Produkty lekkostrawne to takie, z którymi nasz żołądek i jelita po prostu lepiej sobie radzą i nie poświęcają dużo czasu, by je przetworzyć i wchłonąć z nich składniki odżywcze. Strawność nie ma nic wspólnego z kalorycznością, gęstością energetyczną czy wartością składników odżywczych, a raczej z zawartością tłuszczu i błonnika. Warto poznać produkty lekkostrawne, aby wiedzieć, jak się żywić gdy potrzebna będzie lekkostrawna dieta.
Dieta lekkostrawna nazywana jest inaczej „ubogoresztkową”. Czyli taką, dzięki której w jelicie grubym nie pozostaje zbyt wiele niestrawionych resztek. Jest to specjalny rodzaj diety – miękkiej, delikatnej, raczej delikatnej w smaku. Zdecydowanie nie jest to ulubiona dieta pacjentów, ponieważ nie dostarcza zbyt wielu bodźców smakowych, a w wielu przypadkach również nie daje dużego wyzwania naszym zębom, które uwielbiają chrupanie i rozgryzanie.
To model żywienia opracowany głównie z myślą o osobach, które przeszły zabiegi operacyjne w obrębie jamy brzusznej, a także chorujących na różne przypadłości układu pokarmowego. W przypadku takich osób niewskazane jest pobudzanie motoryki jelit, aby w fizyczny sposób nie pracowały one zbyt intensywnie i miały czas, aby się zagoić.
Podobnie jest z żołądkiem – przy diecie lekkostrawnej nie wydziela on wielu soków żołądkowych, przez co jego praca jest mniej intensywna i bardziej sprzyja regeneracji. Również woreczek żółciowy nie produkuje zbyt wiele żółci do emulgacji tłuszczów, więc i jego praca jest zdecydowanie ograniczona.
Taki model żywienia jest polecany także osobom, które mają problemy z chorobami zębów i przyzębia z uwagi na to, że lekkostrawna dieta zwykle ma też delikatną konsystencję. Zwykle stosuje się ją również o osób z nowotworami przewodu pokarmowego, a także u osób w podeszłym wieku i u tych, u których występują choroby infekcyjne przebiegające z gorączką – aby dodatkowo nie obciążać organizmu trawieniem.
Taka dieta powinna dostarczać optymalne ilości energii, ale z uwagi na wysoką zawartość węglowodanów prostych posiłki są raczej dość szybko trawione i nie sycą na długi czas. Mimo to u osób leżących lub mało aktywnych taka dieta jest akceptowalna.
To przede wszystkim sposób żywienia z ograniczeniem podaży błonnika do absolutnego minimum. Błonnik bardzo pobudza pracę jelit, dlatego w tym wypadku nie zaleca się pełnych ziaren ani surowych warzyw i owoców, a jedynie te po obróbce termicznej, i to w niewielkiej ilości. Preferowane pieczywo to te z jak najbardziej oczyszczonej mąki. Dodatkowo, w diecie lekkostrawnej unika się też wszelkiego rodzaju tłuszczów i tłustych produktów
. Zalegają one dłużej w żołądku i wymagają długotrwałego, intensywnego trawienia, które w tym przypadku jest niewskazane. Należy spożywać częściej mniejsze ilości posiłków, ponieważ nie zalegają one długo w żołądku więc i nie sycą na długi czas.
Od czasu do czasu nawet bez zalecenia lekarskiego należy sobie zrobić przerwę od ciężej strawnych potraw i przejść na dietę lekkostrawną. Często są na niej kobiety ciężarne w pierwszym trymestrze ciąży odczuwające silne nudności, a także osoby cierpiące na objawy zatruć pokarmowych takich jak biegunka czy wymioty.
Dieta lekkostrawna jest również wskazana dla osób cierpiących na chorobę Leśniowskiego-Crohna, chorobę refluksową przełyku czy stany zapalne jelit.
Wszelkie warzywa i owoce najlepiej jeść po obróbce termicznej, oprócz tych, które w ogóle są niezalecane. Wybierając soki, najlepsze są te w postaci klarownego przesączu, bez miąższu. Jeśli chodzi o mięso, należy wybierać najchudsze części, zawsze gotowane w wodzie lub na parze, ewentualnie pieczone – nie smażone.
Pieczywo należy wybierać te z białej mąki, dobrym produktem są także suchary czy beztłuszczowe krakersy. Dobrymi produktami mlecznymi są natomiast te o obniżonej zawartości tłuszczu, a najlepiej również bezlaktozowe, ponieważ laktoza nie jest szczególnie dobrze trawiona przez nasze jelita.
Potrawy powinny być łatwe do przeżuwania, a także dla pewności bardzo dokładnie, niespiesznie przeżuwane. Najlepsze są wszelkiego rodzaju kleiki i zupki – jedzenie półpłynne jest najszybciej trawione. Na tej diecie unika się natomiast intensywnego doprawiania potraw, a także smażenia czy duszenia.
Klasyczny rosół od babci z wielkimi okami niestety zalicza się do produktów ciężkostrawnych, więc nie będzie sprzyjający w diecie osoby chorej lub rekonwalescenta. Należy unikać także potraw wzdymających – cebuli, czosnku, kapusty, fasoli, czy brokuła lub kalafiora.
W przypadku diety lekkostrawnej, z uwagi na niską podaż błonnika, stolce mogą być bardziej zwarte, a wypróżnienia rzadsze. Dlatego należy pić jak najwięcej wody, aby ułatwić sobie wypróżnienia.
Oczywiście lista tych produktów mogłaby być dużo dłuższa. Są to jednak produkty, które z reguły znajdują się w powszechnym użyciu, więc które szczególnie należy mieć pod lupą. Niestety, nie bez powodu diety w polskich szpitalach wyglądają tak, jak wyglądają. W większości przypadków muszą one uwzględniać potrzeby najszerszej grupy pacjentów – czyli osób w trakcie rekonwalescencji, więcej leżących niż chodzących. Trzeba mieć to na uwadze i samemu przestrzegać diety lekkostrawnej dla swojego własnego dobra, nie chcąc pogarszać swojego stanu zdrowotnego w czasie pobytu w szpitalu czy jakiegokolwiek leczenia.
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…