Wiemy doskonale, że na każdym kroku nasze ciało atakowane jest setkami czynnikami osłabiającymi nasze tkanki, do najgroźniejszych zaliczamy :
Wyżek wymienione elementy przyczyniają się do poswatania wolnych rodników (sęp który, krąży i dziobie wszystko co spotka na swojej drodze). Wolne rodniki, są główną przyczyną powstawania stanów zapalnych, a długoterminowo utrzymujące się stany zapalne zwiększają ryzyko :
Dlatego tak istotne jest aby w naszej diecie występowało jak najwięcej antyoksydantów.
Antyoksydanty są obrońcą w walce z oksydacyjnym niszczeniem komórek ludzkiego organizmu. Wiążą się ze szkodliwymi rodnikami, neutralizują je i zapobiegają szkodliwemu działaniu na organizm.
Według badań, korzystne efekty spożywania pokarmów bogatych w antyutleniacze:
Antyoksydanty nieodżywcze:
Antyoksydanty odżywcze:
(Punkty ORAC – Oxygen Radical Absorbance Capacity – zdolność pochłaniania reaktywnych form tlenu przez przeciwutleniacze i jest mierzona w 100 gramach pożywienia.)
Glutation jest uważany za najważniejszy antyoksydant organizmu, ponieważ znajduje się wewnątrz komórek i pomaga zwiększyć aktywność innych przeciwutleniaczy lub witamin. To peptyd składający się z trzech kluczowych aminokwasów, odgrywający kilka ważnych ról w organizmie, w tym tworzenia enzymów, detoksykacji, trawienia tłuszczów i niszczenia komórek nowotworowych.
Choć korzystna, to radzimy zachować umiar. Większość badań wykazała niewielkie niekorzystne skutki uboczne u osób stosujących diety bogate w składniki odżywcze o wysokiej zawartości kwercetyny lub przyjmujących suplementy doustnie. Ilość do 500 miligramów przyjmowana dwa razy na dobę przez 12 tygodni wydaje się być korzystna w leczeniu wielu chorób o podłożu zapalnym, w tym alergii, infekcji, przewlekłego zmęczenia i objawów związanych z zaburzeniami autoimmunologicznymi, takimi jak zapalenie stawów.
Luteina ma działanie bardzo korzystne dla oczu, skóry, tętnic, serca i układu odpornościowego. Pochodząca wprost z żywności wydaje się być bardziej skuteczna i bezpieczniejsza niż w postaci suplementu. Niektóre dowody wskazują, że osoby, które otrzymują więcej luteiny z pożywienia, mają niższe wskaźniki raka piersi, okrężnicy, szyjki macicy i płuc.
Witamina C szczególne pomaga zwalczać przeziębienia, problemy skórne, a nawet pomaga w walce z rakiem.
Resweratrol jest aktywnym składnikiem zawartym w kakao, czerwonych winogronach i owocach jagodowych, takich jak czarne jagody i borówki. Ten polifoniczny bioflawonoid, który jest produkowany przez tych rośliny w odpowiedzi na stres, urazy i zakażenia grzybicze, pomaga chronić serce, tętnice i inne nasze narządy.
Astaksantyna znajduje się w sporej ilości w łososiu i krylu, a jej szczególne zalety to zminimalizowanie występowania plam starczych, zwiększenie poziomu energii, wspieranie zdrowia stawów i zapobieganie objawom ADHD.
Ten pierwiastek śladowy wspomaga nadnercza i tarczyce oraz pomaga chronić funkcje poznawcze. Może także zwalczać wirusy, bronić przed chorobami serca i spowolnić objawy skorelowane z innymi poważnymi stanami chorobowymi, takimi jak astma.
Olejek lawendowy zmniejsza stan zapalny i pomaga organizmowi na wiele sposobów, na przykład w produkcji ważnych enzymów przeciwutleniających – zwłaszcza glutonianu, katalazy i dysmutazu ponadtlenkowego.
Chlorofil jest bardzo pomocny w detoksykacji i profilaktyce raka. Chroni DNA przed uszkodzeniem spowodowanym toksynami lub stresem. Znajduje się w takich produktach, jak spirulina, zielone warzywa, niektóre sproszkowane zielone soki i niebiesko-zielonych glonach.
Badania klinicznie wykazany, że żywica olibianowa wspiera leczenie różnych form raka, w tym nowotworów piersi, mózgu, okrężnicy i prostaty. Związek ten wykazuje silne działanie dezynfekujące układ pokarmowy, korzystnie wpływa na układ odpornościowy, pomaga dotlenić komórki oraz wspomaga procesy regeneracyjne. Stosuje się ją wewnętrznie jak i zewnętrznie.
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…