Categories: Odżywianie

Zaskakujące fakty na temat Awokado – dlatego powinieneś jeść jedno awokado każdego dnia

Użytkowników online: 66

Uważa się, że awokado pochodzi w Puebla w Meksyku. Najstarsze dowody zostały znalezione w jaskini w Puebla i sięgają około 10.000 p.n.e.
Awokado rośnie w Meksyku i Ameryce Środkowej, jest sklasyfikowane z tej samej rodziny jak kamfora i cynamon. Awokado z botanicznego punktu widzenia jest to duża jagoda, która rośnie na drzewie i możne osiągnąć 6 stóp wzrostu . Podobnie jak banan, awokado dojrzewa 1-2 tygodni po zebraniu.

Awokado zawiera witaminy i minerały takie jak :
Witamina B1
Witamina B2
Witamina B3
Witamina B5
Witamina B6
Witamina B9
Witamina C
Witamina E
witamina K
Wapń
Żelazo
Magnez
Mangan
Fosfor
Sód
Cynk

W  100g produktu :

  • Ten owoc zawiera więcej potasu niż banan. Dla porównania awokado ma 14 %, banan zawiera 10% potasu.
  • Awokado posiada 23% dziennego zapotrzebowania na kwasu foliowego, który obniża częstotliwość występowania chorób serca. Witaminę E, tłuszcze jednonienasycone, które są również dobre dla serca . Kwas foliowy może obniżać ryzyko udaru mózgu.
  • Kwas foliowy jest również pomocny w zapobieganiu wad wrodzonych, takich jak rozszczep kręgosłupa i wady cewki nerwowej.
  • Awokado zawiera więcej karotenoidów, luteiny niż jakikolwiek inny owoc, chroni przed degeneracją mięśni i zaćmy.
  • Wysoka zawartość beta-sitosterolu, awokado zmniejsza ilość homocysteiny o 22%, podnosi poziom HDL o 11 %, a także obniża poziom trójglicerydów we krwi o 20%.
  • Badania wykazują, że kwas oleinowy zapobiega rakowi piersi , hamuje wzrost guza w raku prostaty i stara się niszczyć przedrakowe komórki nowotworowe.
  • Awokado jest bogate w błonnik i pomoże Ci poczuć się dłużej sytym, co może pomóc w utracie wagi .Wysoki poziom błonnika pomaga zwiększyć nasz metabolizm i stabilizuje poziom cukru we krwi.
  • Ekstrakt z awokado w połączeniu z olejem sojowym może zmniejszyć objawy zapalenia stawów.
  • Flawonoidy zawarte w awokado posiadają właściwości antyzapalne.
  • Awokado oczyszcza jelita oraz łagodzi nieświeży oddech.
  • Olej z awokado znacznie odżywia skórę i jest korzystny w leczeniu łuszczycy i innych podrażnień skóry.
  • Awokado zawiera przeciwutleniacz o nazwie glutation, który zapobiega chorobom serca, raka i spowalnia oznaki starzenia. Glutation również walczy z wolnymi rodnikami

Nasza krew i komórki przenoszą tlen po całym naszym ciele. Kiedy jesteśmy narażeni na zanieczyszczenia środowiskowe, toksyny zmieniają tlen w mitochondriach w wolne rodniki, niszcząc nasze komórki i DNA . To uszkodzenie powoduje tworzenie się chorób przewlekłych. Naukowcy z Niemieckiego Towarzystwa Biologii Doświadczalnej odkryli, że glutation w awokado może być wchłaniany do naszych mitochondriów, a następnie może zneutralizować wolne rodniki.

Informacja dla czytelników : Zalecenie dla zużycia oleju sojowego z awokado jest oparta na badaniu opublikowanym w Journal of Rheumatology . Nie jest konieczne spożywanie oleju sojowego, zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych, gdzie większość produktów sojowych jest GMO . Istnieją również dane, które sugerują, że olej sojowy jest związany z rakiem piersi.

post-110 post type-post status-publish format-standard has-post-thumbnail hentry category-przepisy tag-awokado tag-migdaly tag-naturalne tag-odchudzanie tag-owoce tag-przepisy-na-gofry tag-trening tag-wskazowki-dla-biegaczy tag-zakwaszanie-organizmu”>

Można też stosować jako dip do sałaty lub do surowych warzyw takich jak ogórki, kalafior, lub papryka.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA WYKRES
Świeże awokado
(5 uncji średniej wielkości)
1 porcja awokado
około 1/5 awokado
1 oz. (30 g),
% Dzienna wartość 1,25 obsługujących
około ¼ awokado
1,25 uncji. (37.5g)
2,5 porcji
około ½ awokado
2,5 uncji. (75g)
5 porcji
o 1 cały awokado
5 uncji. (150 g)
kalorie 50 60 130 250
Tłuszcz (g) 4,5 7% DV 6 12 23
Sob Tłuszcz (g) 0,5 3% DV 1 2 3
Trans Tłuszcz (g) 0,0 0 0 0
Wielonienasycone Tłuszcz (g) 0,5 1 1 3
Jednonienasyconych Tłuszcz (g) 3,0 4 7 15
Cholesterol (mg) 0,0 0% DV 0 0 0
Sodowego (mg) 0,0 0% DV 0 5 10
Potas (mg) 150,0 4% DV 190 380 760
Węglowodany (g) 3,0 1% DV 3 6 13
Błonnik pokarmowy (g) 2,0 8% DV 3 5 10
Cukry (g) 0,0 0 0 0
Białko (g) 0,0 1 1 3
WITAMINY
Kwas foliowy (mcg lub ug) 27 6% DV 33.8 67,5 135
Niacyna (mg) 0,6 2% DV 0,7 1,4 2,9
Kwas pantotenowy (mg) 0,4 4% DV 0,5 1,1 2,2
Ryboflawina (mg) 0,0 4% DV 0,1 0,1 0,2
Witamina A (jm) 44 1% DV 55 110 220
Witamina B6 (mg) 0,1 4% DV 0,1 0,2 0,4
Witamina C (mg) 2,6 4% DV 3,3 6,5 13
Witamina E (jm) 0,9 4% DV 1,1 2,2 4,4
MINERALS
Wapń (mg) 4 0% DV 5 10 20
Miedź (mg) 0,1 2% DV 0,1 0,1 0,3
Żelazo (mg) 0,2 2% DV 0,2 0,5 0,9
Magnezu (mg) 9 2% DV 11,3 22,5 45
Mangan (mg) 0,0 2% DV 0,1 0,1 0,2
Fosforu (mg) 16 2% DV 20 40 80
Cynk (mg) 0,2 0% DV 0,3 0,5 1,0

 

View Comments

Recent Posts

Małe nawyki, wielkie korzyści: Jak dbać o zdrowie jelit

Zdrowe jelita to podstawa dobrego samopoczucia i silnego układu odpornościowego. Wprowadzenie kilku prostych nawyków do…

10 godzin ago

Dlaczego Twoje Ciało Potrzebuje Wody? 8 Powodów, By Pić Więcej

Woda to kluczowy element życia, który ma ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Chociaż często niedoceniana,…

10 godzin ago

Te 10 przepisów na kolację zmieni Twoje wieczory na zawsze!

Szukasz pomysłów na pyszną i szybką kolację, która zachwyci domowników lub gości? Oto 10 sprawdzonych…

16 godzin ago

Naturalne sposoby na uwalnianie oksytocyny: jak wzmocnić relacje i poprawić samopoczucie?

Oksytocyna, często nazywana „hormonem miłości” lub „hormonem więzi”, odgrywa kluczową rolę w budowaniu i utrzymywaniu…

17 godzin ago

10 nawyków, które poprawią Twoją koncentrację i wydajność umysłową

Koncentracja jest kluczowa dla osiągania celów zarówno w pracy, jak i w codziennym życiu. Niestety,…

17 godzin ago

Nie uwierzysz, jak pyszne są te obiady – 10 sprawdzonych przepisów!

Szukasz pomysłu na szybki i smaczny obiad? Oto 10 sprawdzonych przepisów, które zachwycą prostotą wykonania,…

22 godziny ago