Categories: Odżywianie

Spróbuj tych deserów i nigdy nie wrócisz do kupnych słodyczy!

Szukasz pomysłów na wyjątkowe desery, które zachwycą twoich bliskich? Przedstawiamy 10 sprawdzonych przepisów na słodkości, które nie tylko smakują wyśmienicie, ale także wyglądają jak z najlepszej cukierni!

1.Lekki Red Velvet z Kokosowym Musem i Malinową Harmonią

Lekki Red Velvet z kokosowym musem i malinową harmonią to deser, który łączy delikatność ciasta z egzotycznym smakiem kokosa i orzeźwiającą nutą malin. Idealny na wyjątkowe okazje, zachwyci zarówno smakiem, jak i eleganckim wyglądem!

Składniki

Biszkopt Red Velvet:

  • 4 duże jajka
  • 60 g ksylitolu
  • 30 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 30 ml kefiru naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka sproszkowanego buraka (zamiast barwnika spożywczego – naturalny kolor i dodatkowe składniki odżywcze)
  • 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 15 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa kokosowo-malinowa:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego 0% tłuszczu
  • 250 g serka twarogowego light
  • 3 łyżki erytrytolu
  • 3 łyżki mleka kokosowego light
  • 200 ml schłodzonego mleka kokosowego light
  • 30 g wiórków kokosowych bez cukru
  • 15 g (5 łyżeczek) żelatyny w proszku + 75 ml zimnej wody
  • 250 g świeżych malin

Przygotowanie

Biszkopt:

  • Ubijać jajka z ksylitolem na puszystą pianę.
  • Dodawać stopniowo olej, kefir, ocet jabłkowy, wanilię i sproszkowanego buraka, delikatnie miksując.
  • W osobnej misce przesiać mąkę orkiszową, kakao i proszek do pieczenia.
  • Dodawać suche składniki do masy jajecznej, mieszając szpatułką, aby nie opadła piana.
  • Piec w temperaturze 175°C przez około 20 minut, do suchego patyczka.

Masa serowa:

  • Połączyć jogurt, serek twarogowy, erytrytol, mleko kokosowe i wiórki kokosowe, miksując do uzyskania jednolitej masy.
  • Przygotować żelatynę zgodnie z oryginalnym przepisem, dodając ją ostrożnie do masy serowej.
  • Schłodzone mleko kokosowe ubić i delikatnie wmieszać do masy serowej w dwóch partiach.
  • Dodać maliny i delikatnie wymieszać.

2.Wiśniowy Raj w Lżejszej Odsłonie

Wiśniowy Raj w lżejszej odsłonie to połączenie puszystego biszkoptu, orzeźwiającej masy wiśniowej i delikatnego jogurtowego kremu. Ten zdrowy deser to idealny sposób na zachwycenie gości bez obciążania sumienia!

Biszkopt:

  • 5 jajek – osobno żółtka i białka
  • 40 g mąki kokosowej
  • 80 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 90 g erytrytolu (zamiast cukru)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

Do nasączenia:

  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Kilka kropli naturalnego aromatu wiśniowego

Masa wiśniowa:

  • 1 kg wiśni
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 130 ml wody do rozmieszania budyniu
  • 1 galaretka wiśniowa bez cukru
  • 250 ml wody do gotowania wiśni
  • 50 g erytrytolu

Krem:

  • 500 ml jogurtu naturalnego 0% tłuszczu
  • 150 ml mleka kokosowego light
  • 450 g jogurtu wiśniowego bez cukru
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (12 g)
  • 15 g żelatyny + 150 ml wody

Dodatkowo do dekoracji:

  • Jogurt naturalny – można ubić z niewielką ilością erytrytolu
  • Starta gorzka czekolada 85% kakao
  • Świeże wiśnie lub mrożone rozmrożone bez dodatku cukru

Przygotowanie:

Biszkopt:

  • Białka ubić na sztywną pianę z erytrytolem. Stopniowo dodać żółtka i miksować na jasną, puszystą masę.
  • Wymieszać mąkę kokosową, mąkę orkiszową, kakao i proszek do pieczenia.
  • Stopniowo dodawać suche składniki do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką, aby nie opadła.
  • Wymieszać z olejem.
  • Piec w temp. 160°C (termoobieg) przez około 35 minut.

Masa wiśniowa:

  • W garnku zagotować wiśnie z wodą i erytrytolem.
  • Wymieszać budyń w wodzie, dodać do wiśni, zagotować.
  • Zdjąć z ognia, dodać galaretkę i wymieszać do rozpuszczenia.
  • Odstawić do lekkiego stężenia.

Krem:

  • Żelatynę namoczyć w wodzie, podgrzać do rozpuszczenia.
  • Jogurt naturalny wymieszać z jogurtem wiśniowym.
  • Do żelatyny dodać 2 łyżki jogurtu, wymieszać i połączyć z resztą jogurtu.
  • Stopniowo dodać mleko kokosowe, dokładnie miksując.

Składanie ciasta:

  • Nasączyć biszkopt mieszanką wody, soku z cytryny i aromatu wiśniowego.
  • Na biszkopt wylać lekko stężoną masę wiśniową. Schłodzić w lodówce.
  • Na wierzch wylać krem jogurtowy. Schłodzić całość przez noc.

Dekoracja:

  • Udekorować jogurtem, startą gorzką czekoladą i wiśniami.

3.Lekki mus czekoladowo-malinowy z nutą kokosową

Lekki mus czekoladowo-malinowy z nutą kokosową to harmonijne połączenie intensywnej czekolady, orzeźwiających malin i delikatności mleka kokosowego. Ten deser to doskonały wybór dla miłośników subtelnych, ale wyrazistych smaków!

Składniki na ciasto:

  • 3 jajka (temp. pokojowa)
  • 30 g erytrytolu
  • 30 g cukru kokosowego
  • 60 g masła klarowanego
  • 100 g gorzkiej czekolady 85% kakao
  • 40 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

Składniki na mus malinowy:

  • 300 g malin (świeżych lub mrożonych, bez dodatku cukru)
  • 30 g erytrytolu
  • 200 ml schłodzonego mleka kokosowego light
  • 3½ łyżeczki żelatyny + 40 ml zimnej wody

Polewa czekoladowa:

  • 70 ml mleka kokosowego light
  • 30 g czekolady gorzkiej 85% kakao
  • 20 g czekolady deserowej

Dodatkowo:

  • 100-150 g malin do musu
  • maliny do dekoracji

Przygotowanie

Ciasto:

  • Piekarnik rozgrzać do 170°C (góra-dół). Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia.
  • Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę z erytrytolem, dodając go stopniowo.
  • W misce utrzeć masło klarowane z cukrem kokosowym na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, miksując na najniższych obrotach.
  • Powoli dodawać wystudzoną czekoladę do masy, delikatnie mieszając.
  • Do masy na przemian dodawać pianę z białek i przesianą mąkę orkiszową, mieszając szpatułką.
  • Ciasto przełożyć do tortownicy, piec przez 25 minut. Ostudzić w formie.

Mus malinowy:

  • Maliny (300 g) zblendować i przetrzeć przez sito. Dodać erytrytol, zagotować, następnie ostudzić.
  • Żelatynę zalać wodą i odstawić na 10 minut. Następnie podgrzać do rozpuszczenia.
  • Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z przetartymi malinami.
  • Gdy maliny będą w temperaturze pokojowej, ubić mleko kokosowe na puszystą, lecz nie sztywną masę. Delikatnie wymieszać z malinami.
  • Mus wylać na ciasto czekoladowe, dodać maliny i wyrównać. Schłodzić w lodówce przez noc.

Polewa:

  • Mleko kokosowe podgrzać prawie do wrzenia, dodać połamaną czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić.
  • Polać mus malinowy polewą i schłodzić w lodówce przez 20 minut.

Dekoracja:

  • Udekorować malinami przed podaniem.

4.Lekki biszkopt z owocowym duetem kremów

Lekki biszkopt z owocowym duetem kremów to deser pełen owocowej świeżości i aksamitnej delikatności. Idealny na letnie spotkania, zachwyca połączeniem leśnych owoców i śmietankowego aromatu!

Składniki na biszkopt:

  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki erytrytolu
  • 4 jajka (w temp. pokojowej)
  • 8 łyżek ciepłej wody (temp. 36–45°C)
  • 6 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Krem jogurtowo-owocowy:

  • 750 g mieszanki owoców leśnych
  • 400 g jogurtu naturalnego 0% tłuszczu
  • 1/3 szklanki erytrytolu
  • 3 łyżki żelatyny
  • 6 łyżek wrzątku

Krem śmietankowo-galaretkowy:

  • 1 galaretka owocowa bez cukru (np. owoce leśne)
  • 200–300 g mleka kokosowego light
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 owoc granatu do dekoracji

Przygotowanie

Biszkopt:

  • Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z erytrytolem na puszystą masę.
  • Stopniowo dodawać ciepłą wodę i olej, cały czas miksując.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy żółtkowej. Wymieszać krótko na niskich obrotach miksera lub szpatułką.
  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do masy.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 170°C przez ok. 25 minut. Ostudzić i przekroić na dwa blaty.

Krem jogurtowo-owocowy:

  • Owoce umieścić w garnku, dodać erytrytol, podgrzewać, aż owoce puszczą sok i zmniejszą objętość. Zblendować i przetrzeć przez sito.
  • Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia. Dodać 2 łyżki puree owocowego, wymieszać, a następnie całość połączyć z puree.
  • Gdy masa ostygnie, połączyć ją z jogurtem, miksując do uzyskania gładkiego kremu.
  • Na pierwszy blat biszkoptu wyłożyć krem jogurtowo-owocowy. Wyrównać i schłodzić w lodówce.

Krem śmietankowo-galaretkowy:

  • Rozpuścić galaretkę w szklance wrzątku, ostudzić (powinna być chłodna, ale płynna).
  • Mleko kokosowe ubić na puszystą masę, stopniowo wlewać galaretkę, cały czas miksując.
  • Wyłożyć masę na drugi blat biszkoptu, wyrównać i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Dekoracja:

  • Przyozdobić owocami granatu i ewentualnie podłużnymi biszkoptami.

5.Lekki deser karmelowo-orzechowy z nutą czekolady

Lekki deser karmelowo-orzechowy z nutą czekolady to wyjątkowa propozycja dla miłośników intensywnych, ale zbalansowanych smaków. Połączenie aksamitnego musu, chrupiących orzechów i gorzkiej czekolady sprawia, że każda porcja to prawdziwa uczta dla podniebienia!

Składniki na mus karmelowy:

  • 135 g czekolady gorzkiej 70% kakao
  • 275 g mleka kokosowego light (schłodzonego)
  • 1 łyżeczka żelatyny (4 g) + 20 ml wody

Wsad orzechowy:

  • 150 g masła orzechowego 100%

Dodatkowo:

  • 6 ciasteczek pełnoziarnistych bez cukru (np. owsianych)
  • 300 g czekolady gorzkiej 70% kakao
  • 75 g migdałów lub orzechów nerkowca

Przygotowanie

Wsad orzechowy:

  • Masło orzechowe przełożyć do formy silikonowej w kształcie małych półkul lub innego kształtu, dobrze dociskając, aby nie było powietrza.
  • Wyrównać nożem wierzch masła i zamrozić na noc. Masło orzechowe nie zamarznie całkowicie, ale stanie się wystarczająco twarde, aby je wyjąć.

Mus karmelowy:

  • Czekoladę gorzką połamać. W rondelku podgrzać 75 g mleka kokosowego prawie do zagotowania.
  • Dodać czekoladę do gorącego mleka kokosowego i mieszać, aż powstanie gładka masa. W razie potrzeby lekko podgrzać.
  • Rozpuścić żelatynę w 20 ml gorącej wody (nie wrzącej) i dodać do ciepłej masy czekoladowej. Wymieszać.
  • Pozostałe mleko kokosowe (200 g) ubić na puszystą masę. W kilku turach delikatnie wmieszać ostudzoną masę czekoladową.

Czekolada z orzechami:

  • Migdały lub orzechy nerkowca lekko posiekać.
  • Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, następnie wymieszać z posiekanymi orzechami.

Złożenie deseru:

  • Przygotować formę silikonową w kształcie dużych półkul. Mus karmelowy wlać prawie do pełna do foremki.
  • Wyjąć zamrożony wsad orzechowy i umieścić w musie karmelowym. Dopełnić foremki resztą musu i wyrównać wierzch.
  • Zamrozić deser na całą noc.

Finalizacja:

  • Zamrożone półkule wyjąć z formy. Na każdym ciasteczku pełnoziarnistym umieścić półkulę karmelową.
  • Przy pomocy łyżeczki polać deser czekoladą z orzechami. Schłodzić w lodówce przez noc.
  • Przed podaniem wyjąć deser na 30–60 minut, aby mus zmiękł.

6.Lekka tarta makowa

Lekka tarta makowa to idealne połączenie kruchego spodu, aromatycznego makowego nadzienia i delikatnej warstwy jogurtowej. Ten zdrowy i elegancki deser sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i podczas codziennych spotkań przy kawie!

Składniki

Spód:

  • 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g zimnego masła klarowanego
  • 1 małe jajko

Nadzienie:

  • 600 g masy makowej bez cukru (lub gotowa, słodzona erytrytolem)
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy (świeżej, ekologicznej)
  • 2 jajka

Dekoracja:

  • Jogurt grecki 0% tłuszczu wymieszany z miodem
  • Orzechy włoskie, wiśnie w syropie bez cukru, ewentualnie świeże owoce granatu

Przygotowanie

Spód:

  • W misce wymieszać mąkę, erytrytol i proszek do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę masło klarowane.
  • Rozcierać składniki palcami lub użyć miksera z mieszadłem do uzyskania konsystencji kruszonki.
  • Dodać jajko i zlepić ciasto w kulę. W razie potrzeby dodać odrobinę zimnej wody, jeśli ciasto jest za suche.
  • Schłodzić w lodówce przez 30 minut.
  • Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę na tartę (24 cm). Podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.

Nadzienie:

  • W misce połączyć masę makową, twaróg, budyń w proszku, ekstrakt waniliowy, drobno posiekaną czekoladę, orzechy i skórkę pomarańczową. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Dodać jajka i krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.
  • Wyłożyć masę na schłodzony spód tarty.

Pieczenie:

  • Piekarnik nagrzać do 180°C (góra i dół, bez termoobiegu).
  • Piec tartę przez ok. 45 minut, aż nadzienie się zetnie, a spód lekko zarumieni.
  • Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.

Dekoracja:

  • Na wierzch tarty wyłożyć jogurt grecki wymieszany z miodem, tworząc delikatną, słodką warstwę.
  • Udekorować orzechami, wiśniami bez cukru lub owocami granatu.

7.Fit tarta kokosowa z nutą gorzkiej czekolady

Fit tarta kokosowa z nutą gorzkiej czekolady to połączenie zdrowych składników i wyjątkowego smaku, które zachwyci każdego łasucha. Idealna na każdą okazję, łączy delikatność kokosa z wyrazistością ciemnej czekolady!

Składniki

Spód:

  • 300 g pełnoziarnistych herbatników bez cukru (np. owsiane lub orkiszowe)
  • 80 g czekolady gorzkiej 85% kakao
  • 50 g masła klarowanego

Warstwa kokosowa:

  • 2 szklanki wiórków kokosowych (160 g)
  • 100 g czekolady białej bez cukru (lub wegańskiej)
  • 250 ml mleka kokosowego light
  • 40 g oleju kokosowego nierafinowanego

Polewa:

  • 150 ml mleka kokosowego light
  • 100 g czekolady gorzkiej 85% kakao
  • 15 g oleju kokosowego nierafinowanego

Dekoracja:

  • Posiekane migdały lub wiórki kokosowe
  • 1 łyżka wiórków kokosowych

Przygotowanie

Spód:

  • Połamane herbatniki zmiksować w malakserze na drobne okruszki.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, masło klarowane roztopić w garnuszku. Połączyć czekoladę z masłem i wymieszać z okruszkami herbatników.
  • Masę wyłożyć na dno i boki formy do tarty, dokładnie dociskając (np. dnem szklanki).
  • Schłodzić w lodówce przez godzinę.

Warstwa kokosowa:

  • W garnuszku podgrzać mleko kokosowe z olejem kokosowym prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać połamaną białą czekoladę i wymieszać, aż powstanie gładka masa.
  • Ciepły sos połączyć z wiórkami kokosowymi i dokładnie wymieszać.
  • Masę wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać, schłodzić w lodówce przez 2 godziny.

Polewa:

  • Mleko kokosowe podgrzać z olejem kokosowym prawie do wrzenia, dodać połamaną czekoladę gorzką i wymieszać, aż powstanie gładki sos.
  • Po lekkim ostudzeniu wylać polewę na masę kokosową. Schłodzić tartę w lodówce przez 4–5 godzin.

Dekoracja:

  • Posypać tartę posiekanymi migdałami lub dodatkowymi wiórkami kokosowymi.

8.Lekki sernik Snickers z masłem orzechowym i gorzką czekoladą

Lekki sernik Snickers z masłem orzechowym i gorzką czekoladą to idealna propozycja dla miłośników wyrazistych smaków w zdrowszym wydaniu. Połączenie kremowego twarogu, masła orzechowego i czekolady sprawia, że ten deser zachwyci każde podniebienie!

Składniki

Spód:

  • 160 g herbatników pełnoziarnistych bez cukru (np. owsiane lub orkiszowe)
  • 50 g masła klarowanego
  • 1 łyżka erytrytolu zmielonego na puder

Masa serowa:

  • 900 g gęstego twarogu sernikowego (najlepiej półtłustego)
  • 170 ml mleka kokosowego light
  • 4 duże jajka
  • 200 g masła orzechowego 100%
  • 1/2 szklanki erytrytolu
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 100 g orzechów nerkowca lub migdałów (zamiast solonych orzeszków ziemnych)
  • 100 g gorzkiej czekolady (85% kakao)
  • 1 budyń waniliowy bez cukru

Dodatkowo:

  • 100 g masła orzechowego rozrzedzonego mlekiem roślinnym
  • 3 batony z daktyli, orzechów i gorzkiej czekolady

Przygotowanie

Spód:

  • Herbatniki zmielić na mąkę w malakserze. Dodać rozpuszczone masło klarowane i erytrytol, wymieszać.
  • Powstałą masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy (średnica 24 cm), dokładnie dociskając. Schłodzić w lodówce przez 20 minut.

Masa serowa:

  • Orzechy posiekać drobno, a czekoladę zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w blenderze.
  • W misce połączyć twaróg, mleko kokosowe, jajka, masło orzechowe, erytrytol, ekstrakt waniliowy, posiekane orzechy, czekoladę i budyń waniliowy. Miksować krótko, tylko do połączenia składników (maksymalnie 1 minutę).
  • Masę serową przelać na schłodzony spód.

Pieczenie:

  • Piekarnik nagrzać do 175°C (góra-dół). Piec sernik przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec kolejne 40–45 minut.
  • Po upieczeniu wyjąć sernik z piekarnika i ostudzić do temperatury pokojowej.

Dekoracja:

  • Masło orzechowe rozrzedzić mlekiem roślinnym, aby uzyskać konsystencję polewy. Podgrzać lekko, jeśli trzeba, i rozprowadzić na wierzchu schłodzonego sernika.
  • Batoniki pokroić na plasterki i udekorować nimi wierzch sernika. Opcjonalnie posypać posiekanymi orzechami.
  • Schłodzić w lodówce przez noc.

Podanie:

Wyjąć sernik z lodówki na 30 minut przed podaniem, aby osiągnął temperaturę pokojową.

9.Fit tarta malinowa z kokosowym kremem i delikatną bezą

Fit tarta malinowa z kokosowym kremem i delikatną bezą to deser, który zachwyca lekkością i wyrafinowanym smakiem. Połączenie orzeźwiających malin, aksamitnego kremu kokosowego i chrupiącej bezy sprawia, że trudno się jej oprzeć!

Składniki na spód:

  • 300 g pełnoziarnistych herbatników bez cukru
  • 70 g gorzkiej czekolady 85% kakao
  • 50 g masła klarowanego

Składniki na warstwę malinową:

  • 1 galaretka malinowa bez cukru
  • 400 ml gorącej wody
  • 250 g świeżych lub mrożonych malin

Składniki na krem śmietankowy:

  • 350 ml mleka kokosowego light (schłodzonego)
  • 2 łyżki erytrytolu zmielonego na puder
  • 1 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

Składniki na bezę:

  • 3 białka
  • 1/2 szklanki erytrytolu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Szczypta soli

Przygotowanie

Spód:

  • Rozdrobnij herbatniki w malakserze na drobne okruszki. Rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej, połącz z herbatnikami i dokładnie wymieszaj.
  • Wyłóż masą dno i boki formy na tartę (24 cm), dociskając spód. Schłodź w lodówce.

Warstwa malinowa:

  • Rozpuść galaretkę w gorącej wodzie i wystudź do lekkiego stężenia.
  • Ułóż maliny na schłodzonym spodzie, zalej tężejącą galaretką. Schłodź w lodówce.

Krem śmietankowy:

  • Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie, wystudź.
  • Ubij mleko kokosowe na puszystą masę. Dodaj erytrytol, a następnie wlej powoli żelatynę, miksując na niskich obrotach.
  • Wyłóż krem na warstwę malinową i schłódź.

Beza:

  • Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawaj erytrytol po łyżce, miksując, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
  • Na koniec dodaj sok z cytryny. Rozłóż masę na papierze do pieczenia w formie okręgu o średnicy 24 cm.
  • Piecz w 110°C przez 1,5 godziny. Studź w uchylonym piekarniku.

Złożenie tarty:

  • Na warstwę kremu ułóż upieczoną i ostudzoną bezę.
  • Schładzaj całość w lodówce przez co najmniej 2 godziny przed podaniem.

10.Fit tartaletki pistacjowe z malinowym akcentem

Fit tartaletki pistacjowe z malinowym akcentem to połączenie kruchego ciasta, aksamitnego kremu pistacjowego i soczystych malin. Ten elegancki deser nie tylko zachwyca smakiem, ale także pięknie prezentuje się na każdym stole!

Składniki (8 sztuk)

Ciasto kruche:

  • 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 100 g zimnego masła klarowanego
  • 50 g erytrytolu zmielonego na puder
  • 3 żółtka

Krem pistacjowy:

  • 200 g naturalnego masła pistacjowego bez cukru
  • 200 g serka śmietankowego light
  • 50 g jogurtu greckiego (dla lekkości i zmniejszenia tłuszczu)

Dodatkowo:

  • 250 g świeżych malin
  • Garść niesolonych pistacji
  • Szczypta malin liofilizowanych

Przygotowanie

Ciasto kruche:

  • Połącz mąkę z erytrytolem i posiekaj z zimnym masłem, aż powstaną drobne grudki.
  • Dodaj żółtka i szybko zagnieć ciasto, formując kulę. Schłodź w lodówce przez 1 godzinę.
  • Rozwałkuj ciasto na cienki placek. Foremki do tartaletek posmaruj cienką warstwą masła klarowanego.
  • Wytnij placki ciasta (ok. 40 g na foremkę) i wyłóż nimi foremki. Nakłuj widelcem.
  • Schłodź foremki w lodówce przez kilka minut, a następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C (termoobieg) przez ok. 13 minut, aż się zarumienią.
  • Ostudź tartaletki na kratce, uważając, aby się nie pokruszyły.

Krem pistacjowy:

  • Ubij serek śmietankowy z jogurtem greckim przez 2-3 minuty, aż stanie się gęsty i puszysty.
  • Dodaj naturalne masło pistacjowe i zmiksuj na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Przełóż krem do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki.

Dekoracja:

  • Na wystudzone tartaletki wyciśnij krem pistacjowy.
  • Ułóż na kremie świeże maliny, posyp posiekanymi niesolonymi pistacjami i pokruszonymi malinami liofilizowanymi.
  • Schłodź tartaletki w lodówce przez kilka godzin przed podaniem.

Mamy nadzieję, że te przepisy na desery zainspirują cię do stworzenia czegoś wyjątkowego w swojej kuchni. Niezależnie od okazji, słodkości z naszej listy z pewnością oczarują każdego, kto ich spróbuje!

Adam.baczak@gmail.com

Recent Posts

Śniadaniowy raj: 10 pomysłów na wyjątkowy start dnia

Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…

6 dni ago

10 kolacji, które musisz wypróbować dziś wieczorem!

Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…

6 dni ago

Nie przegap tych genialnych przepisów na obiad!

Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…

7 dni ago

Śniadanie mistrzów: 10 przepisów, które musisz znać!

Poranki mogą być pełne smaku i kreatywności, jeśli tylko znajdziesz chwilę na przygotowanie czegoś wyjątkowego.…

7 dni ago

Nie szukaj dalej – te obiady podbiją Twoje serce!

Szukasz inspiracji na szybkie, pyszne i niebanalne obiady, które odmienią Twoje codzienne menu? Oto 10…

1 tydzień ago

Te obiady są tak dobre, że nie zostanie ani okruszek!

Szukasz pomysłów na pyszny, a jednocześnie szybki i prosty obiad? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które…

1 tydzień ago