Użytkowników online: 80
Uważa się, że awokado pochodzi w Puebla w Meksyku. Najstarsze dowody zostały znalezione w jaskini w Puebla i sięgają około 10.000 p.n.e.
Awokado rośnie w Meksyku i Ameryce Środkowej, jest sklasyfikowane z tej samej rodziny jak kamfora i cynamon. Awokado z botanicznego punktu widzenia jest to duża jagoda, która rośnie na drzewie i możne osiągnąć 6 stóp wzrostu . Podobnie jak banan, awokado dojrzewa 1-2 tygodni po zebraniu.
Awokado zawiera witaminy i minerały takie jak :
Witamina B1
Witamina B2
Witamina B3
Witamina B5
Witamina B6
Witamina B9
Witamina C
Witamina E
witamina K
Wapń
Żelazo
Magnez
Mangan
Fosfor
Sód
Cynk
W 100g produktu :
- Ten owoc zawiera więcej potasu niż banan. Dla porównania awokado ma 14 %, banan zawiera 10% potasu.
- Awokado posiada 23% dziennego zapotrzebowania na kwasu foliowego, który obniża częstotliwość występowania chorób serca. Witaminę E, tłuszcze jednonienasycone, które są również dobre dla serca . Kwas foliowy może obniżać ryzyko udaru mózgu.
- Kwas foliowy jest również pomocny w zapobieganiu wad wrodzonych, takich jak rozszczep kręgosłupa i wady cewki nerwowej.
- Awokado zawiera więcej karotenoidów, luteiny niż jakikolwiek inny owoc, chroni przed degeneracją mięśni i zaćmy.
- Wysoka zawartość beta-sitosterolu, awokado zmniejsza ilość homocysteiny o 22%, podnosi poziom HDL o 11 %, a także obniża poziom trójglicerydów we krwi o 20%.
- Badania wykazują, że kwas oleinowy zapobiega rakowi piersi , hamuje wzrost guza w raku prostaty i stara się niszczyć przedrakowe komórki nowotworowe.
- Awokado jest bogate w błonnik i pomoże Ci poczuć się dłużej sytym, co może pomóc w utracie wagi .Wysoki poziom błonnika pomaga zwiększyć nasz metabolizm i stabilizuje poziom cukru we krwi.
- Ekstrakt z awokado w połączeniu z olejem sojowym może zmniejszyć objawy zapalenia stawów.
- Flawonoidy zawarte w awokado posiadają właściwości antyzapalne.
- Awokado oczyszcza jelita oraz łagodzi nieświeży oddech.
- Olej z awokado znacznie odżywia skórę i jest korzystny w leczeniu łuszczycy i innych podrażnień skóry.
- Awokado zawiera przeciwutleniacz o nazwie glutation, który zapobiega chorobom serca, raka i spowalnia oznaki starzenia. Glutation również walczy z wolnymi rodnikami
Nasza krew i komórki przenoszą tlen po całym naszym ciele. Kiedy jesteśmy narażeni na zanieczyszczenia środowiskowe, toksyny zmieniają tlen w mitochondriach w wolne rodniki, niszcząc nasze komórki i DNA . To uszkodzenie powoduje tworzenie się chorób przewlekłych. Naukowcy z Niemieckiego Towarzystwa Biologii Doświadczalnej odkryli, że glutation w awokado może być wchłaniany do naszych mitochondriów, a następnie może zneutralizować wolne rodniki.
Informacja dla czytelników : Zalecenie dla zużycia oleju sojowego z awokado jest oparta na badaniu opublikowanym w Journal of Rheumatology . Nie jest konieczne spożywanie oleju sojowego, zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych, gdzie większość produktów sojowych jest GMO . Istnieją również dane, które sugerują, że olej sojowy jest związany z rakiem piersi.
post-110 post type-post status-publish format-standard has-post-thumbnail hentry category-przepisy tag-awokado tag-migdaly tag-naturalne tag-odchudzanie tag-owoce tag-przepisy-na-gofry tag-trening tag-wskazowki-dla-biegaczy tag-zakwaszanie-organizmu”> Można też stosować jako dip do sałaty lub do surowych warzyw takich jak ogórki, kalafior, lub papryka.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA WYKRES |
| | | | |
Świeże awokado (5 uncji średniej wielkości) | 1 porcja awokado około 1/5 awokado 1 oz. (30 g), | % Dzienna wartość | 1,25 obsługujących około ¼ awokado 1,25 uncji. (37.5g) | 2,5 porcji około ½ awokado 2,5 uncji. (75g) | 5 porcji o 1 cały awokado 5 uncji. (150 g) |
kalorie | 50 | | 60 | 130 | 250 |
Tłuszcz (g) | 4,5 | 7% DV | 6 | 12 | 23 |
Sob Tłuszcz (g) | 0,5 | 3% DV | 1 | 2 | 3 |
Trans Tłuszcz (g) | 0,0 | | 0 | 0 | 0 |
Wielonienasycone Tłuszcz (g) | 0,5 | | 1 | 1 | 3 |
Jednonienasyconych Tłuszcz (g) | 3,0 | | 4 | 7 | 15 |
Cholesterol (mg) | 0,0 | 0% DV | 0 | 0 | 0 |
Sodowego (mg) | 0,0 | 0% DV | 0 | 5 | 10 |
Potas (mg) | 150,0 | 4% DV | 190 | 380 | 760 |
Węglowodany (g) | 3,0 | 1% DV | 3 | 6 | 13 |
Błonnik pokarmowy (g) | 2,0 | 8% DV | 3 | 5 | 10 |
Cukry (g) | 0,0 | | 0 | 0 | 0 |
Białko (g) | 0,0 | | 1 | 1 | 3 |
WITAMINY | | | | |
Kwas foliowy (mcg lub ug) | 27 | 6% DV | 33.8 | 67,5 | 135 |
Niacyna (mg) | 0,6 | 2% DV | 0,7 | 1,4 | 2,9 |
Kwas pantotenowy (mg) | 0,4 | 4% DV | 0,5 | 1,1 | 2,2 |
Ryboflawina (mg) | 0,0 | 4% DV | 0,1 | 0,1 | 0,2 |
Witamina A (jm) | 44 | 1% DV | 55 | 110 | 220 |
Witamina B6 (mg) | 0,1 | 4% DV | 0,1 | 0,2 | 0,4 |
Witamina C (mg) | 2,6 | 4% DV | 3,3 | 6,5 | 13 |
Witamina E (jm) | 0,9 | 4% DV | 1,1 | 2,2 | 4,4 |
MINERALS | | | | |
Wapń (mg) | 4 | 0% DV | 5 | 10 | 20 |
Miedź (mg) | 0,1 | 2% DV | 0,1 | 0,1 | 0,3 |
Żelazo (mg) | 0,2 | 2% DV | 0,2 | 0,5 | 0,9 |
Magnezu (mg) | 9 | 2% DV | 11,3 | 22,5 | 45 |
Mangan (mg) | 0,0 | 2% DV | 0,1 | 0,1 | 0,2 |
Fosforu (mg) | 16 | 2% DV | 20 | 40 | 80 |
Cynk (mg) | 0,2 | 0% DV | 0,3 | 0,5 | 1,0 |
View Comments
Glutation z przewodu pokarmowego praktycznie nie trafia do krwioobiegu.
W minimalnej ilości, ale trafia. I nawet ta niewielka ilość wspomaga działanie antyoksydacyjne a dodatkowo obniża adsorpcję obecnych w pokarmie nadtlenków lipidowych..
Bardzo ciekawy post!!! Pozdrawiam serdecznie!:))
xx Basia
http://kasztanowydomek.blogspot.co.uk/
wcale nie ma tak dużo tych witamin i minerałów