Jakiś czas temu utarło się przekonanie, że produkty o wysokiej zawartości tłuszczu równe są otyłości i rychłego zejścia na zawał serca. W świetle najnowszych badań okazuje się jednak, że ten demonizowany przez wielu tłuszcz zawarty w produktach jest również bardzo potrzebny naszemu organizmowi – choć oczywiście w ograniczonych ilościach. Ważne jest również to, jakiego rodzaju tłuszcze spożywamy. Wpływ konkretnych kwasów tłuszczowych na nasz organizm może być pozytywny i negatywny, w zależności od proporcji między nimi w codziennej diecie. Jest też pewna wąska grupa produktów spożywczych, które pomimo wysokiej zawartości tłuszczu warto od czasu do czasu spożywać. Oto i one.
W niemal 15% składa się z tłuszczu! Czyni go to bardziej tłustym, niż nawet tłuste mięso zwierzęce! Jednak tłuszcze zawarte w tym delikatnym owocu to głównie kwas oleinowy, czyli jednonienasycony kwas tłuszczowy. Awokado jest też bardzo bogate w błonnik, który pomaga obniżać poziom cholesterolu LDL, będącego główną przyczyną miażdżycy. Delikatny smak awokado sprawia, że z powodzeniem można zastępować nim masło na kanapkach i grzankach.
Żółte sery należą do tych najtłustszych, a jednocześnie najsmaczniejszych. Chyba niewiele jest na świecie osób, które są w stanie oprzeć się świeżo wypieczonej grzance z ciągnącym się serem. Zawiera on około 30% tłuszczu. Jest jednak również dobrym źródłem białka, wapnia, fosforu i witaminy B12, a także selenu. Pizza z podwójnym serem może być produktem nieco zbyt tłustym i zbyt mdłym. Ale już posypanie swojego makaronu parmezanem czyni go bogatszym w składniki odżywcze, no i o niebo smaczniejszym!
Chodzi oczywiście o ciemną czekoladę, która zawiera minimum 70% kakao. To słodkość, która składa się głównie z tłuszczu mlecznego, kakao i cukru. Wysoka zawartość kakao przebija jednak ewentualne niezbyt pozytywne opinie o czekoladzie. Ciemna czekolada jest bogata w magnez, żelazo, a także antyoksydanty. Okazuje się, że jedzenie czekolady 5 lub więcej razy w tygodniu pomaga obniżyć ryzyko wystąpienia chorób serca!
Mitów wokół jajek przez ostatnie lata narosło dość dużo. Szczególnie dużo uwagi poświęca się ogromnej zawartości w nich cholesterolu. Dlatego też jaja przez wiele lat były odradzane osobom chorym na miażdżycę i chorującym na serce. Dziś mówi się o jajach jako o najbardziej odżywczym produkcie na tej planecie – i rzeczywiście coś w tym jest. Pomimo iż rzeczywiście mają wysoką zawartość cholesterolu, to okazuje się, że zawarta w nich luteina zapobiega odkładaniu się go w postaci blaszek miażdżycowych.
Chociaż ryby morskie, ze względu na warunki życia, mają w sobie spore pokłady tłuszczu, to są jednym z najbardziej promowanych produktów odżywczych. Im bardziej tłusta ryba, i z im zimniejszego oceanu wyłowiona – tym bardziej zdrowa dla nas. Dlaczego? Ponieważ jej tłuszcz to w większości kwasy omega-3, których tak bardzo potrzebujemy, i których tak brakuje w naszej powszechnej diecie!
To jeden z najbardziej tłustych i pełnych białka produktów spożywczych pochodzenia roślinnego. Idealne dla wegetarian i wegan źródło tych składników. Orzechy różnego rodzaju są nie tylko pełne zdrowych kwasów tłuszczowych. Są chrupiące, aromatyczne i pyszne – ich smaku nie da się zastąpić niczym innym w deserach!
Te małe, niepozorne nasionka są przebogate w kwasy tłuszczowe, głównie z rodzaju omega-3. Zawartość tłuszczu jest w nich bardzo wysoka, ale to akurat dobrze. Łyżeczka lub dwie dodane do owsianki wzbogacają ją w niezbędne składniki, a pudding chia w upalne dni doskonale smakuje i świetnie ochładza. Nasion również nie należy spożywać w nadmiernej ilości ze względu na wysoką kaloryczność – trzy łyżeczki dziennie to maksimum!
Jak to oliwa, niemal w 100% składa się z tłuszczu. Ale też w większości są to tłuszcze zdrowe, z rodziny omega-3. I choć nie zaleca się smażenia czy pieczenia potraw w oliwie z oliwek, to jej dodatek do sałatek, zup czy koktajli jest jak najbardziej uzasadniony. Dodaje energii, świetnie smakuje i wspomaga pracę naszego układu nerwowego!
Choć w kokosie znajdziemy głównie tłuszcze nasycone, to nie da się ukryć, że są one ich bardzo smacznym i zdrowym tłuszczem. Jeśli oglądałeś słynnego „Papillona” to wiesz, że głównie dzięki podrzucanym od czasu do czasu orzechom kokosa główny bohater zachowywał pełnię sił i zdrowia podczas długotrwałego więzienia w ekstremalnych warunkach. I pomimo wysokiej konsumpcji kokosa w krajach egzotycznych, gdzie są one na porządku dziennym, mieszkańcy tych krajów nie zapadają na choroby serca na tak dużą skalę jak w Europie czy Ameryce. Wiórki kokosowe, woda kokosowa lub olej, są bardzo powoli metabolizowane, dają uczucie sytości i sprawiają, że spożywamy mniej innych pokarmów.
Nie warto wybierać w sklepie odtłuszczonego nabiału. Ten tłusty jest nie tylko smaczniejszy, ale też pełen wartościowych składników odżywczych, przede wszystkim witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Nabiał zawiera też probiotyki, które są bardzo cenne w naszej diecie.
Pamiętaj, że nie wszystko co tłuste – jest niezdrowe. Ale też miej na uwadze, że wszystko, co tłuste – tuczy! Choć garść orzechów jest lepszym wyborem niż kaloryczny baton, to kilka takich garści może Ci przysporzyć więcej tkanki tłuszczowej niż ten wspomniany batonik!
Szukasz pomysłów na wyjątkowe desery, które zachwycą twoich bliskich? Przedstawiamy 10 sprawdzonych przepisów na słodkości,…
Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…
Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…
Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…
Poranki mogą być pełne smaku i kreatywności, jeśli tylko znajdziesz chwilę na przygotowanie czegoś wyjątkowego.…
Szukasz inspiracji na szybkie, pyszne i niebanalne obiady, które odmienią Twoje codzienne menu? Oto 10…