Categories: Insulinooporność

Insulinooporość objawy – jak się odżywiać i trenować?

Użytkowników online: 44

Oporność na insulinę jest stanem, w którym komórki nie mogą pobrać cukru z krwi w prawidłowy sposób, aby wykorzystać go jako źródło energii. Komórki stają się odporne na działanie insuliny. W związku z tym potrzeba więcej insuliny, aby utrzymać równowagę cukru we krwi. Osoby z zespołem oporności na insulinę będą w konsekwencji miały prawidłowy poziom cukru we krwi, ale podwyższony poziom insuliny.

Wiemy, że ciągła oporność na insulinę prowadzi do zespołu metabolicznego, a więc do stanu przedcukrzycowego, ale prowadzi również do wielu innych chorób. Według badań 70% osób z prediabetes rozwija cukrzycę typu 2, jeśli nie wprowadzono istotnych zmian stylu życia.

Objawy obejmują podwyższone ciśnienie krwi . Oporność na insulinę we wczesnych stadiach rozwoju może rozwinąć się w stan skóry znany jako Acanthosis:

choroba skóry, która może występować w postaci łagodnej, towarzysząc insulinooporność

Ten stan tworzy ciemne plamy często na karku, w pachwinie i pod pachami.

Inne objawy to: 

  1. uczucie głodu nawet po posiłku
  2. głód węglowodanów
  3. uzależnienie od cukru
  4. kompulsywne objadanie się
  5. brak równowagi hormonalnej
  6. PCOS
  7. żeńskie androgenne łysienie
  8. obrzęk kostek i ogólne obrzęki
  9. problemy z cerą
  10. letarg
  11. senność po posiłku
  12. trudności koncentracja (mgła mózgu)
  13. słaba pamięć i upośledzenie zdolności uczenia się
  14. zmęczenie psychiczne
  15. lęk
  16. wahania umysłowe
  17. depresja

To długa lista wszelkiego rodzaju objawów, nie zawsze może wynikać z tego samego powodu. Zwykle ci pacjenci mają długą listę różnych leków przeznaczonych do różnych objawów. Nadmierne zmęczenie i inne zaburzenia psychiczne wynikają z przewlekłej hipoglikemii, która jest jedną z najwcześniejszych oznak oporności na insulinę.

Przyrost masy ciała, a nawet ciężka otyłość są typowe dla tych pacjentów, ale nie dla wszystkich. Pacjenci mogą mieć prawidłową masę ciała, ale nadmiar tłuszczu umiejscowiony jest jako tłuszcz trzewny.

Istnieje coraz więcej dowodów na to, że insulinooporność prowadzi do wielu chorób, takich jak wysokie ciśnienie krwi, choroby serca, udar mózgu , stłuszczenie wątroby, zaburzenia metabolizmu tłuszczów, otępienie, a nawet rak . Używając starej frazy.

Insulinooporność jest „matką wszystkich chorób”

Utarło się mylne twierdzenie, że przyczyną nadwagi jest cukrzyca, natomiast prawdziwą przyczyną jest insulino oporność. Dlatego oficjalna koncepcja prowadzi całkowicie do nieuczciwych terapii. Jedno z badań wskazuje, że osoby nieotyłe z hiperinsulinemią były bardziej narażone na śmiertelność z powodu raka niż osoby bez hiperinsulinemii i sugerują, że poprawa hiperinsulinemii może być ważnym podejściem do zapobiegania nowotworom niezależnie od obecności lub braku otyłości. Tłuszczowa choroba wątroby (NAFLD) jest wynikiem insulinooporności i jest istotnie związana z rakiem jelita grubego u mężczyzn oraz rakiem piersi u kobiet.

Jedynym sposobem rozwiązania tego złożonego problemu jest identyfikacja wczesnych objawów insulinooporności, a leczenie to zmiana stylu życia.

Leki nie pomagają, ale prowadzą do złej iluzji, że wszystko jest w porządku. Ważne jest, aby wykryć wszystkie te znaki ostrzegawcze tak wcześnie, jak to możliwe. Należy ocenić oporność na insulinę u każdego pacjenta z nadciśnieniem tętniczym.

To samo dotyczy wszystkich wyżej wymienionych objawów, które często prowadzą do zażywania licznych leków. Te badania również zostały wyciszone, ale nie ma to znaczenia. Wielu pacjentów jest sfrustrowanych, gdy wiedzą, że zostali wprowadzeni w błąd.

Starożytna grecka mądrość mówi: „jeśli chcesz zmienić świat, zacznij od siebie.”

Dotyczy to leczenia oporności na insulinę. Proces odżywiania się wysokokaloryczną, wysoko rafinowaną dietą węglowodanową w ciągu dnia wywiera presję na trzustkę, aby wydzielała coraz więcej insuliny, aby obniżyć poziom cukru we krwi . Z biegiem czasu twoje komórki stają się odporne lub odrętwiałe na tak dużo insuliny.

To wtedy rozwija się odporność na insulinę.

Niektóre leki, takie jak statyny, zwiększają oporność na insulinę , co wywołuje wiele pytań, jeśli spojrzymy  z tej perspektywy

Jedynym lekiem, który poprawia wrażliwość na insulinę, jest metformina . Leki nie są jednak rozwiązaniem. Konwencjonalne leki przeciwcukrzycowe zmniejszają stężenie glukozy we krwi, co nie ma znaczenia w insulinooporności. Odżywianie jest rozwiązaniem i jedyną drogą, która znacząco zmienia sytuację.

Ćwiczenie jest pomocne i wspiera dietę, ale …

Ćwiczenia aerobowe mogą być niekorzystne, ponieważ dodają kortyzol, co w tym przypadku jest bardzo złe. Najlepsze ćwiczenie typu to ćwiczenia beztlenowe. Istnieje wiele wersji diety niskowęglowodanowej. Niektórzy zwracają się do mięsa, a niektórzy nie. Chodzi o dietę tłuszczową.

Zbyt dużo białka jest szkodliwe i pogarsza oporność na insulinę.

Każdy może zbudować własną wersję diety Low Carb. Prostą zasadą jest pozostawienie cukru i skrobi i stosowanie dobrych tłuszczów, takich jak oliwa z oliwek extra virgin i olej kokosowy . Polecam dietę opartą na dużej ilości warzyw. Nieprzetworzone warzywa zawierają dużą ilość mikroelementów, które mają ogromne znaczenie dla zdrowia organizmu. Istnieje wiele informacji badawczych na temat tego, w jaki sposób mikroelementy roślinne hamują stan zapalny, [su_highlight background=”#ffd512″]chronią przed stresem oksydacyjnym i mają pozytywny wpływ na nasze  DNA. [/su_highlight]Dieta bez warzyw jest zawsze niezdrowa. Niestety, wiele owoców zostało przetworzonych i wzbogaconych w cukier. Jagody są lepszą opcją.

Zioła jako uzupełnienie diety mają bardzo korzystne oddziaływanie na nasz organizm.

Niestety, naukowcy nie koncentrują się na wyczerpujących badaniach nad potencjalnym korzystnym oddziaływaniem  ziół . Większość badań koncentruje się na opracowywaniu chemikaliów, które można opatentować.

Dlatego zachęcam ludzi do unikania przetworzonej żywności i do robienia własnego jedzenia.

Wiele roślin używanych w Azji jest egzotycznych i trudno je znaleźć w przeciętnym sklepie spożywczym. Ale teraz wiemy, że wiele zwykłych roślin ma te same cechy.

Kurkuma to bardzo silne zioło, które dość skutecznie hamuje enzym glikozydazowy, ale także działa bezpośrednio na mięśnie, poprawiając oporność na insulinę.

Jakość żywności jest bardzo ważna z kilku powodów. Powinien być zasobna w składniki odżywcze. Wiele z tych składników odżywczych chroni organizm przed szkodliwym działaniem cukru. Kraje azjatyckie mają długą historię leczenia cukrzycy – prawidłowym odżywianiem. Wiele ziół wziętych na przykład w Chinach wyrównuje poziom cukru we krwi. Ludzie nauczyli się używać ziół, nie wiedząc, jak wpływają na organizm.

[su_highlight background=”#ffd512″]Dziś wiemy, jak te zioła i rośliny przeciwdziałają skutkom cukrzycy.[/su_highlight] Składniki odżywcze w roślinach hamują enzym alfa glukozydazy, który rozkłada skrobię i disacharydy na glukozę. Hamowanie enzymu spowalnia wchłanianie cukrów. Inhibitory enzymatyczne zmniejszają głównie wzrost po posiłkowego stężenia glukozy w osoczu. Wśród pacjentów z cukrzycą insulinoniezależną inhibitory te mogą zmniejszyć stężenie glukozy w osoczu po posiłku o 40 do 50 mg / dL (od 2,2 do 2,8 nmola) i stężenie hemoglobiny A1C o 0,5% do 1,0%. Zioła są wyjątkowo skuteczne w leczeniu cukrzycy.

 

Wszystkie rośliny i zioła zawierają antocyjany , polifenole , flawonoidy , terpenoidy i, oczywiście, kurkuminoidy .

Oznacza to, że wszystkie przyprawy, zioła, jagody, owoce i warzywa są przydatne dla diabetyków. [su_highlight background=”#ffd512″]Moim ulubionym jest majeranek .[/su_highlight] Istnieje silny przeciwutleniacz o nazwie pygcocenol, francuski wyciąg z kory sosny morskiej , który należy do rodziny antocyjanidyn.

W dawnych czasach w północnej Europie ludzie dodawali sproszkowanej kory sosny do mąki, gdy brakowało ziaren.

W tamtych czasach ludzie byli zdrowi; wszystko to wywróciło się do góry nogami, gdy wprowadzono pszenicę.[su_highlight background=”#ffd512″] Niektóre grzyby hamują również enzym glukozydazowy. [/su_highlight]Najczęściej badane są grzyby Maitake, Reishi, Shitake, ale uważam, że wiele innych grzybów ma ten sam efekt. Ganoderma lucidum to stary chiński grzyb leczniczy. Używano go również na Syberii iw Finlandii do wielu innych celów. Grzyb Chaga ( Inonotus obliquus ) jest tradycyjnym rosyjskim środkiem leczniczym, który pomaga zwalczać raka, a także pomaga zapobiegać tworzeniu się enzymu glukozydazy. Grzyby Chaga są dziś dość popularne wśród osób dbających o zdrowie w Finlandii. Grzyby chaga rosną na brzozach. Brzozy rosną również w północnych stanach USA i Kanadzie.

Epigenetyka jest przyszłością. Epigenetyka zrewolucjonizuje wszystko, co dotyczy odżywiania. Jest to metoda, badania jaki wpływ ma żywność na nasze geny. Hiszpańskie badanie oliwy z oliwek najlepiej pokazuje, czego oczekuje się w przyszłości. Badanie obejmowało trzy grupy (A, B i C). Grupa A otrzymała tradycyjnie produkowaną oliwę z oliwek, grupa B otrzymała przetworzoną oliwę z oliwek. Grupa C był grupą kontrolną. Po 3 miesiącach badań ekspresja genów związanych z miażdżycą w grupie A była znacznie zmniejszona w porównaniu do innych grup.

Adam.baczak@gmail.com

Recent Posts

Kanapki, o których nie zapomnisz – poznaj przepisy!

Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…

2 tygodnie ago

Dlaczego kortyzol jest ważny, ale jego nadmiar szkodzi?

Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…

2 tygodnie ago

Magnez – niezastąpiony minerał dla zdrowia i dobrego samopoczucia

Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…

2 tygodnie ago

Eliksir młodości na Twoim talerzu – te produkty to game-changer.

Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…

2 tygodnie ago

Kurczak w roli głównej – 10 dań, które Cię oczarują

Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…

3 tygodnie ago

10 deserów, które możesz jeść bez wyrzutów sumienia!

Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…

3 tygodnie ago