Jakie pokarmy są łatwe do strawienia? Dieta lekkostrawna

Użytkowników online: 124

Produkty lekkostrawne

Produkty lekkostrawne to takie, z którymi nasz żołądek i jelita po prostu lepiej sobie radzą i nie poświęcają dużo czasu, by je przetworzyć i wchłonąć z nich składniki odżywcze. Strawność nie ma nic wspólnego z kalorycznością, gęstością energetyczną czy wartością składników odżywczych, a raczej z zawartością tłuszczu i błonnika. Warto poznać produkty lekkostrawne, aby wiedzieć, jak się żywić gdy potrzebna będzie lekkostrawna dieta.

Czym jest dieta lekkostrawna i komu jest dedykowana?

Dieta lekkostrawna nazywana jest inaczej „ubogoresztkową”. Czyli taką, dzięki której w jelicie grubym nie pozostaje zbyt wiele niestrawionych resztek. Jest to specjalny rodzaj diety – miękkiej, delikatnej, raczej delikatnej w smaku. Zdecydowanie nie jest to ulubiona dieta pacjentów, ponieważ nie dostarcza zbyt wielu bodźców smakowych, a w wielu przypadkach również nie daje dużego wyzwania naszym zębom, które uwielbiają chrupanie i rozgryzanie. 

To model żywienia opracowany głównie z myślą o osobach, które przeszły zabiegi operacyjne w obrębie jamy brzusznej, a także chorujących na różne przypadłości układu pokarmowego. W przypadku takich osób niewskazane jest pobudzanie motoryki jelit, aby w fizyczny sposób nie pracowały one zbyt intensywnie i miały czas, aby się zagoić.

Podobnie jest z żołądkiem – przy diecie lekkostrawnej nie wydziela on wielu soków żołądkowych, przez co jego praca jest mniej intensywna i bardziej sprzyja regeneracji. Również woreczek żółciowy nie produkuje zbyt wiele żółci do emulgacji tłuszczów, więc i jego praca jest zdecydowanie ograniczona. 

Kto jeszcze nie powinien jeść ciężkostrawnie?

Taki model żywienia jest polecany także osobom, które mają problemy z chorobami zębów i przyzębia z uwagi na to, że lekkostrawna dieta zwykle ma też delikatną konsystencję. Zwykle stosuje się ją również o osób z nowotworami przewodu pokarmowego, a także u osób w podeszłym wieku i u tych, u których występują choroby infekcyjne przebiegające z gorączką – aby dodatkowo nie obciążać organizmu trawieniem.

Taka dieta powinna dostarczać optymalne ilości energii, ale z uwagi na wysoką zawartość węglowodanów prostych posiłki są raczej dość szybko trawione i nie sycą na długi czas. Mimo to u osób leżących lub mało aktywnych taka dieta jest akceptowalna. 

Dieta lekkostrawna, czyli jaka?

To przede wszystkim sposób żywienia z ograniczeniem podaży błonnika do absolutnego minimum. Błonnik bardzo pobudza pracę jelit, dlatego w tym wypadku nie zaleca się pełnych ziaren ani surowych warzyw i owoców, a jedynie te po obróbce termicznej, i to w niewielkiej ilości. Preferowane pieczywo to te z jak najbardziej oczyszczonej mąki. Dodatkowo, w diecie lekkostrawnej unika się też wszelkiego rodzaju tłuszczów i tłustych produktów

. Zalegają one dłużej w żołądku i wymagają długotrwałego, intensywnego trawienia, które w tym przypadku jest niewskazane. Należy spożywać częściej mniejsze ilości posiłków, ponieważ nie zalegają one długo w żołądku więc i nie sycą na długi czas.

Kiedy może nam pomóc dieta lekkostrawna?

Od czasu do czasu nawet bez zalecenia lekarskiego należy sobie zrobić przerwę od ciężej strawnych potraw i przejść na dietę lekkostrawną. Często są na niej kobiety ciężarne w pierwszym trymestrze ciąży odczuwające silne nudności, a także osoby cierpiące na objawy zatruć pokarmowych takich jak biegunka czy wymioty.

Dieta lekkostrawna jest również wskazana dla osób cierpiących na chorobę Leśniowskiego-Crohna, chorobę refluksową przełyku czy stany zapalne jelit. 

Jak się żywić na diecie lekkostrawnej?

Wszelkie warzywa i owoce najlepiej jeść po obróbce termicznej, oprócz tych, które w ogóle są niezalecane. Wybierając soki, najlepsze są te w postaci klarownego przesączu, bez miąższu. Jeśli chodzi o mięso, należy wybierać najchudsze części, zawsze gotowane w wodzie lub na parze, ewentualnie pieczone – nie smażone.

Pieczywo należy wybierać te z białej mąki, dobrym produktem są także suchary czy beztłuszczowe krakersy. Dobrymi produktami mlecznymi są natomiast te o obniżonej zawartości tłuszczu, a najlepiej również bezlaktozowe, ponieważ laktoza nie jest szczególnie dobrze trawiona przez nasze jelita.

Potrawy powinny być łatwe do przeżuwania, a także dla pewności bardzo dokładnie, niespiesznie przeżuwane. Najlepsze są wszelkiego rodzaju kleiki i zupki – jedzenie półpłynne jest najszybciej trawione. Na tej diecie unika się natomiast intensywnego doprawiania potraw, a także smażenia czy duszenia.

Klasyczny rosół od babci z wielkimi okami niestety zalicza się do produktów ciężkostrawnych, więc nie będzie sprzyjający w diecie osoby chorej lub rekonwalescenta. Należy unikać także potraw wzdymających – cebuli, czosnku, kapusty, fasoli, czy brokuła lub kalafiora. 

Oto produkty wskazane na diecie lekkostrawnej

W przypadku diety lekkostrawnej, z uwagi na niską podaż błonnika, stolce mogą być bardziej zwarte, a wypróżnienia rzadsze. Dlatego należy pić jak najwięcej wody, aby ułatwić sobie wypróżnienia. 

Produkty, których lepiej unikać na diecie lekkostrawnej:

Oczywiście lista tych produktów mogłaby być dużo dłuższa. Są to jednak produkty, które z reguły znajdują się w powszechnym użyciu, więc które szczególnie należy mieć pod lupą. Niestety, nie bez powodu diety w polskich szpitalach wyglądają tak, jak wyglądają. W większości przypadków muszą one uwzględniać potrzeby najszerszej grupy pacjentów – czyli osób w trakcie rekonwalescencji, więcej leżących niż chodzących. Trzeba mieć to na uwadze i samemu przestrzegać diety lekkostrawnej dla swojego własnego dobra, nie chcąc pogarszać swojego stanu zdrowotnego w czasie pobytu w szpitalu czy jakiegokolwiek leczenia. 

Damian Wiatrowski

Cześć jestem Damian, dzięki zdrowemu odżywianiu udało mi się pokonać wiele problemów zdrowotnych, między innymi problemy z jelitami, tarczycą i wątrobę. Kliknij w globusik a dowiesz się jak odzyskałem zdrowie.

Recent Posts

Małe nawyki, wielkie korzyści: Jak dbać o zdrowie jelit

Zdrowe jelita to podstawa dobrego samopoczucia i silnego układu odpornościowego. Wprowadzenie kilku prostych nawyków do…

18 godzin ago

Dlaczego Twoje Ciało Potrzebuje Wody? 8 Powodów, By Pić Więcej

Woda to kluczowy element życia, który ma ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Chociaż często niedoceniana,…

18 godzin ago

Te 10 przepisów na kolację zmieni Twoje wieczory na zawsze!

Szukasz pomysłów na pyszną i szybką kolację, która zachwyci domowników lub gości? Oto 10 sprawdzonych…

24 godziny ago

Naturalne sposoby na uwalnianie oksytocyny: jak wzmocnić relacje i poprawić samopoczucie?

Oksytocyna, często nazywana „hormonem miłości” lub „hormonem więzi”, odgrywa kluczową rolę w budowaniu i utrzymywaniu…

1 dzień ago

10 nawyków, które poprawią Twoją koncentrację i wydajność umysłową

Koncentracja jest kluczowa dla osiągania celów zarówno w pracy, jak i w codziennym życiu. Niestety,…

1 dzień ago

Nie uwierzysz, jak pyszne są te obiady – 10 sprawdzonych przepisów!

Szukasz pomysłu na szybki i smaczny obiad? Oto 10 sprawdzonych przepisów, które zachwycą prostotą wykonania,…

1 dzień ago