Wiemy doskonale, że na każdym kroku nasze ciało atakowane jest setkami czynnikami osłabiającymi nasze tkanki, do najgroźniejszych zaliczamy :
Wyżek wymienione elementy przyczyniają się do poswatania wolnych rodników (sęp który, krąży i dziobie wszystko co spotka na swojej drodze). Wolne rodniki, są główną przyczyną powstawania stanów zapalnych, a długoterminowo utrzymujące się stany zapalne zwiększają ryzyko :
Dlatego tak istotne jest aby w naszej diecie występowało jak najwięcej antyoksydantów.
Antyoksydanty są obrońcą w walce z oksydacyjnym niszczeniem komórek ludzkiego organizmu. Wiążą się ze szkodliwymi rodnikami, neutralizują je i zapobiegają szkodliwemu działaniu na organizm.
Według badań, korzystne efekty spożywania pokarmów bogatych w antyutleniacze:
Antyoksydanty nieodżywcze:
Antyoksydanty odżywcze:
(Punkty ORAC – Oxygen Radical Absorbance Capacity – zdolność pochłaniania reaktywnych form tlenu przez przeciwutleniacze i jest mierzona w 100 gramach pożywienia.)
Glutation jest uważany za najważniejszy antyoksydant organizmu, ponieważ znajduje się wewnątrz komórek i pomaga zwiększyć aktywność innych przeciwutleniaczy lub witamin. To peptyd składający się z trzech kluczowych aminokwasów, odgrywający kilka ważnych ról w organizmie, w tym tworzenia enzymów, detoksykacji, trawienia tłuszczów i niszczenia komórek nowotworowych.
Choć korzystna, to radzimy zachować umiar. Większość badań wykazała niewielkie niekorzystne skutki uboczne u osób stosujących diety bogate w składniki odżywcze o wysokiej zawartości kwercetyny lub przyjmujących suplementy doustnie. Ilość do 500 miligramów przyjmowana dwa razy na dobę przez 12 tygodni wydaje się być korzystna w leczeniu wielu chorób o podłożu zapalnym, w tym alergii, infekcji, przewlekłego zmęczenia i objawów związanych z zaburzeniami autoimmunologicznymi, takimi jak zapalenie stawów.
Luteina ma działanie bardzo korzystne dla oczu, skóry, tętnic, serca i układu odpornościowego. Pochodząca wprost z żywności wydaje się być bardziej skuteczna i bezpieczniejsza niż w postaci suplementu. Niektóre dowody wskazują, że osoby, które otrzymują więcej luteiny z pożywienia, mają niższe wskaźniki raka piersi, okrężnicy, szyjki macicy i płuc.
Witamina C szczególne pomaga zwalczać przeziębienia, problemy skórne, a nawet pomaga w walce z rakiem.
Resweratrol jest aktywnym składnikiem zawartym w kakao, czerwonych winogronach i owocach jagodowych, takich jak czarne jagody i borówki. Ten polifoniczny bioflawonoid, który jest produkowany przez tych rośliny w odpowiedzi na stres, urazy i zakażenia grzybicze, pomaga chronić serce, tętnice i inne nasze narządy.
Astaksantyna znajduje się w sporej ilości w łososiu i krylu, a jej szczególne zalety to zminimalizowanie występowania plam starczych, zwiększenie poziomu energii, wspieranie zdrowia stawów i zapobieganie objawom ADHD.
Ten pierwiastek śladowy wspomaga nadnercza i tarczyce oraz pomaga chronić funkcje poznawcze. Może także zwalczać wirusy, bronić przed chorobami serca i spowolnić objawy skorelowane z innymi poważnymi stanami chorobowymi, takimi jak astma.
Olejek lawendowy zmniejsza stan zapalny i pomaga organizmowi na wiele sposobów, na przykład w produkcji ważnych enzymów przeciwutleniających – zwłaszcza glutonianu, katalazy i dysmutazu ponadtlenkowego.
Chlorofil jest bardzo pomocny w detoksykacji i profilaktyce raka. Chroni DNA przed uszkodzeniem spowodowanym toksynami lub stresem. Znajduje się w takich produktach, jak spirulina, zielone warzywa, niektóre sproszkowane zielone soki i niebiesko-zielonych glonach.
Badania klinicznie wykazany, że żywica olibianowa wspiera leczenie różnych form raka, w tym nowotworów piersi, mózgu, okrężnicy i prostaty. Związek ten wykazuje silne działanie dezynfekujące układ pokarmowy, korzystnie wpływa na układ odpornościowy, pomaga dotlenić komórki oraz wspomaga procesy regeneracyjne. Stosuje się ją wewnętrznie jak i zewnętrznie.
Naleśniki to klasyk, który można przygotować na setki sposobów – od puszystych po cieniutkie, od…
W dzisiejszym zabieganym świecie coraz częściej zaniedbujemy zdrowy sen. Nocne przesiadywanie przed ekranem, praca do…
Zupa to nie tylko rozgrzewający klasyk na chłodne dni, ale także świetny sposób na szybki…
Nie masz pomysłu na obiad, a lodówka świeci pustkami? Sprawdź 10 prostych i smacznych przepisów,…
Fermentowane produkty to prawdziwa skarbnica zdrowotnych korzyści. Kiszonki, kefir, jogurty czy kimchi od wieków stanowią…
Nasze codzienne nawyki mają ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Niestety, wiele z nich, często niezauważalnie,…