Kilka słów na temat posiłków białkowo tłuszczowych
– Posiłki białkowo tłuszczowe to nie 50% tłuszczu, 50% białka i 0% węglowodanów !
– Chodzi o zmniejszenie ilości węglowodanów na rzecz tłuszczów w celu optymalizacji glikemi[su_highlight background=”#ffd512″]i a tym samym kontrolę ilości tłuszczu na naszym ciele[/su_highlight]
Przykładowo dostarczanie kwasów tłuszczowych np. w formie
Te produkty mają na celu wyregulowanie hormonów sytości, łaknienia oraz wyrównanie poziomu cukru oraz insuliny we krwi (grelina, leptyny, insulina, glukagon )
– Pomimo, że jesz więcej kalorii na śniadanie głód pojawia się dopiero po 4/5 godzinach a nie tak jak to jest często w przypadku posiłków z przewagą węglowodanów
– Tym samym jesz 3 posiłki dziennie, jesteś nasycona i szczęśliwa bo większa ilość zdrowych kwasów tłuszczowych w diecie to lepiej pracujący mózg !
Pamiętaj
– Owoce glukozowe zjedzone z masłem sezamowym lub innym produktem tłuszczowym zawsze będzie optymalnie trawiony i wchłaniany niż zjedzony sam
– ryż z masłem np. kerrygold podniesie mniej cukier w naszym krwiobiegu niż sam ryż, tym samym jesteśmy najedzeni na dłużej a hormon glukagon szybciej się aktywuje i zacznie spalać tkankę tłuszczową
Warto zapamiętać :
Ciężko jest pisać : ” jako zdrową alternatywę słodkich i słonych przekąskę zjedz rodzynki lub orzechy ” wiem, że 90% tych produktów jest siarkowane, tym samym są potencjalne szkodliwe.
Jest to jednak lepsze niż proponowanie batonów na bazie płatków kukurydzianych, gdzie nawalone jest cukru i jeszcze więcej konserwantów niż w orzechach i rodzynkach.
Tak naprawdę to co będę polecał danej osobie zależy od jej świadomości i stażu w racjonalnym odżywianiu.
Przecież osobie która jest nowicjusze i dopiero uczy się gdzie znajdują się zdrowe proteiny, węglowodany i kwasy tłuszczowe nie powiem, że ma stosować carb targeting czy IF-y.
Takiej osobie powiem czytaj etykiety i zacznij eliminować kwasy tłuszczowe trans i syrop fruktozowy.
Dla bardziej doświadczonej powiem, zbadaj o zdrowe tłuszcze i naucz się prawidłowo umiejscawiać węglowodany w swojej diecie, a jeszcze innej wspomnę o badaniu flory jelitowej i celowanej probiotykoterapii!
Ps. Zaraz pojawią się pytania odnośnie szkodliwości mięsa, obejrzyjcie to :
Gotowanie łososia może być prawdziwą przyjemnością, a jego wszechstronność sprawia, że można go przyrządzać na…
Rozpoczęcie dnia od zdrowego i smacznego śniadania to klucz do utrzymania energii i dobrej kondycji…
Grillowanie na majówce to jedna z ulubionych form spędzania czasu na świeżym powietrzu, ale warto…
Kuchnia grecka to symfonia smaków i aromatów, które odzwierciedlają bogatą kulturę i historię tego słonecznego…
Kuchnia turecka to fascynująca mieszanka smaków i tradycji, będąca odzwierciedleniem bogatej historii i kulturowego melting…
Witajcie w kolorowym świecie tajskiej kuchni, gdzie każde danie to prawdziwa uczta dla zmysłów! Od…