Kwas fitowy to związek chemiczny znajdujący się w nasionach wielu roślin. Powszechnie uznawany jest za substancję antyodżywczą, ale ma również wiele ciekawych właściwości zdrowotnych. Po co Ci wiedza na jego temat? Ponieważ zdrowe odżywianie to nie tylko znajomość korzystnych dla zdrowia substancji.
To także umiejętność komponowania własnych posiłków, dobierania ich pod względem uzupełniającego wpływu na siebie poszczególnych składników. To również znajomość ewentualnych zagrożeń, które na nas czyhają podczas wybierania żywności, i umiejętność radzenia sobie z nimi.
Kwas fitowy (lub fitynowy), inaczej heksafosforan inozytolu jest organicznym związkiem chemicznym, który występuje w większości nasion oraz w otrębach zbóż. Znajdziemy go także w kukurydzy czy nasionach roślin strączkowych. Jego zadaniem w nasionach jest magazynowanie fosforu.
Ma właściwości chelatujące – oznacza to, że tworzy w przewodzie pokarmowym trwałe i nierozpuszczalne kompleksy z jonami żelaza, cynku, magnezu, wapnia, a także miedzi. To właśnie decyduje o właściwościach antyodżywczych kwasu fitowego – może on obniżać wchłanianie tych pierwiastków z diety.
Wysokie spożycie nasion może skutkować niestety większymi skutkami negatywnymi dla zdrowia, niż ewentualnymi korzyściami zdrowotnymi.
U osób, dla których te części roślin są głównym źródłem białka – na przykład wegan lub osób żyjących w krajach ubogich, rozwijających się, może to prowadzić do poważnych niedoborów, głównie żelaza oraz cynku.
Nawet w przypadku diety obfitującej w produkty z całej piramidy żywieniowej, bardzo możliwe jest, że wysokie spożycie nasion będzie prowadziło do niedoborów żywieniowych.
Nie każde nasiono zawiera równe ilości kwasu fitowego. Z tego też względu nie należy unikać spożywania nasion w ogóle, a jedynie ograniczać ilość tych ziaren, które mają go najwięcej w suchej masie.
Produkty o wysokiej zawartości kwasu fitowego:
– migdały
– orzechy brazylijskie
– otręby ryżowe
– sezam
– otręby pszenne
– zarodki pszenne
Produkty o stosunkowo niskiej zawartości kwasu fitowego:
– groch
– ryż
– soja
Zawartość kwasu fitowego może być bardzo zmienna, dlatego nie należy tego podziału traktować sztywno. Na przykład w niektórych gatunkach grochu zawartość kwasu fitowego może być wyższa niż w niektórych gatunkach migdałów.
Najwięcej kwasu fitynowego znajduje się w zewnętrznych okrywach nasion, czyli na przykład w otrębach lub migdałach z brązową skórką, niż mące pszennej lub płatkach migdałowych.
Wśród wielu osób pokutuje błędne przekonanie, jakoby kwas fitowy w jakikolwiek sposób uszczuplał nasze zapasy żelaza lub cynku zgromadzone w organizmie. Jest to nieprawdą – w rzeczywistości ma on zdolność chelatacji tylko tych związków, wraz z którymi jest przyjmowany do organzimu.
Oznacza to, że nie jest on aż tak drastycznie szkodliwy, a jedynie, że jeśli spożyjemy go wraz z produktem bogatym w żelazo lub cynk, to po prostu ten posiłek nie przyniesie nam takich korzyści, jakich byśmy oczekiwali.
Na szkodliwe działanie kwasu fitynowego narażeni są głównie weganie, ponieważ nie spożywają oni produktów zwierzęcych, bogatych w żelazo hemowe. Ten rodzaj żelaza opiera się skutecznie działaniu kwasy fitowego.
Tym samym spożywając produkty bogate w niego razem z porcją mięsa, możemy być pewni, że żelazo w nim zawarte zostanie dobrze wchłonięte przez przewód pokarmowy (chyba że mamy inne problemy nie pozwalające na prawidłowe wchłanianie).
Paradoks? Niekoniecznie. Wciąż nie jest do końca oczywiste, czy kwas fitynowy rzeczywiście blokuje wchłanianie magnezu.
Wiadomo jednak, że produkty najbardziej bogate w magnez to właśnie: zboża, nasiona, pestki, orzechy, kakao. Jeśli ograniczysz spożycie tych produktów w diecie, to będzie Ci trudno uzupełnić braki magnezu innymi produktami.
Chcąc uniknąć braku wchłaniania magnezu, narażasz się tym sposobem na jego niedobory.
Niekorzystne właściwości kwasu fitynowego wciąż są szeroko dyskutowane. Po pierwsze – obawiać się należy tylko o minerały, które są wchłaniane do organizmu razem z kwasem fitowym.
Po drugie – zwykle produkty, które go zawierają są bogate w błonnik. A błonnik w przewodzie pokarmowym przekształcany jest przez mikroflorę jelitową do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych – które z kolei tworzą z pierwiastkami kompleksy, które wspomagają ich wchłanianie!
Nie ma więc żadnych konkretnych powodów, by osoba zdrowa, spożywająca w umiarkowanym stopniu mięso zgodnie z zaleceniami dotyczącymi zdrowego żywienia, miała ograniczać spożycie kwasu fitowego z obawy o nieprawidłowe wchłanianie żelaza czy cynku.
Poprzez blokowanie formowania się kryształów związków zawierających wapń, kwas fitowy może utrudniać tworzenie się kamieni nerkowych, a zatem może zapobiegać wystąpieniu kamicy nerkowej.
Kwas fitowy spowalnia trawienie węglowodanów, a w połączeniu z właściwościami antyoksydacyjnymi znacząco obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Obniża stężenie cholesterolu LDL we krwi i zapobiega utlenianiu LDL. Dodatkowo kwas fitowy ma właściwości zapobiegania zwapniania się ścian naczyń krwionośnych, co jest jednym z czynników zachorowania na miażdżycę.
Sugeruje się bardzo ścisły związek pomiędzy spożyciem kwasu fitynowego a mniejszą zachorowalnością na nowotwory, na przykład raka okrężnicy.
Można ograniczać spożycie kwasu fitowego w pożywieniu poprzez techniki kulinarne:
W krajach wysoko rozwiniętych spożycie kwasu fitowego nie stanowi problemu. Wynika to z dostępu do żywności wysokiej jakości i różnorodności odżywiania się większości społeczeństwa. Kto zatem powinien obawiać się nadmiaru zbóż i roślin strączkowych z uwagi na fityniany?
Podsumowując, znajomość ewentualnych zagrożeń wynikających z nadmiernego spożywania kwasu fitowego jest wiedzą, która nie ma na celu wystraszyć Cię, lecz uświadomić. Jeśli odżywiasz się prawidłowo, bez eliminacji mięsa, nie musisz obawiać się ewentualnego spożycia kwasu fitowego. Wręcz przeciwnie – możesz spodziewać się, że przyniesie on Tobie korzyści zdrowotne.
Szukasz pomysłów na wyjątkowe desery, które zachwycą twoich bliskich? Przedstawiamy 10 sprawdzonych przepisów na słodkości,…
Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…
Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…
Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…
Poranki mogą być pełne smaku i kreatywności, jeśli tylko znajdziesz chwilę na przygotowanie czegoś wyjątkowego.…
Szukasz inspiracji na szybkie, pyszne i niebanalne obiady, które odmienią Twoje codzienne menu? Oto 10…