Jest to niezwykle smaczna i kolorowa sałatka azjatycka z orzechowym dressingiem. Zawiera w swoim składzie wiele odżywczych składników, a jej sos nadaje wyśmienitego smaku. Nie zawiera glutenu i jest odpowiednia dla weganów.

Składniki:

Sos orzechowy:

  • 60ml octu winnego
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru lub ½ łyżeczki sproszkowanego
  • 2 łyżki bezglutenowego sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 60ml oleju kokosowego
  • 3 łyżki kremowego masła orzechowego
  • 2 łyżki sezamu

Sałatka:

  • 6 garści świeżych liści szpinaku
  • 1 duża marchew, rozdrobiona
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie plasterki
  • ¼ czerwonej cebuli, pokrojonej w paski
  • 20dag groszku cukrowego
  • pół lub cały ogórek, pokrojony w cienkie plasterki
  • 50g orzeszków ziemnych, posiekanych
  • 1 łyżka prażonych nasion sezamu

Instrukcja:

Sos: Wymieszać składniki sosu w średniej misce, za wyjątkiem prażonych nasion sezamu.

Sałatka: Gotujemy we wrzątku groszek cukrowy przez około 5 minut. Odcedź, a następnie przemyj pod bardzo zimną wodą, ponownie odcedź i odstaw. Połącz wszystkie składniki w dużej misce. Polej delikatnie sałatkę sosem, a następnie posyp prażonymi nasionami sezamu.

Idealna do mięsa – sałatka z ananasem i awokado

Pyszna sałatka idealna do grillowanego mięsa

Skończone

http://juliasalbum.com/2014/07/crunchy-asian-salad-with-peanut-dressing/