserwuj jak reaguje po nich twój organizm
Jednack jeżeli masz choroby metaboliczne np: cukrzyca, insulinooporność, leptynooporność lub chorobu autoagresywne np: choroby tarczycy, RZS, Łuszczycę, Candide czy jakiekolowiek problemy na poziomie jelit musisz w 100% zrezygnować z tych produktów w okresie regeneracji naszego ciała. Po przywróceniu naszego zrowia możesz wrócić do zasady 90:10 pod warunkiem, że nie masz alergii na dany produkt.
Nie produkt tylko ilość jedzonego produktu jest niezdrowy – pamiętaj o nietolerancja pokarmowych !
Rafinowany cukier jest jednym z najgorszych składników w nowoczesnej diecie. Jednak niektóre źródła cukru są gorsze od innych, a słodkie napoje są bezwzględnie najgorszym. Kiedy człowiek pije kalorie z cukru, mózg nie rejestruje ich jako pokarmu. Pijąc słodki napój, nie odczujemy potrzeby spożycia mniejszej ilości jedzenia, zjemy tyle samo, przez co łączny pobór kalorii będzie większy.
Spożywanie dużych ilości cukru może prowadzić insulinooporności w organizmie i jest silnie związane z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby. Wiąże się to również z wieloma poważnymi chorobami, w tym cukrzycą typu 2 i chorobami serca. Słodkie napoje to również często najbardziej tuczący aspekt diety, a picie ich w dużych ilościach może prowadzić do przyrostu tkanki tłuszczowej i otyłości.
alternatywa: Woda, woda gazowana, kawa lub herbata. Dodanie plasterka cytryny lub ziół (np. mięty) do zwykłej wody lub wody gazowanej doda jej smaku.
Pizza jest jednym z najbardziej popularnych śmieciowych dań. Nie jest to zaskakujące, biorąc pod uwagę, że świetnie smakuje i jest łatwo dostępna. Problem polega na tym, że w większości komercyjnie przygotowane pizze są wykonane z bardzo niezdrowych składników. Ciasto jest wykonane z rafinowanej mąki pszennej, a dodatki mięsne zazwyczaj przetwarzane. Pizza jest również bardzo kaloryczna i uboga w składniki odżywcze.
alternatywa: Wybieraj restauracje korzystające ze zdrowych składników do przygotowywania pizzy. Domowa pizza może być bardzo zdrowa, jeżeli wybierzesz odpowiednie składniki.
Typowy chleb jest wykonany z zawierającej gluten pszenicy. Z tego powodu wszystkie pszenne pieczywa są złym pomysłem dla osób, które mają celiakię lub nadwrażliwość na gluten. W zasadzie większość dostępnego w sklepach pieczywa jest niezdrowa nawet dla ludzi, którzy tolerują gluten. Biały chleb wykonany jest z rafinowanej mąki pszennej, która jest uboga w niezbędne składniki odżywcze i prowadzi do szybkiego skoku cukru we krwi.
alternatywa: Dla osób , które nie tolerują glutenu, chleb Ezechiela jest doskonałym wyborem. Chleb pełnoziarnisty jest również zdecydowanie lepszy (lub „mniej zły”), niż biały chleb.
Często zakłada się, że soki owocowe są zdrowe, ale to pomyłka. Wiele soków owocowych to produkt nieco lepszy, niż woda z cukrem o smaku owocu. Prawdą jest, że sok zawiera pewne przeciwutleniacze i witaminę C, ale trzeba wziąć pod uwagę ogromną ilość zawartego w nich cukru. W rzeczywistości soki owocowe zawierają tyle samo cukru, co słodki napój jak Cola czy Pepsi, a czasami nawet i więcej.
alternatywa: Istnieje kilka soków owocowych, które uznaje się za zdrowe, mimo sporej zawartości cukru. Są to takie soki jak sok z granatu i sok jagodowy. Jednak powinny one być traktowane jako suplementy, a nie coś, co pije się codziennie, aby ugasić pragnienie. Na co dzień najlepiej pij tylko wodę.
Przez ostatnie dziesięciolecia gwałtownie wzrosło zużycie rafinowanych olejów roślinnych, takich jak olej sojowy, kukurydziany i bawełniany. Oleje te są bardzo bogate w kwasy omega-6 i kwasy tłuszczowe, które wcześniej nie były w tak dużych ilościach spożywane przez ludzi. Co do tych olejów istnieją pewne obawy. Są one bardzo wrażliwe na utlenianie i powodują zwiększenie stresu oksydacyjnego w organizmie. Do tego są związanie ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka.
alternatywa: Używaj zdrowszych tłuszczów takich jak olej kokosowy, oliwa z oliwek lub olej z awokado.
Kiedyś margarynę uważano za zdrową alternatywę masła. Na szczęście większość ludzi zdaje sobie obecnie sprawę, że to nie jest prawda. Margaryna to wysoko przetworzona pseudo żywność naładowana sztucznymi składnikami, zwykle wykonana z utwardzonych olejów roślinnych (w większości trans).
Producenci nazywają swoje produkty „bez tłuszczów trans„, jeżeli ich zawartość to mniej niż 0,5 grama na porcję, jednak to nadal znacząca ilość.
alternatywa: zamiast margaryny, używaj prawdziwego masła (najlepiej wiejskiego ze sprawdzonego źródła).
Większość ciast i ciasteczek jest bardzo nie zdrową przekąską. Są one zazwyczaj wykonane z rafinowanego cukru, mąki pszennej i dodatków tłuszczu (bogate w tłuszcze trans), a do tego są bombą kaloryczną pozbawioną substancji odżywczych. Taki smakołyk to dosłownie jedna z najgorszych rzeczy, którą można sobie „wrzucić” do brzucha.
alternatywa: upiecz domowe ciastka, np. na bazie płatków owsianych i orzechów.
Ziemniak sam w sobie jest dość zdrowy. Jednak nie można tego powiedzieć o produktach, które są z niego wykonane, takich jak frytki i czipsy. Maja one bardzo wysoką zawartość kalorii, a liczne badania wykazują powiązanie pomiędzy spożywaniem frytek i czipsów a otyłością. Produkty te mogą również zawierać duże ilości akrylamidu, substancji rakotwórczej, która powstaje podczas smażenia ziemniaków.
alternatywa: Ziemniaki najlepiej spożywać gotowane. Jeśli lubisz sobie pochrupać, sięgnij po marchewkę lub orzechy.
Bezglutenowe produkty żywnościowe z działu „zdrowa żywność” są obecnie popularne. Według sondażu z 2013 roku, jedna trzecia Amerykanów unika glutenu. Problemem wielu diet bezglutenowych jest to, że ludzie zastępują pokarmy zawierające gluten przetworzoną, śmieciową żywnością, która bywa bezglutenowa. Takie zamienniki są często pełne cukru, niezdrowych olejów, rafinowanych zbóż, takich jak skrobia kukurydziana i skrobia z tapioki. Rafinowana skrobia powoduje gwałtowny skok poziomu cukru we krwi.
alternatywa: Wybierz żywność, która jest naturalnie bezglutenowa. Bezglutenowy fast-food to jest nadal fast-food.
Syrop z agawy to substancja słodząca, która często jest uważana za zdrową. Jednak nie jest on taki zdrowy, jak by można sądzić. To wysoko rafinowany słodzik, który jest niezwykle bogaty w fruktozę. Duże ilości fruktozy z dodatkiem substancji słodzących mogą mieć katastrofalne skutki dla zdrowia. Podczas gdy typowy cukier kryształ zawiera 50% fruktozy a syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy ma jej około 55%, syrop z agawy ma aż 85% fruktozy.
alternatywa: Stewia i erytrytol są zdrowe, naturalne i mają znikomą ilość kalorii.
Jogurt może być bardzo zdrowy. Jednak większość jogurtów znalezionych w sklepie spożywczym do zdrowych nie należą. Często mają obniżoną ilość tłuszczu, ale w takim przypadku zazwyczaj naładowane są cukrem w celu uzupełnienia walorów smakowych. W dodatku wiele jogurtów w rzeczywistości nie zawiera bakterii probiotycznych, jak się powszechnie sądzi. Są one często pasteryzowane po fermentacji, wskutek czego giną wszelkie bakterie.
alternatywa: Wybierz naturalny, pełnotłusty jogurt zawierający żywe lub aktywne kultury (probiotyki).
Diety niskowęglowodanowe są bardzo popularne. Istnieje wiele naturalnych, odżywczych produktów, które można jeść na diecie niskowęglowodanowej, jednak nie zaliczają się do nich produkty zastępcze o niskiej zawartości węglowodanów, takie jak batony typu „low-carb” i zamienniki posiłków. Są one na ogół wysoko przetworzoną żywności, która zawiera bardzo mało naturalnych składników odżywczych, tylko co najwyżej kilka sztucznych składników zmieszanych ze sobą, a następnie sprzedawanych jako pokarm.
alternatywa: Jeśli jesteś na diecie niskowęglowodanowej, jedz żywność, która ma naturalnie niską zawartość węglowodanów. Low-carb fast-food to jest nadal fast-food.
Typowe lody są przepyszne, niestety również nie należą do zdrowych. Większość z dostępnych w sklepie lodów to nic innego, jak bomba rafinowanego cukru. Maja dużo kalorii, a do tego nie trudno jest spożyć ich ogromną porcję. Jedzenie ich na deser jest jeszcze gorsze, ponieważ nadmiar cukru odłoży się w postaci tłuszczu.
alternatywa: Jeśli to możliwe, sporządź własne domowe lody, korzystając ze zdrowszych składników i dodając mniejszą ilość (lub wcale) cukru.
Batony są niewiarygodnie niezdrowe. Zawierają wysoką zawartość rafinowanego cukru, mąki pszennej i przetworzonych tłuszczów. Są także bardzo ubogie w niezbędne składniki odżywcze. Przetworzona żywność, taka jak baton, jest zwykle wyprodukowana tak, aby być super smaczna (więc będziesz chciał jej zjeść więcej) i została zaprojektowana w taki sposób, że bardzo prosto po nią sięgnąć i przekąsić. Batonik może i smakuje, oraz powoduje chwilowe uczucie sytości, ale będziesz szybko ponownie głodny ze względu na sposób metabolizowania cukrów.
alternatywa: Zamiast po batona, sięgnij po owoc lub zjedz kilka kostek gorzkiej czekolady.
Choć nieprzetworzone mięso może być zdrowe i pożywne, tego samego nie można powiedzieć o przetworach mięsnych. Badania pokazują, że ludzie, którzy jedzą mięso przetworzone (a tym właśnie są parówki) mają wyższe ryzyko zachorowania na wiele poważnych chorób, w tym na raka okrężnicy, cukrzycy typu 2 i chorób serca. Większość z tych badań są oparte na obserwacjach, a więc nie zawsze można udowodnić, że przetworzone mięso spowodowało chorobę. Jednak związek statystyczny w badaniach jest silny i spójny, więc wierzę, że coś w tym jest.
alternatywa: Jeśli nie możesz żyć bez kiełbasek i parówek, wybierz mądrze i kupuj je od lokalnych, sprawdzonych dostawców, którzy nie dodają dużo niezdrowych dodatków (np. konserwantów i glutaminianu sodu).
Zwykły ser dla osób tolerujących laktozę jest dobry, choćby z tego względu, że jeden plaster żółtego sera posiada tyle składników odżywczych, co szklanka mleka. Jednak przetworzone produkty serowe mają niewiele z serem wspólnego. Są one w większości wykonane ze składników wypełniających tak, by wyglądem, smakiem i konsystencją przypominały ser. Czytaj etykiety i upewnij się, z czego składa się ser topiony. Unikaj produktów o nazwie „kostka serowa” i „produkt seropodobny”.
alternatywa: Jedz tylko prawdziwy, dobrej jakości ser.
Ogólnie rzecz biorąc, określenie”fast food” odnosi się do śmieciowej żywności. Większość żywności w restauracjach szybkiej obsługi jest produkowana masowo i ma niewielką wartość odżywczą. Miejsca te są zwykle bardzo tanie, ale pamiętaj, że fast-food będzie kosztował cię więcej – utratę zdrowia. A leczenie bywa kosztowne…
alternatywa: Na szczęście powstaje coraz więcej barów i restauracji z szeroką ofertą zdrowych posiłków. Wybieraj miejsca oferujące wysokiej jakości zdrowe „fit” potrawy.
Kawa jest bardzo bogata w przeciwutleniacze. Badania pokazują także, że osoby pijące kawę mają niższe ryzyko wystąpienia poważnych chorób, takich jak cukrzyca typu 2 i chorobą Parkinsona. Niestety, szejki, niektóre kawy mrożone i inne napoje kawowe są pełne szkodliwych dodatków, które zmieniają ten wspaniały napój do szkodliwą „breje”. Jeśli „kawa” ma mnóstwo sztucznej śmietanki, cukru, zagęszczaczy i innych ulepszaczy, to nie jest dla ciebie dobra.
alternatywa: Pij zwykłą kawę, bez szkodliwych dodatków. Czarna jest najlepsza, ale okazjonalnie mała ilość mleka lub śmietanki nie zaszkodzi.
Jedna z najważniejszych rzeczy, którą możesz zrobić, aby jeść zdrowiej, jest czytanie etykiet. Ważne jest, aby unikać (lub przynajmniej zminimalizować) żywność zawierającą:
Są to jedne z najgorszych (i najczęściej spotykanych) składników w nowoczesnej diecie. Zawsze przy zakupie produktu czytaj jego skład i parametry składników odżywczych, nawet w przypadku tzw. zdrowej żywności.
Zdecydowanie najprostszym sposobem, aby jeść zdrowo i schudnąć, jest unikanie w jak największym stopniu przetworzonej żywności. Mówiąc prościej, jeśli coś wygląda jak wyrób fabryczny, raczej jest złym wyborem.
Najważniejsza zasada: prawdziwe jedzenie nie potrzebuje listy składników, ponieważ prawdziwym pokarmem jest sam składnik.
Szukasz pomysłów na wyjątkowe desery, które zachwycą twoich bliskich? Przedstawiamy 10 sprawdzonych przepisów na słodkości,…
Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…
Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…
Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…
Poranki mogą być pełne smaku i kreatywności, jeśli tylko znajdziesz chwilę na przygotowanie czegoś wyjątkowego.…
Szukasz inspiracji na szybkie, pyszne i niebanalne obiady, które odmienią Twoje codzienne menu? Oto 10…
View Comments
Witam, czy mąka typu 00 do domowej pizzy jest rafinowana? Nie mogę na googlu się o tym doczytać. Jakiego rodzaju mąka to jest?
Podpisuję się rękami i nogami pod tą listą i rozsyłam po rodzinie, bo świetnie to zebrałeś! Taka oczywista oczywistość a cieszy!