Dzisiaj ruszamy z cyklem artykułów, które wyjaśnią Wam, że spalanie tkanki tłuszczowej, zwłaszcza u osób z chorobami metabolicznymi i autoagresywnymi (najczęściej tarczyca)nie kończy się na trzymaniu deficytu kalorycznego i trenowaniu. Jak by odchudzanie było tak proste jak to się czasami mów, nie byłoby problemu otyłości i chorób cywilizacyjnych . Niestety wskazówki archaicznej dietetyki możemy włożyć miedzy bajki, od dziś zapomnij o wskazówkach typu : „jedz 1000kcl, mniej żryj, nie jedz po 18:00, więcej trenuj, nie jedz tłuszczy bo od tego się tyje „
Oto 9 hormonów, które mają największy wpływ na naszą wagę. Panowanie nad nimi zagwarantuje nam lepsze samopoczucie, szybsze efekty spalania tkanki tłuszczowej i co najważniejsze pomoże podrwić nam nasze zdrowie.
Jest najważniejszym hormonem wydzielanym przez komórki beta trzustki, który odpowiada za ilość odkładanego tłuszczu w naszym ciele. Jest wydzielana w niewielkich ilościach przez cały dzień, a w większych ilościach po posiłku. Insulina umożliwia komórkom zamianę cukru we krwi na energię lub ją magazynuje, w zależności od tego, co jest potrzebne w danej chwili. Insulina jest głównym hormonem magazynowania tłuszczu w organizmie- kiedy poziom cukru we krwi wzrasta, wkracza do akcji insulina i przekształca część glukozy w glikogen, który odkłada się w mięśniach i w wątrobie i łatwo może zostać wykorzystany w charakterze paliwa. Jeśli wszystkie miejsca przechowywania glikogenu zostaną zapełnione, a we krwi znajduje się więcej glukozy niż jest to potrzebne organizmowi do prawidłowego pełnienia funkcji życiowych, insulina przekształci ten nadmiar w tkankę tłuszczową.
Gdy komórki są odporne na insulinę (bardzo często), zarówno poziom cukru we krwi i insuliny znacząco wzrasta. Przewlekły podwyższony poziom insuliny (określany hiperinsulinemią ) może prowadzić do licznych problemów zdrowotnych, takich jak otyłość i zespół metaboliczny. (insulinooporność a nawet cukrzyca typu II )
Przejadanie się – zwłaszcza cukrem, rafinowanymi węglowodanami, czy fast foodami – napędza oporność na insulinę oraz zwiększa poziom wydzielania insuliny.
Oto kilka wskazówek mających na celu normalizację poziomu insuliny i poprawę wrażliwości na insulinę:
Jedzenie zawierające magnez: mogą poprawić wrażliwość na insulinę.
Jest wytwarzana przez komórki tłuszczowe. Jest uważana za „hormon sytości”, który zmniejsza apetyt i sprawia, że czujemy się najedzeni. Wpływa hamująco na ośrodek głodu, poprzez blokowanie powstawania neuroprzekaźników, pobudzających ten ośrodek w mózgu. Leptyna odpowiedzialna też jest za informowanie mózgu o zasobach energetycznych organizmu.
Ludzie, którzy mają nadwagę lub są otyli mają zwykle bardzo wysoki poziom leptyny we krwi. W rzeczywistości, w jednym z badań stwierdzono, że poziom leptyny u osób otyłych był 4-krotnie wyższy niż u osób o prawidłowej masie ciała. Jeśli leptyna zmniejsza apetyt, to osoby otyłe z wysokim poziomem leptyny powinny zacząć jeść mniej i schudnąć. Niestety, u osób z nadwagą hormon ten nie działa tak jak powinien. Jest to określane jako odporność na leptynę. Podczas gdy wydzielanie leptyny jest zaburzone, albo gdy receptory, odbierające sygnały o poziomie tego hormonu tracą wrażliwość, komunikat „przestać jeść” nie przedostaje się do mózgu, więc osoby otyłe nie zdają sobie sprawy, że mają zgromadzone wystarczająco dużo energii. W istocie, ich mózg myśli, że są głodni, więc mają zwiększone łaknienie.
Dwie potencjalne przyczyny oporności na leptynę to przewlekle podwyższony poziom insuliny i stan zapalny w podwzgórzu, czyli odsyłam do wstęmpu naszego artykułu, gdzie opisywane są czynniki środowiskowe, nietolerancje itp. które powodują stany zapalne.
Oto kilka wskazówek dla poprawy czułości leptyny:
Jest znana jako „hormon głodu”. Gdy żołądek jest pusty, uwalnia grelinę, która wysyła wiadomość do podwzgórza i nakłaniała nas do jedzenia. W okresach ograniczonego dostępu do pożywienia następuje uwalnianie greliny, co powoduje uczucie głodu i stymuluje poszukiwanie i przyjmowanie pożywienia. W momencie uzupełnienia niedoboru energetycznego poziom greliny spada. Jednak u osób z nadwagą i otyłością, na czczo poziom greliny jest często niższy niż u osób o prawidłowej masie ciała. Badania wykazały również, że po osoby otyłe jedzą posiłek, tylko grelina nieznacznie spada. W związku z tym, podwzgórze nie otrzymuje tak silnego sygnału zatrzymania spożywania posiłku, co może prowadzić do objadania się.
Oto kilka wskazówek, które poprawiają działanie greliny:
Jest hormonem wydzielanym przez nadnercza. Jest znany jako „hormonu stresu”, ponieważ jest uwalniany, kiedy organizm odczuwa stres.
Reguluje on przemianę białek, węglowodanów i tłuszczy. Jednak przewlekły podwyższony poziom kortyzolu może prowadzić do objadania się i przyrostu masy ciała. Nadmierny poziom kortyzolu powoduje zwiększone odkładanie się tłuszczu w brzuchu, boczkach i dolnej części pleców oraz zwiększanie się ilości tak zwanego tłuszczu trzewnego, otulającego nasze organy.
Jednak ścisła dieta może też podnieść poziom kortyzolu. W jednym z badań, kobiety, które były na diecie niskokalorycznej miały wyższy poziom kortyzolu i zgłaszały częściej uczucie głodu, niż kobiety, które były na diecie normalnej.
Strategie, które pomogą obniżyć poziom kortyzolu:
To najważniejszy żeński hormon płciowy. Jest on produkowany głównie przez jajniki i uczestniczy w regulacji układu rozrodczego kobiety.
Bardzo wysoki i jak i niski poziom estrogenów może prowadzić do nadwagi. To zależy od wieku, działania innych hormonów i ogólnego stanu zdrowia.
Estrogen ma ogromny wpływ na kobiecość. Kształtują kobiecą sylwetkę, sprawiają, że biodra się poszerzają, a piersi rosną. Aby zachować płodność w latach reprodukcyjnych, estrogen rozpoczyna promowanie odkładanie tłuszczu w okresie dojrzewania. Dodatkowo, może stymulować przyrost tłuszczu w pierwszej połowie ciąży.
Otyłe kobiety mają wyższy poziom estrogenu niż normalna waga kobiety, a niektórzy badacze uważają, jest to spowodowane wpływem środowiska.
Estrogeny są hormonami nasilającymi gromadzenie tkanki tłuszczowej w obrębie pośladków i ud. Brak wydzielania estrogenów wpływa na zmianę rozmieszczenia tkanki tłuszczowej u kobiet w tym czasie, powodując gromadzenie się tłuszczu w okolicach brzucha. Sprzyja to oporności na insulinę i zwiększa ryzyko choroby.
Strategie odżywiania i stylu życia mogące pomóc w zarządzaniu estrogenem:
Jest hormonem wydzielanym przez komórki mózgu i układ nerwowy. Pobudza apetyt, zwłaszcza węglowodany i jest najwyższy w okresach stosowania drastycznych diet i głodówek.
Stężenie neuropeptydu Y jest podwyższone w czasie stresu, co może prowadzić do objadania się i przyrost tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha.
Zalecenia dotyczące obniżenia NPY:
Jest to związek będący naturalnym analogiem glukagonu, wydzielany jest przez komórki ściany jelita. GLP-1 odgrywa ważną rolę w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi, a także wpływa na szybsze pojawienie się uczucia sytości.
W jednym z badań, mężczyźni, którzy otrzymali GLP-1 przy śniadaniu, zgłaszali większe uczucie sytości i spożywali o 12% mniej kalorii w porze lunchu.
Propozycje zwiększenia GLP-1:
Podobnie jak GLP-1, cholecystokinina (CCK) jest hormonem sytości. Produkowana jest przez komórki dwunastnicy i jelita czczego. CCK ma krótki okres półtrwania, co czyni ją bardzo krótkotrwałym modulatorem apetytu. Większe ilości CCK zmniejszają spożycie pokarmu u ludzi szczupłych jak i otyłych.
Strategie zwiększania CCK:
Jest innym hormonem jelitowym, który reguluje apetyt. Jest uwalniany przez komórki jelit i okrężnicy.
Uważa się, że PPY odgrywa ważną rolę w ograniczaniu przyjmowania pokarmu i zmniejszenia ryzyka wystąpienia otyłości.
Strategie zwiększania PYY:
badania :
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…
View Comments
Bardzo ciekawy wpis, wiele z informacji czytam po raz pierwszy.
A co w sytuacji gdy wyniki badań wykazały zbyt niski poziom kortyzolu?
Możliwe problemy z nadnerczami warto zrobić Scyntygrafia kory nadnerczy