Jest to reakcja organizmu na różne czynniki: chorobotwórcze, urazy mechaniczne, infekcje bakteryjne. Na skutek nieprawidłowości tego typu, organizm zaczyna wytwarzać zwiększoną liczbę białych krwinek oraz cytokin prozapalnych i komórek odpornościowych. Ich celem jest zmobilizowanie organizmu do walki z patogenami i zwalczenie ich.
Stany zapalne są bardzo łatwe do zlokalizowania i zdiagnozowania – występuje wówczas obrzęk, zaczerwienienie, ból, tkliwość, mogą się też pojawić objawy ogólne, takie jak gorączka, dreszcze itp. Jest to charakterystyka miejscowych stanów zapalnych. Można je dość łatwo usunąć za pomocą różnych lekarstw, które zwalczają przyczynę i tym samym sprawiają, że zapalenie przestaje mieć rację bytu.
Istnieje jednak również coś takiego jak chroniczny stan zapalny całego organizmu. Wewnątrz ciała taka sytuacja może mieć miejsce, gdy stale organizm narażony jest na działanie różnych bodźców zapalnych. Nie daje to żadnych zauważalnych objawów. Jedynie w badaniach laboratoryjnych można wykryć podwyższone markery stanów zapalnych: CRP, homocysteina, TNF-alfa oraz IL-6.
Bardzo często przyczyną przewlekłego zapalenia jest otyłość (spowodowana niewłaściwym stylem życia i żywienia), a także chroniczny silny stres. Wykazano, że spożywanie wysokich ilości cukru, a w szczególności popularnego w produktach przetworzonych syropu glukozowo-fruktozowego, może prowadzić do insulinooporności, a w konsekwencji nawet cukrzycy oraz otyłości. Podobnie jest ze spożywaniem rafinowanych ziaren zbóż, czyli białej mąki i jej przetworów. A zatem – nadmiar cukrów w diecie jest główną przyczyną podwyższenia markerów zapalnych w organizmie i doprowadzenia do stanu przewlekłego stanu zapalnego.
Dodatkowo spożywanie tłuszczów trans, występujących w utwardzanych chemicznie margarynach, frytkach, chipsach i krakersach oraz innych tego typu produktach, prowadzi do chronicznego stanu zapalnego. Jeśli dodatkowo często spożywasz przetworzone mięsa, nie stronisz od alkoholu i papierosów – jesteś na szczycie listy osób zagrożonych wystąpieniem przewlekłego stanu zapalnego organizmu.
Aby zmniejszyć stan zapalny organizmu, możesz sobie pomóc odpowiednią dietą. Ustabilizowany tryb życia i świadome żywienie, a także regularna aktywność fizyczna pomogą Ci osiągnąć balans, który będzie sprzyjał usunięciu stanu zapalnego.
Wyeliminuj ze swojego jadłospisu produkty wysoko przetworzone, pełne tłuszczów trans oraz cukrów. Zrezygnuj z alkoholu i dużych ilości przetworzonego mięsa, które działa prozapalnie. Zamiast tego kupuj świadomie wysokiej jakości wędliny z niewielką ilością konserwantów i wypełniaczy lub wręcz całkowicie bez nich. Koniecznie rzuć palenie!
Produkty, które zawierają przeciwutleniacze, czyli owoce i warzywa, pomogą Ci w walce ze stanem zapalnym. Wprowadzą do Twojego organizmu antyutleniacze, które będą zwalczać wolne rodniki, i tym samym wpłyną na zahamowanie procesów starzenia się organizmu oraz zmniejszą stany zapalne wewnątrz komórek.
Pamiętaj, że spożywanie kwasów tłuszczowych nienasyconych w nieodpowiednich ilościach może doprowadzić do wręcz odwrotnych sytuacji, niż pożądane. Przeważająca ilość kwasów omega-6 w diecie ma charakter prozapalny. Dbaj więc o to, by spożywać jak najwięcej omega-3 z dobrej jakości tłuszczów (olej lniany, siemię lniane, łosoś, awokado i inne). Dzięki temu zrównoważysz ilość omega-6 w diecie i zachowasz odpowiednie proporcje kwasów tłuszczowych w swojej diecie. To będzie sprzyjać eliminacji procesów zapalnych i zdrowieniu organizmu.
Okazuje się, że dieta śródziemnomorska jest jedną z najzdrowszych diet na świecie. Zaprzyjaźnij się z nią. Pokochaj dania bogate w warzywa, owoce i ryby, obniż ilość węglowodanów w diecie, i przekonaj się, jak pyszne i dobre dla Ciebie mogą być produkty, które jadają mieszkańcy południowej Europy.
Jak widać, dieta eliminująca stan zapalny oraz działająca przeciwzapalnie nie musi być wcale przykra w stosowaniu, a może być wręcz przyjemna! Zaleca się jej wdrożenie każdemu – nie tylko osobom zmagającym się z przewlekłym stanem zapalnym organizmu, lecz również osobom zdrowym!
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19890624
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24417575
http://www.mayoclinicproceedings.org/article/S0025-6196(15)00040-3/abstract
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26411429
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20083478
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24925270
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24021709
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17144883
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…