Z czym kojarzy Ci się lato w Polsce? Pewnie z truskawkami jedzonymi w każdej możliwej postaci! Nic w tym dziwnego – sezon na truskawki jest bardzo krótki, a te owoce z uwagi na swój smak i liczne dobrodziejstwa mają mnóstwo amatorów. Tym bardziej więc korzystajmy „do oporu” z tego, co oferuje nam sezon truskawkowy, bo nasze rodzime truskawki nie mają sobie równych!

Skąd znamy truskawki?

Owoce te w postaci, jaką znamy obecnie, powstały w XVIII wieku. Tak naprawdę są one hybrydą dwóch gatunków dzikich truskawek, które przywieziono do nas z Argentyny i Chile. Bardzo lubią nasz polski klimat – wiosną kwitną, aby już w czerwcu cieszyć nas pierwszymi pięknymi, soczystymi owocami. Truskawka jest jagodą – a jagody, jak wiemy, należą do słodkich, ale niespecjalnie kalorycznych owoców, w dodatku bardzo bogatych w różne składniki odżywcze.

Co zawierają truskawki?

W 91% truskawki składają się z wody, jak wiele innych owoców jagodowych. Pozostałą część ich składu chemicznego zajmują węglowodany i śladowe ilości białek oraz tłuszczów. W 100 gramach truskawek jest zaledwie 32 kalorie, ale powiedzmy sobie szczerze – mało kto jest w stanie się powstrzymać i nie jeść ich w ilościach hurtowych… Na szczęście są one również bogate w błonnik i inne składniki bioaktywne, co zdecydowanie usprawiedliwia truskawkowe obżarstwo! Oto, co mają w sobie:


Truskawki Surowe
32 kcal / 100g
IG-40

Białko 0.67 g
Tłuszcz 0.3 g
Węglowodany 7.68 g
Błonnik 2 g
Woda 90.95 ml

  • Witamina C, E, K, B6
  • Kwas foliowy
  • Potas
  • Mangan
  • Pelargonidyna – to barwnik należący do antocyjanów odpowiedzialny za soczyście czerwony kolor
  • Pozostałe antocyjany – w truskawkach znajduje się aż 25 tych barwników, choć pelargonidyna jest najbardziej obfita. Im bardziej ciemnoczerwony kolor, tym więcej antocyjanów – truskawka jest zdrowsza
  • Kwas elagowy – przeciwutleniacz
  • Procyjanidyny
  • Ellagagannina – przeciwutleniacz

Z wysokiej zawartości tych związków chemicznych wynikają konkretne prozdrowotne właściwości truskawek. 

Jak truskawki wpływają na zdrowie?

Szkoda, że sezon na świeże truskawki trwa tak krótko, bo powinniśmy jeść je codziennie – są nie tylko tak smaczne, ale i tak zdrowe! Oto, na co wpływają:

Na zdrowe serce

Badania wykazały bardzo ścisły związek pomiędzy spożywaniem antocyjanów a zdrowiem serca. Osoby spożywające dużo jagód miały obniżoną zachorowalność na choroby serca. Truskawki wpływają na zdrowie serca w bardzo wszechstronny sposób:

– podwyższają poziom dobrego cholesterolu HDL

– obniżają ciśnienie krwi

– poprawiają czynność płytek krwi

– zwiększają poziom przeciwutleniaczy we krwi

– redukują stres oksydacyjny

– minimalizują stany zapalne

– poprawiają stan naczyń krwionośnych

– poprawiają profil lipidowy we krwi

– zmniejszają poziom szkodliwego utleniania cholesterolu LDL

Na poziom cukru we krwi

Po posiłku bogatym w węglowodany truskawki zdają się spowalniać trawienie glukozy, a więc zmniejszają wzrost poziomu glukozy i insuliny we krwi w sposób gwałtowny. Pozwala to zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu 2 i zespołu metabolicznego.

Na zapobieganie nowotworom

Nowotwory są obecnie na drugim miejscu wśród najbardziej śmiertelnych chorób cywilizacyjnych i należy dokładać wszelkich starań, aby im zapobiec – bo to łatwiejsze, niż leczenie. Dobrym sposobem na zapobieganie może być dieta, między innymi bogata w jagody. Duża ilość przeciwutleniaczy wpływa na zwalczanie stresu oksydacyjnego i zmniejszanie ilości wolnych rodników w organizmie. W czasach, gdy stres jest naszym chlebem powszednim, taka tarcza ochronna jest nam bardzo potrzebna! Bardzo prawdopodobne, że to ellagaganniny mają działanie potęgujące ochronny wpływ truskawek na człowieka – hamują one rozwój komórek rakowych.

Czy truskawki mogą szkodzić?

Bardzo trudno jest powstrzymać się od jedzenia latem czerwonych koktajli na bazie truskawek, ciast z truskawkami, czy świeżych owoców prosto z krzaczka. Jednak czy jedzenie ich w dużych ilościach może być szkodliwe? Jedynymi osobami, które powinny się wystrzegać tych owoców, powinni być alergicy i osoby chore na problemy z tarczycą. Truskawki zawierają sporo substancji goitrogennych, zakłócających działanie tego gruczołu. Jeśli chodzi o alergię, zwykle pojawia się ona dość szybko, szczególnie u małych dzieci. Występują obrzęki warg ni języka, pokrzywka, bóle głowy, mrowienie warg, a nawet problemy z oddychaniem. To dlatego niemowlętom należy podawać truskawki bardzo ostrożnie, w ramach rozsądnego rozszerzania diety, dokładnie obserwując dziecko po podaniu owocu. Osoby mające alergię na pyłki brzozy i jabłka zazwyczaj są uczulone również na truskawki – to tak zwana alergia krzyżowa.

Truskawki na pierwszym miejscu w brudnej 12

Jest to corocznie lista Environmental Working Group (EWG) dotycząca warzyw i owoców. Warto pamiętać, pomimo stosowania środków ochrony roślin, które mogą działać na nasze ciała drażniąco. Ilość związków biologicznie pozytywnych znajdujących się w truskawkach przyniesie nam więcej korzyści niż byś truskawek nie jedli.

Jak zatrzymać truskawki na dłużej?

W sezonie warto zaopatrzyć się w większe ilości truskawek i przygotować z nich przetwory. Truskawki w wersji zamrożonej będą idealne do owocowych koktajli i innych deserów, na które przyjdzie Ci ochota zimą. Mrożenie nie pozbawia ich składników odżywczych, ale należy to zrobić umiejętnie: 

  1. truskawki razem z szypułkami dokładnie opłucz w zimnej wodzie
  2. pozbaw je szypułek i rozłóż na papierowym ręczniku, aż przeschną
  3. rozłóż płasko na tacce i wstaw na 2 godziny do zamrażalnika
  4. gdy będą zmrożone, możesz śmiało przesypać je do woreczka do mrożenia żywności lub do innego pojemnika i głęboko zamrozić. 

Tak przygotowane mrożone truskawki nie będą się sklejać, a po rozmrożeniu zachowają swoją strukturę, nie zmienią się w truskawkową papkę.

Jak popularne są truskawki w Polsce?

Zapytaliśmy użytkowników projektu Motywator Dietetyczny o najczęściej kupowane owoce. Truskawki uplasowały się na wysokim 3 miejscu

Truskawki są owocem o jednej z najwyższych właściwości antyoksydacyjnych

Oryginalny przepis na sałatkę z truskawkami

Jeśli lubisz ciekawe smaki, wypróbuj koniecznie letnią sałatkę z truskawkami. Potrzebujesz: 

– truskawek świeżych

– mozzarelli w kulkach

awokado

– papryczkę jalapeño

– orzeszki pinii

– sałatę lodową

-rukolę

W miseczce przygotuj winegret: musztardę dijon wymieszaj z oliwa z oliwek, sokiem z cytryny, octem balsamicznym i miodem. Składniki sałatki posiekaj (sałatę szarp palcami), dopraw solą i pieprzem i wymieszaj z winegretem – smacznego! Taka sałatka to coś innego niż zazwyczaj – słodkie smaki przegryzają się fantastycznie ze słonymi, kwaśnymi i pikantnymi tworząc coś wyjątkowego! Taką lekką sałatką na pewno zaskoczysz znajomych podczas letniego przyjęcia w ogrodzie!