Jak zrobić smaczną owsiankę? 5 szybkich zdrowych pomysłów

Zwyczajna owsianka na wiele sposobów!

Aby dobrze zacząć dzień, warto postawić na pożywne śniadanie. Oczywiście takie, które nie zajmie zbyt wiele czasu w przygotowaniu i zjedzeniu. Owsianka wydaje się być śniadaniem idealnym. Jest szybka, smakowita, i każdego dnia można ją jeść w innej wersji!

Dlaczego owsianka?

Płatki owsiane są bogate przede wszystkim w błonnik. Ta cecha sprawia, że mają one zdolność do obniżania cholesterolu oraz poprawiają przemianę materii. Śniadanie z owsianką w roli głównej pozwala na powolne, ale długotrwałe wydzielanie energii koniecznej do codziennych zmagań. Węglowodanowe śniadanie działa skutecznie w odchudzaniu, szczególnie u osób, które preferują mniejsze porcje posiłków, zjadane częściej. Owsianka na mleku gwarantuje też zaopatrzenie organizmu w dobrej jakości białka – zwierzęce lub roślinne, jeśli preferujesz mleko sojowe, ryżowe czy migdałowe. Dorzucone do niej składniki, takie jak pestki, orzechy, jagody i przyprawy, mają właściwości antyoksydacyjne i doskonale odżywiają organizm!

Jak przygotować owsiankę?

Owsianka bazująca na prawdziwych górskich płatkach owsianych (nie błyskawicznych!) to wyjątkowo zdrowy posiłek. Takie płatki owsiane warto przez noc namoczyć w wodzie, aby rano można było je szybciej ugotować. Do gotującego się mleka należy wrzucić kilka garści płatków owsianych, a po przestudzeniu – dodawać kolejne składniki. To banalnie proste!
Wiele twarzy owsianki
Płatki owsiane na mleku to jeden z hitowych pomysłów na śniadanie, podobnie jak omlet. Można je wykonać w tylu wersjach, że każdego dnia uda się jeść coś zupełnie innego. Tym sposobem już w pierwszym posiłku każdego dnia zapewniasz sobie bogactwo witamin i minerałów, bardzo zróżnicowane. Możesz też dowolnie modyfikować składniki, dorzucając garść tego lub owego więcej, aby zrobić owsiankę w wersji turbo, doładowującą Twój organizm w najbardziej potrzebne w Twojej diecie składniki!

Oto kilka propozycji, które na pewno przypadną Ci do gustu:

Jagodowy odjazd!

To porcja płatków owsianych (około 50-100g, wedle uznania) zalanych ciepłym mlekiem kokosowym. W sezonie letnim ta owsianka sprawdza się najlepiej, bo zakłada wykorzystanie świeżych letnich jagód: truskawek, malin i borówek. Taka owsianka to prawdziwy antyoksydacyjny kopniak! Zawiera niewiele fruktozy, za to sporo skrobi (z płatków) oraz błonnika, a także dobrej jakości tłuszczów z mleka kokosowego. Nie wymaga dosładzania!

Słodko-gorzko!

To bardzo wytrawna kompozycja smakowa, dla tych, którym truskawki z czekoladą przywodzą na myśl same najlepsze chwile. Do płatków ugotowanych w mleku krowim wrzuć kilka kostek gorzkiej czekolady. Wybierz taką z zawartością kakao minimum 70%, żeby miała jak najmniej cukru, a jak najwięcej magnezu. Dobrze jest taką czekoladę zetrzeć na tarce. Dorzuć garść posiekanych migdałów w łupinie i świeżutkie truskawki. To smak, który z pewnością nie będzie w niczym przypominał znienawidzonej owsianki z czasów dzieciństwa!

Wytrawnie i z gruchą.

Owsianka na kefirze? To doskonały sposób na doturbowanie się kulturami bakterii mlecznych, a przy okazji zasmakowanie owsianki w słodko-kwaśnej wersji. Ugotowane i odsączone płatki owsiane zalej schłodzonym kefirem. Dorzuć pokrojonego w plastry banana, świeżą i soczystą gruszkę i posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Cóż, Francuzi nie od dziś wiedzą, że orzech i gruszka to wyjątkowo trafne połączenie…

Bakaliowo i veggi.

To owsianka bezmleczna, której bazę stanowić będzie porcja masła orzechowego rozpuszczona w gorącej wodzie oraz ugotowane na wodzie płatki. Dorzucamy do tego garść mieszanki studenckiej, dosypujemy rodzynek i gotowe! Taka wegańska owsianka jest przepyszna, mocno orzechowa i nie wymaga dosładzania. Pod względem odżywczym też jest niczego sobie – zawiera korzystne dla nas białka i tłuszcze roślinne, dające energię na cały długi dzień!

Zimowa rozgrzewka.

W zimowe, pochmurne poranki świetnie sprawdzi się słodka owsianka na gorącym mleku, z dostępnymi sezonowymi owocami. Do owsianki ugotowanej na mleku dorzuć łyżkę miodu, łyżeczkę cynamonu (może być też kardamon!), oraz pokrojoną gruszkę i jabłko. Nic więcej nie mów – po prostu delektuj się tym zimowym smakiem!
Przygotowanie owsianki nie zajmuje więcej niż 5 minut, łącznie z ugotowaniem mleka i podkrojeniem składników. To dlatego jest ona jednym z najchętniej wybieranych sposobów jedzenia śniadań w wielu domach!

Co mam zrobić gdy nie mam czasu zjeść śniadanie od rana?

Damian Wiatrowski

Cześć jestem Damian, dzięki zdrowemu odżywianiu udało mi się pokonać wiele problemów zdrowotnych, między innymi problemy z jelitami, tarczycą i wątrobę. Kliknij w globusik a dowiesz się jak odzyskałem zdrowie.

View Comments

  • Dlaczego tylko na ciepło? Ja zalewam płatki jogurtem i zajadam od razu. Coś robię nie tak?

Recent Posts

Oto śniadania, które przygotujesz szybciej niż Twoja kawa się zaparzy! Sprawdź jak!

Czy wiesz, że szybkie i pyszne śniadanie może być również zdrowe i pełne energii? W…

1 dzień ago

Pozbądź się kuchennego stresu! 6 łatwych, zdrowych i pysznych przepisów na obiad!

Czy masz tylko chwilę na przygotowanie obiadu, ale nie chcesz rezygnować ze smaku i wartości…

2 dni ago

Zaskocz siebie i bliskich: 6 zdrowych obiadów, które są równie pyszne co łatwe!

Odkrywanie zdrowych przepisów na obiad, które są jednocześnie pyszne, nie musi być wyzwaniem. W naszej…

2 dni ago

Zaskocz rodzinę! 5 ekspresowych i zdrowych obiadów, które zachwycą każdego!

W obliczu codziennego pośpiechu, trudno jest znaleźć czas na gotowanie. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie sześć…

2 dni ago

Masz Dosyć Nudnej Diety? Zainspiruj Się Naszymi 6 Kreatywnymi i Zdrowymi Przepisami!

Wiele osób uważa, że zdrowe jedzenie musi być monotonne i pozbawione wyrazistych smaków, ale to…

2 dni ago

Odkryj Słodkie Sekrety Zdrowia: 6 Deserów, Które Zmienią Twoje Życie!

W poszukiwaniu zdrowych alternatyw dla tradycyjnych słodyczy, często napotykamy na wyzwanie znalezienia smacznych, a jednocześnie…

2 dni ago