Niezdrowe przekąski rujnują dietę dziecka. Obecnie w sklepach jest tak wiele opcji śmieciowego jedzenia, że aż korci, by dać dziecku serowe chrupki, bardzo słodkie jogurty i żelki owocowe. Do tego wszędzie wszechobecne krakersy i inne ciastka naładowane cukrem i tłuszczami trans. Nie wspominając już o chipsach, podejrzanej jakości parówkach, kajzerkach, batonikach… długo by można wymieniać.
W obecnych czasach powszechne jest żywienie dzieci przetworzonym, pozbawionym składników odżywczych jedzeniem. Stąd też coraz więcej problemów zdrowotnych u najmłodszych spowodowanych m. in. awitaminozą. Niepokojące są również stosunkowo częste przypadki chorób powstałych w skutek niedożywienia, takich jak… szkorbut! Karmiąc dziecko śmieciowym jedzeniem robimy im nieświadomie wielką krzywdę, gdyż zaowocuje to w przyszłości najprzeróżniejszymi problemami zdrowotnymi, takimi jak cukrzyca, otyłość, choroby układu krążenia, różnego typu nowotwory. Brzmi groźnie, ale to od nas dorosłych w dużej mierze zależy sposób odżywiania dzieci i ich zdrowie. Tym bardziej, że głównie to właśnie rodzice i dziadkowie, oprócz karmienia, wpajają młodszym pokoleniom nawyki żywieniowe. Najważniejsza jest świadomość dorosłych, by od początku dbali o zdrowie i rozwój potomstwa, gdyż rzutować to będzie na całe ich dalsze życie.
Często w supermarketach widzę taki widok: chorobliwie otyła mama robi zakupy w towarzystwie swojego otyłego dziecka. Co ląduje w ich koszyku? Słodkie napoje, słodycze, parówki, biały chleb z rafinowanej mąki i inne przetworzone śmieciowe jedzenie. Tym matka nakarmi siebie i jak śmiem podejrzewać, własne dziecko. Czy z tego przykładu wynika, że to dziecko odziedziczyło otyłość po mamie? Absurd. To nie geny – to złe nawyki żywieniowe i kompletny brak świadomości matki…
10 prostych sposobów, by Twoje dziecko jadło więcej wartościowych rzeczy
Gdyby nie te chrupiące, aromatyczne przekąski, wątpię, by kiedykolwiek dziecko chętnie zajadało się jarmużem. Oto przepis:
Tak, każdy kilkulatek spróbuje sałatki, jeśli podasz ją we właściwy sposób. Można eksperymentować mieląc lub krojąc na bardzo drobną kosteczkę, co dodatkowo ułatwi dziecku żucie. Możesz np. podać zmiksowaną sałatkę w formie pasty na cienkich waflach ryżowych. Spróbuj postawić też na sałatki owocowe uwzględniając jagody, jabłka lub dowolne suszone owoce.
Słodkie ziemniaki (bataty) są pełne błonnika i beta-karotenu. Choć nawet zwykłe ziemniaki pokrojone w plasterki i upieczone są wiele zdrowszą alternatywą dla frytek. Oto przepis na „frytki” z batatów:
Brzmi banalnie, ale zaskoczy Cię, z jakim entuzjazmem dzieci podchodzą do tak prostych przekąsek, jak gotowane jabłka. Po prostu gotuj całe jabłka 20-25 minut w lekko osłodzonej wodzie z dodatkiem cynamonu. Przestudzony owoc podaj dziecku i pozwól, by samo za pomocą łyżeczki, dorwało się do pysznego, aromatycznego jabłuszka.
Z reguły dzieci „kręcą nosem” na zielone koktajle. Dodaj do koktajlu bogate w antyoksydanty jagody. Dzięki temu koktajl zyska atrakcyjny dla dzieci niebieski lub fioletowy kolor. Dodaj też do niego nieco szpinaku i jarmużu. Dodatek zielonych warzyw nie zmieni smaku koktajlu, jeśli przodować będą owocowe nuty smakowe. Możesz dodać banany, daktyle i jagody, oraz odrobinę nasion lnu i chia.
Atrakcją kulinarną okażą się warzywa pokrojone w cienkie słupki, podane z dipem (np. jogurtowym, lekko czosnkowym, paprykowym). Wystarczy pokroić marchewkę, rzepę, białą rzodkiew czy seler naciowy w słupki. Chrupanie samodzielnie maczanych w dipie warzyw sprawi dziecku frajdę.
Nałóż na liść sałaty rzymskiej ulubiony serek malca (kozi, twarożek z ziołami etc.) i zwiń w rulonik uzyskując w ten sposób smaczny i zdrowy posiłek. Sałata rzymska cechuje się łagodnym smakiem, a ponadto jest pełna kwasu foliowego i witaminy K.
Zmiksuj na gładki mus truskawki, wiśnie, brzoskwinie lub inne owoce. Posłodź stevią i dodaj rozpuszczona w małej ilości wody żelatynę (około 1 płaskiej łyżeczki na szklankę musu). Połącz żelatynę z musem owocowym i wstaw do lodówki na 1-2 godziny. Wszystkie dzieci uwielbiają tego typu desery, a Tobie uda się w ten sposób przemycić do jadłospisu malca porcję owoców pełną witamin, przeciwutleniaczy i enzymów.
Domowe ciasteczka owsiane są zdrowszą alternatywą naładowanych cukrem i tłuszczem trans ciastek z marketu. Płatki owsiane są doskonałym źródłem magnezu, cynku i witamin z grupy B. Oto prosty przepis:
Bywa, że z talerza dziecka „zniknie” kotlecik, a warzywa pozostaną nieruszone. „Przemyć” je do diety malucha w sprytny sposób robiąc kotlety z warzywami. Wystarczy, że do swojej podstawowej masy mięsnej na „mielone” dołożysz drobno startą marchewkę, korzeń pietruszki i kawałek selera. Warto też dorzucić zmiksowaną natkę pietruszki. Kotlety dopraw i przygotuj jak zwykle. Jest to dobry sposób, aby dziecko zjadło warzywa, na które nie sposób go namówić
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…