Jest wiele powodów, dla których warto zainteresować się tym produktem, oto najważniejsze z nich.
– Posiadają dużo węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym, które stopniowo zaopatrują nasz mózg w glukozę.
– zawierają błonnik ( 100 g płatków to 6.9 g błonnika). Błonnik oczyszcza nasze jelita, daje uczucie sytości na dłużej.
– Obniżają poziom homocysteiny we krwi, a więc i zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia.
– Posiadają witaminy z grupy B, co wspomaga pamięć i koncentrację. Przeciwdziała również zmęczeniu.
– Zawierają dobre tłuszcze, chroniące przed nowotworami.
– Przyspieszają potreningową regenerację organizmu poprzez redukcje zmęczenia mięśni, zwiększają przyrost masy mięśniowej.
– wpływa pozytywnie na skórę, włosy i paznokcie.
– Klasycznie: płatki owsiane + mleko kokosowe /jogurt roślinny/woda. Z dodatkiem bakalii, miodu, świeżych owoców lub masła orzechowego.
– W formie jajecznicy: 3 jajka ubijamy w misce, dodajemy pół szklanki płatków, następnie smażymy aż jajka się zetną.
– W formie napoju: 1 łyżka płatków owsianych błyskawicznych, 1 szklanka mleka, 2 łyżeczki miodu, 200 owoców mrożonych (mogą być truskawki, maliny, porzeczki). Płatki zalewamy wrzącym mlekiem roślinnym i odstawiamy pod przykryciem na 30 minut. Następnie dodajemy do nich zamrożone owoce, miód i miksujemy,
– Ciasteczka owsiane: tu panuje dowolność podobnie jak w przypadku klasycznej formy, dodajemy jajka oraz ulubione składniki i pieczemy w 180-200 stopniach aż się zarumienią
– Gofry: 200 g płatków owsianych, 10 g świeżych drożdży, 50 g zmielonych orzechów, 1 szklankę mleka 0.5% tłuszczu, 1 jajko, 4 łyżki masła, miód do smaku, szczypta cynamonu. Z drożdży i ciepłego mleka zrobić rozczyn. Do płatków dodać zmielone orzechy, cynamon, jajko, drożdże, masło oraz miód. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wlewać porcjami na rozgrzaną gofrownicę.
Warto wiedzieć, że mają one szerokie zastosowanie w kosmetyce. Można np. zrobić z nich:
– peeling: 3 łyżki zmielonych płatków zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na pół godziny. Można dodać również suszone zioła dla lepszego efektu (np. rumianek do cery suchej i wrażliwej). Następnie smarujemy twarz wykonując koliste ruchy. Zostawiamy na 10 minut, po czym spłukujemy ciepłą wodą,
– maseczkę do twarzy: 2 łyżki zmielonych płatków zmieszanych z ubitym białkiem kurzym nakładamy na twarz i zostawiamy na 10 minut. Można dodać również 2 łyżki zmielonej, suszonej pokrzywy – taką maseczkę na pewno polubi cera trądzikowa.
Osobiście płatki owsiane stosuje 2/3x w tygodniu – większa ilość powodowała wzdęcia, zgagę i problemy gastryczne – proponuję spróbować na własnym przykładzie ile możecie jeść płatków owsianych w tygodniu.
Rodzaje płatków dostępne w sklepach:
Owies zawarty w płatkach owsianych zawiera :
1. Beta-glukan, rodzaju włókna, który, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu,
2. Owies jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3 , kwas foliowy i potas które dostarczane w optymalnych ilościach wspomagają proces odchudzania,
3. Zawierają więcej błonnika niż płatki błyskawiczne, błonnik pokarmowy przechwytuje tłuszcze nasycone i cukry proste głównych winowajców oponki, a następnie je wydala, bez zatrzymania kalorii w organizmie
Składniki:
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce i wkładamy na noc do lodówki. Rano mamy już gotowe śniadanie.
Składniki:
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce i wkładamy na noc do lodówki. Rano mamy już gotowe śniadanie.
Składniki:
Przygotowanie:
W plastikowym pojemniku zalewamy płatki mlekiem. Mus jabłkowy mieszamy z miodem i cynamonem i przekładamy na wierzch owsianki. Gotowe.
Składniki:
Przygotowanie:
Płatki mieszamy z żurawiną, imbirem i cynamonem, zalewamy wrzącą wodą do wysokości płatków. Odstawiamy na 10-15 minut. Jabłko ścieramy na tarce, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy miód i mieszamy z ziarnami słonecznika. Dodajemy do owsianki.
Składniki:
Przygotowanie:
Płatki gotujemy razem z lnem w mleku lub wodzie. Banana rozgniatamy i dodajemy do płatków. Następnie dodajemy kakao i miód. Mieszamy do momentu rozpuszczenia kakao, wsypujemy orzechy.
Składniki:
Przygotowanie:
Gotujemy płatki i odstawiamy do przestygnięcia. Wsypujemy muesli i dodajemy pokrojone w plasterki kiwi.
Składniki:
Przygotowanie:
Zieleninę siekamy i zalewamy mlekiem. Pozostałe mleko kokosowe gotujemy i dodajemy płatki z przyprawami. Gotujemy pięć minut. Zalane zioła miksujemy i mieszamy z ugotowanymi wcześniej płatkami. Paprykę kroimy w cienkie paski i smażymy chwilę na patelni. Razem z orzechami dodajemy do owsianki.
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…
View Comments
Muszę się z nimi przeprosić ;) Dawno nie jadłem, najlepsze na słodko z borówkami :) mniam!
haha a gdzie te mity? Ciekawe przepisy, proste a pyszne. No i ciekawe info o tym niepozornym produkcie spożywczym ; )
A co z kwasem fitowym w owsiance i jego zaburzaniem wchłaniania minerałów? Miałam nadzieję, że coś o tym przeczytam.
Uwielbiam platki ale zawsze po zjedzeniu mam zgage .nawet po gryczannychi caly dzien mi die odbijaja czy ktos wie co moze byc przyczyna
Można dostać płatki owsiane bezglutenowe. Zamówiłam ostatnio dla synka chorujacego na celiakie w internetowym sklepie firmy glutenex. ;)