Wieloletnie stany zapalne, które utrzymują się w naszym organizmie są prekursorami wszystkich chorób cywilizacyjnych. Jak byśmy przeanalizowali źródło choroby wyszło by, że ok. 90% swój początek ma w mikro stanach zapalnych, które ewoluowały na przestrzeni lat w przewlekłe stany/choroby takie jak : zawał, udar mózgu, cukrzyca, choroby nowotworowe, degeneracja stawów, choroba Alzheimera.
Aby nie doprowadzić do takiej sytuacji należy co najmniej raz w roku badać krew pod kątem wskaźników zapalnych CRP, OB i homocysteina.
Profilaktycznie należy do swojej diety włączyć następujące produkty oraz wskazówki, a jeżeli pojawi się już jakiś stan zapalny warto spróbować naturalnych metod, ibuprofen niech będzie ostatecznością!
Pamiętajmy również o prawidłowej proporcji kwasów tłuszczowych omega-3 do 6, zła proporcja omeg-3 1:8 omega-6 może powodować stany zapalne). Warto zaznaczyć, że kwasy tłuszczowe MCT, mogą zmniejszać zdolność komórek do wchłaniania cukru we krwi, wysoki cukier w krwiobiegu może powodować lub nasilać insulinooporność i cukrzycę. Zdrowe komórki wykorzystują glukozę, niezdrowe – nie.
Cieszy się dobrą reputacją od tysięcy lat. Jest używany jako środek antyseptyczny, przeciwdepresyjny, przeciwbólowy, przeciwwirusowy i przeciwzapalny. Rozmaryn zawiera zarówno kwas kawowy, jak i kwas rozmarynowy, które wykazują silne działanie przeciwzapalne.
Metionina zawarta w ryżu też jest ważna dla tworzenia tkanki chrzęstnej i może być potrzebna osobom cierpiących na zapalenie stawów, gdyż zwiększa wchłanianie siarki. Posiada szereg innych pozytywnych zastosowań dla całego organizmu, takie jak rozkład tłuszczów w wątrobie. Ma również działanie przeciwzapalne oraz zmniejsza ból, oraz zapobiega wypadaniu włosów.
Badania przeprowadzone na myszach wykazały również, że kanabinoidy (zawarte w oleju CBD) mogą chronić przed zapaleniem okrężnicy i mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka okrężnicy.
Czarnuszka zawiera witaminę E, beta-karoten, sterole, biotynę i liczne mikroelementy oraz przeciwutleniacze. Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe oraz przeciwnowotworowe. Jest dobrym środkiem wiatropędnym, stosuje się ją przeciwko niestrawności i dolegliwością jelitowym.
Cynamon ma właściwości oczyszczające oraz przeciwzapalne. Pamiętajmy aby jeść cynamon cejloński z niską zawartością toksycznych Kumaryn.
Kurkuma już od lat była stosowana w starożytnej medycynie, szczególnie w Indonezji i Azji Południowo- Wschodniej. Jej silne działania przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne czy oczyszczające pomagały zapobiegać przewlekłym chorobą takim jak choroby serca, cukrzyca czy demencja starcza.
Kolendry jest bogatym źródłem składników mineralnych, takich jak potas, wapń, mangan, żelazo i magnez. Zawiera duże ilości witaminy A i K. Ma również właściwości przeciwgrzybiczne oraz przeciwzapalne. Może pomóc w ograniczeniu infekcji oraz w stanach zapalnych.
Kiszona kapusta zawiera on również znaczne ilości wapnia i krzemu, które mogą pomóc w naprawie uszkodzonych więzadeł i kości. Jest bogaty w witaminę A, magnez i żelazo, które pomagają odżywić krew oraz pomóc osobą chorym na reumatyzm, nadciśnienie, zapalenia stawów i niedokrwistość.
Ten olejek to naturalny lek przeciwhistaminowy. Posiada również silne właściwości przeciwzapalne. Badania wykazały także, że użycie olejku lawendowego pomaga w hamowaniu stanu zapalnego dróg oddechowych.
Mięta pieprzowa ma właściwości łagodzące kaszel związany z przeziębieniem i grypą. Pomaga przy bólu gardła i zapaleniu zatok.
Leczy wypryski (większe i mniejsze), pomaga oczyścić zanieczyszczone pory skóry, przydatny w gojeniu stanów zapalnych i usuwaniu zaskórników
Seler naciowy jest naturalnym diuretykiem, który z łatwością radzi sobie z wypłukiwaniem toksyn z organizmu. Ma również istotne właściwości przeciwzapalne.
Zawiera środek oczyszczający organizm z toksyn. Posiada przeciwzapalne właściwości, co czyni go zasadniczym pokarmem dla osób, które cierpią z powodu chorób autoimmunologicznych. Flawonoidy, które posiada w swoim składzie mają również silne działanie antyutleniające, rozkurczające i moczopędne.
Stosowany w stanach zapalnych skóry na tle bakteryjnym, w leczeniu kurzajek, wyprysków i opryszczek
Łagodzi stany zapalne, wykorzystywany w pielęgnacji skóry suchej, zniszczonej i dojrzałej; działa przeciwzmarszczkowo
Laseroterapia pomaga zmniejszyć ból, łagodzi stany zapalne, poprawia gojenie tkanek miękkich i twardych, w tym mięśni, więzadeł, a nawet kości. Korzyści są związane ze zwiększeniem mikrokrążenia.
Przeciwzapalne olejki i maści może być również przydatne. Przykładem mogą być olej z dziurawca St. John’s oraz maści z pieprzem Cayenne. Stosować obszary objęte bólem 2-3 razy dziennie.
Mimo swojego syntetycznego pochodzenia soda nie ma żadnych efektów ubocznych dla naszego organizmu. Ma działanie przeciwzapalne i oczyszczające.
Nowe badania wskazują pewną grupę produktów spożywczych np. zioła, przyprawy ( Goździki, Imbir, Rozmaryn, Kurkuma hamują pozapalne cytokiny TNF-alpha,IL-8,NO IL-1ß , IL-6 oraz chemokine CCL20. Zwiększa stężenie cytokiny IL-10 .) a tym samym zmniejszają stany zapalne i rozluźniają stawy oraz spięte mięśnie oraz inne tkanki atakowane stanem zapalnym
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…