Kobiety to istoty o ciałach wyjątkowych – nie tylko pięknych, ale i niezwykle silnych, zdolnych do tego, by dać życie nowemu człowiekowi. Ta przypisana kobietom rola nie tylko napawa je dumą, lecz również skłania do tego, aby podporządkować się na pewien czas nowym regułom – na przykład tym, dotyczącym odżywiania. Wszystko po to, aby po 9 miesiącach móc świętować czas narodzin ukochanego dziecka w pełni radośnie.
Ciąża to 9 miesięcy szczególnej troski nie tylko o własne samopoczucie, lecz przede wszystkim o prawidłowy rozwój dziecka. O ile dojrzały, ukształtowany już organizm kobiety jest w stanie poradzić sobie z niektórymi toksynami, o tyle dla płodu mogą one być nawet zabójcze.
Jest pewna grupa produktów, których bezwzględnie należy się wyrzec zachodząc w ciążę, a nawet po niej – w okresie laktacji. Płód otrzymuje wszystkie niezbędne mu substancje odżywcze przez łożysko, za pomocą którego jest połączony z organizmem swojej mamy.
Niektóre substancje nie przenikają przez łożysko – nie są więc w stanie zaszkodzić maleństwu. Jednak wiele z nich przenika:
– alkohol
– substancje zawarte w palonych papierosach
– niektóre leki
Również niektóre bakterie, wirusy i pasożyty są ogromnym zagrożeniem dla płodu, gdy zarazi się nimi matka. Przykładem może być choćby toksoplazmoza ciężarnych – ciężka choroba, szkodliwa nie tylko dla matki, ale przede wszystkim dla dziecka.
Oprócz tego, że samo zakażenie może być szkodliwe dla płodu, to dochodzi jeszcze drugi problem – aby ratować chorą matkę, konieczne może być podanie leku, który byłby nieobojętny dla płodu.
W związku z tym, że podczas ciąży można używkami lub innymi toksynami doprowadzić do deformacji, nieprawidłowego rozwoju lub nawet obumarcia płodu, konieczne jest całkowite zrezygnowanie z nich. To tylko 9 miesięcy – a gdy urodzisz zdrowe dziecko, wtedy sobie za tą wstrzemięźliwość podziękujesz!
Analogicznie do wyrzekania się niezdrowych produktów, używek i leków, konieczne jest w czasie ciąży, aby zadbać o zbilansowaną, zdrową dietę. To nie czas na odchudzanie i liczenie kalorii!
Oczywiście nie oznacza to kompulsywnego jedzenia w nadmiernych ilościach, lecz nie odmawianie sobie zdrowych pokarmów, które mogą przyczynić się do utrzymania zdrowej, prawidłowo rozwijającej się ciąży.
Przygotowałem listę produktów, które są w ciąży bardzo wskazane – koniecznie uwzględnij je w swojej diecie!
Prawidłowe nawadnianie się w ciąży to podstawa. Organizm kobiety potrzebuje jeszcze więcej wody, gdy jest ona w ciąży. Częściowo wypijane płyny będą zużywane na potrzeby rozwoju płodu. Objętość krwi w czasie ciąży wzrasta o około 45%, co oznacza, że przynajmniej o tyle więcej wody należałoby wypijać, aby utrzymać prawidłowe ciśnienie i nawodnienie. Przez picie odpowiednich ilości wody w regularnych odstępach można nie tylko zapobiec odwodnieniu, ale także zaparciom oraz zakażeniom dróg moczowych, bardzo częstym u ciężarnych.
Częstsze oddawanie moczu sprzyja oczyszczaniu ich z nagromadzonych tam potencjalnie chorobotwórczych bakterii. Oprócz wody oczywiście wypijaj także herbaty, soki, zupy, a także spożywaj soczyste owoce i warzywa, które również zaliczają się do bilansu wodnego, który w ciąży wynosić powinien około 2,3 l wody na dobę.
To jeden z najbardziej wartościowych produktów spożywczych w ogóle, na który szczególną uwagę powinny zwrócić właśnie kobiety w ciąży. To niewiele kalorii, za to duża zawartość białek i choliny w małej objętości. Cholina może sprzyjać utrzymaniu zdrowia układu nerwowego płodu na wysokim poziomie.
Przed zajściem w ciążę i w trakcie ciąży zaleca się, aby kobiety suplementowały kwas foliowy oraz żelazo. Ma to bardzo duże znaczenie, ponieważ w czasie ciąży zapotrzebowanie na te składniki rośnie.
Niedobory kwasu foliowego w ciąży mogą skutkować wadami cewy nerwowej, czyli nieprawidłowościami w rozwoju układu nerwowego dziecka. Oprócz tego, te warzywa to solidna porcja błonnika i wielu cennych witamin i minerałów, dzięki którym utrzymasz zdrowie swoje i dziecka na maksymalnym poziomie.
Produkty mleczne są szczególnie ważne w diecie kobiety ciężarnej i nie należy z nich rezygnować, chyba że będąc pod opieką dietetyka przy nietolerancjach nabiału. Wysoka zawartość białek oraz wapnia pozwala budować mocny szkielet dziecka.
Fermentowane produkty mleczne zawierają oprócz tego dobroczynne bakterie jelitowe, które pomagają utrzymać zdrowie układu trawiennego oraz odpornościowego matki na wysokim poziomie, co przekłada się na przejście wzorowej ciąży.
Na pewno słyszałaś o tym, aby w czasie ciąży wystrzegać się jedzenia ryb w ogóle z uwagi na wysokie ryzyko kumulacji w organizmie szkodliwej rtęci. Oczywiście jest to prawda – niektóre ryby pochodzą z zanieczyszczonych akwenów, przez to mają w sobie dużo metali ciężkich. Nie dotyczy to jednak łososia, którzy żyje w czystych, zimnych wodach oceanicznych, pod warunkiem, że wybiera się rybę wysokiej jakości, w dodatku odpowiednio przetworzoną.
Lepszym wyborem jest łosoś gotowany na parze lub pieczony, niż wędzony. Zawiera on cenne kwasy omega-3, które pomagają budować silny układ nerwowy dziecka. Mogą one nawet pomóc w donoszeniu ciąży do końca – co jest bardzo ważne, aby mogło dojść do prawidłowego wykształcenia wszystkich organów u malucha.
Traktuj Łososia jako reprezentanta z tej kategorii. Możesz również włączyć do swojej diety wszystkie tłuste ryby z łowisk zrównoważonych – zwracaj uwagę na gatunki z większą ilością rtęci i PCB .
Kobiety ciężarne często unikają ich z uwagi na to, iż powodują one wzdęcia. Ważny jest więc odpowiedni sposób przygotowywania soczewicy, ciecierzycy, soi czy fasoli, aby pozbyć się z nich związków odpowiedzialnych za produkcję gazów, a czerpać tylko to, co w strączkowych najważniejsze i najlepsze.
Strączki zawierają dużo kwasu foliowego – co jest głównym powodem, aby je spożywać, ale niejedynym. Zapewniają też sytość, zawierają mnóstwo błonnika zapobiegającego zaparciom, i mają sporo cennych białek roślinnych.
Aby uniknąć niepotrzebnego tycia w ciąży, warto ograniczyć spożywanie tłustszych kawałków mięs na rzecz tych chudych – piersi z kurczaka, chudych części wołowiny i wieprzowiny. Zapewnią one nie tylko sytość i właściwą podaż żelaza oraz witamin z grupy B, ale również dużą ilość białka, którego Twoje dziecko potrzebuje teraz najbardziej, aby przybierać na wadze i prawidłowo się rozwijać.
Pamiętaj tylko, aby spożywać jedynie mięso z pewnego źródła, oraz wyłącznie po obróbce termicznej – na czas ciąży należy zrezygnować z ulubionego tatara i krwistych steków, ponieważ mogą one być źródłem chorobotwórczych drobnoustrojów.
W czasie ciąży potrzebujesz produktów sycących, które dodadzą Ci energii, ale raczej tych zawierających zdrowe tłuszcze. Zdecydowanie należy do nich awokado – które ma mnóstwo witamin z grupy B, kwasu foliowego, błonnika oraz kwasów tłuszczowych, które są niezbędne w rozwoju płodu.
Rozsmarowuj je zamiast masła na pieczywie lub wkrajaj do sałatek – jego kremowy smak idealnie komponuje się praktycznie z każdym składnikiem i w zdrowy sposób wzbogaca potrawy.
To bardzo zdrowy produkt, który warto spożywać jako suplement diety nie tylko w ciąży, lecz zawsze – dla wzmocnienia układu nerwowego i odpornościowego. Olej rybi zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które chronią przed przedwczesnym porodem i wspomagają proces widzenia dziecka oraz rozwój jego układu nerwowego.
Nie zaleca się jednak spożywania zbyt dużych ilości oleju z wątroby, gdyż ma on dużą zawartość witaminy A – potrzebnej, lecz w nadmiarze szkodliwej dla ciężarnych – bo toksycznie oddziałującej na płód.
Owoce w nadmiarze jedzone w ciąży mogą przyczynić się do zwiększenia ilości cukrów prostych w diecie, ale praktycznie nie dotyczy to jagód. Mają one mnóstwo błonnika, antyoksydantów i witamin, ale stosunkowo niewiele cukru. Porcja jagód każdego dnia, szczególnie gdy trwa na nie sezon, to dobry sposób na to, by zapewnić swojemu dziecku odpowiednią porcję zdrowia od samego poczęcia.
Ciąża wzmaga zapotrzebowanie na witaminy i minerały, dlatego trzeba w tym okresie szczególnie dbać o to, aby nie brakowało ciężarnej wysokiej jakości produktów, takich jak pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane, komosa ryżowa, brązowy ryż, kasze gruboziarniste. Są one fantastycznym dodatkiem do wyżej wspomnianych artykułów spożywczych.
Gdy zimą brakuje ciężarnej witamin, może ona sięgnąć po pełne błonnika, witamin i minerałów dobrej jakości suszone owoce, wytwarzane bez użycia związków siarki. Niewielka ilość suszonych owoców każdego dnia wzbogaci owsiankę czy domowe ciasto i pomoże zaopatrzyć się w błonnik, witaminy i minerały.
Ciąża wymaga bezwzględnej rezygnacji na przynajmniej 9 miesięcy z alkoholu (w każdej ilości!), papierosów czy kawy. Niewskazane jest jedzenie w tym czasie serów pleśniowych, surowych mięs czy ryb z zanieczyszczonych akwenów. Jednak jest cała lista polecanych, zdrowych potraw, które mogą przyczynić się do dobrego samopoczucia mamy podczas ciąży, ale przede wszystkim – do urodzenia zdrowego, silnego maleństwa, na czym każdej mamie najbardziej zależy.
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…