Jest to niezwykle smaczna i kolorowa sałatka azjatycka z orzechowym dressingiem. Zawiera w swoim składzie wiele odżywczych składników, a jej sos nadaje wyśmienitego smaku. Nie zawiera glutenu i jest odpowiednia dla weganów.
Składniki:
Sos orzechowy:
- 60ml octu winnego
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru lub ½ łyżeczki sproszkowanego
- 2 łyżki bezglutenowego sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 60ml oleju kokosowego
- 3 łyżki kremowego masła orzechowego
- 2 łyżki sezamu
Sałatka:
- 6 garści świeżych liści szpinaku
- 1 duża marchew, rozdrobiona
- 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie plasterki
- ¼ czerwonej cebuli, pokrojonej w paski
- 20dag groszku cukrowego
- pół lub cały ogórek, pokrojony w cienkie plasterki
- 50g orzeszków ziemnych, posiekanych
- 1 łyżka prażonych nasion sezamu
Instrukcja:
Sos: Wymieszać składniki sosu w średniej misce, za wyjątkiem prażonych nasion sezamu.
Sałatka: Gotujemy we wrzątku groszek cukrowy przez około 5 minut. Odcedź, a następnie przemyj pod bardzo zimną wodą, ponownie odcedź i odstaw. Połącz wszystkie składniki w dużej misce. Polej delikatnie sałatkę sosem, a następnie posyp prażonymi nasionami sezamu.
Idealna do mięsa – sałatka z ananasem i awokado
Pyszna sałatka idealna do grillowanego mięsa
Skończone
http://juliasalbum.com/2014/07/crunchy-asian-salad-with-peanut-dressing/