Categories: BiologiaDietetyka

Co to są antyoksydanty?

Użytkowników online: 44

Wiemy doskonale, że na każdym kroku nasze ciało atakowane jest setkami czynnikami osłabiającymi nasze tkanki, do najgroźniejszych zaliczamy :

  • Antybiotyki
  • Leki przeciwbólowe i przeciwzapalne
  • Leki neutralizujące kwas żołądkowy
  • Konserwanty w pożywieniu
  • Pestycydy i Fungicydy, głównie w zbożach
  • Stres w tym nad aktywność fizyczna
  • Zatrute powietrze
  • i wiele innych

Wyżek wymienione elementy przyczyniają się do poswatania wolnych rodników (sęp który, krąży i dziobie wszystko co spotka na swojej drodze). Wolne rodniki, są główną przyczyną powstawania stanów zapalnych, a długoterminowo utrzymujące się stany zapalne zwiększają ryzyko :

Dlatego tak istotne jest aby w naszej diecie występowało jak najwięcej antyoksydantów.

Co to są antyoksydanty?

Antyoksydanty są obrońcą w walce z oksydacyjnym niszczeniem komórek ludzkiego organizmu. Wiążą się ze szkodliwymi rodnikami, neutralizują je i zapobiegają szkodliwemu działaniu na organizm.

Według badań, korzystne efekty spożywania pokarmów bogatych w antyutleniacze:

  • spowolnienie oznak starzenia
  • zdrowsza, promienna cera
  • sprawniejsza detoksykacja
  • dłuższy czas życia
  • ochrona przed chorobami serca i udarem
  • zmniejszenie ryzyka wystąpienia problemów poznawczych, np. jak w przypadku demencji i Alzheimera
  • zmniejszone ryzyko utraty wzroku lub pojawienia się zaburzeń, takich jak zwyrodnienie plamki żółtej i zaćmy
  • spowolnienie psucia się żywności (jako dodatek do żywności)
  • ochrona dobrego widzenia
  • zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka

Antyoksydanty dzielimy na nieodżywcze i odżywcze składniki pożywienia.

Antyoksydanty nieodżywcze:

Antyoksydanty odżywcze:

Żywność najbogatsza w antyoksydanty:

(Punkty ORAC – Oxygen Radical Absorbance Capacity – zdolność pochłaniania reaktywnych form tlenu przez przeciwutleniacze i jest mierzona w 100 gramach pożywienia.)

  1. Jagody Goji:    25 000 ORAC
  2. Czarne jagody:    14 000 ORAC
  3. Ciemna czekolada:    21 000 ORAC
  4. Pekany:   17 000 ORAC
  5. Karczoch:    9,400 ORAC
  6. Borówka czarna:    14 000 ORAC
  7. Fasola:    8,400 ORAC
  8. Żurawina:    9,500 ORAC
  9. Jeżyny:      5,300 ORAC
  10. Kolendra:   510 ORAC

Najbogatsze w antyoksydanty zioła:

  1. Goździki: 314 446 Wynik ORAC
  2. Cynamon: 267.537 wynik ORAC
  3. Oregano: 159 277 Wynik ORAC
  4. Kurkuma: 102,700 punktów ORAC
  5. Kakao: 80,933 punktów ORAC
  6. Kminek: 76 800 punktów ORAC
  7. Pietruszka (suszona): 74,349 wynik ORAC
  8. Bazylia: 67,553 wynik ORAC
  9. Imbir: 28,811 punktów ORAC
  10. Tymianek: 27,426 Wynik ORAC

Top 10 najlepszych związków przeciwutleniających

1. Glutation

Glutation jest uważany za najważniejszy antyoksydant organizmu, ponieważ znajduje się wewnątrz komórek i pomaga zwiększyć aktywność innych przeciwutleniaczy lub witamin. To peptyd składający się z trzech kluczowych aminokwasów, odgrywający kilka ważnych ról w organizmie, w tym tworzenia enzymów, detoksykacji, trawienia tłuszczów i niszczenia komórek nowotworowych.

2. Kwercetyna

Choć korzystna, to radzimy zachować umiar. Większość badań wykazała niewielkie niekorzystne skutki uboczne u osób stosujących diety bogate w składniki odżywcze o wysokiej zawartości kwercetyny lub przyjmujących suplementy doustnie. Ilość do 500 miligramów przyjmowana dwa razy na dobę przez 12 tygodni wydaje się być korzystna w leczeniu wielu chorób o podłożu zapalnym, w tym alergii, infekcji, przewlekłego zmęczenia i objawów związanych z zaburzeniami autoimmunologicznymi, takimi jak zapalenie stawów.

3. Luteina

Luteina ma działanie bardzo korzystne dla oczu, skóry, tętnic, serca i układu odpornościowego. Pochodząca wprost z żywności wydaje się być bardziej skuteczna i bezpieczniejsza niż w postaci suplementu. Niektóre dowody wskazują, że osoby, które otrzymują więcej luteiny z pożywienia, mają niższe wskaźniki raka piersi, okrężnicy, szyjki macicy i płuc.

4. Witamina C

Witamina C szczególne pomaga zwalczać przeziębienia, problemy skórne, a nawet pomaga w walce z rakiem.

5. Resweratrol

Resweratrol jest aktywnym składnikiem zawartym w kakao, czerwonych winogronach i owocach jagodowych, takich jak czarne jagody i borówki. Ten polifoniczny bioflawonoid, który jest produkowany przez tych rośliny w odpowiedzi na stres, urazy i zakażenia grzybicze, pomaga chronić serce, tętnice i inne nasze narządy.

6. Astaksantyna

Astaksantyna znajduje się w sporej ilości w łososiu i krylu, a jej szczególne zalety to zminimalizowanie występowania plam starczych, zwiększenie poziomu energii, wspieranie zdrowia stawów i zapobieganie objawom ADHD.

7. Selen

Ten pierwiastek śladowy wspomaga nadnercza i tarczyce oraz pomaga chronić funkcje poznawcze. Może także zwalczać wirusy, bronić przed chorobami serca i spowolnić objawy skorelowane z innymi poważnymi stanami chorobowymi, takimi jak astma.

8. Olejek eteryczny z lawendy

Olejek lawendowy zmniejsza stan zapalny i pomaga organizmowi na wiele sposobów, na przykład w produkcji ważnych enzymów przeciwutleniających – zwłaszcza glutonianu, katalazy i dysmutazu ponadtlenkowego.

9. Chlorofil

Chlorofil jest bardzo pomocny w detoksykacji i profilaktyce raka. Chroni DNA przed uszkodzeniem spowodowanym toksynami lub stresem. Znajduje się w takich produktach, jak spirulina, zielone warzywa, niektóre sproszkowane zielone soki i niebiesko-zielonych glonach.

10. Żywica olibanowa (kadzidło)

Badania klinicznie wykazany, że żywica olibianowa wspiera leczenie różnych form raka, w tym nowotworów piersi, mózgu, okrężnicy i prostaty. Związek ten wykazuje silne działanie dezynfekujące układ pokarmowy, korzystnie wpływa na układ odpornościowy, pomaga dotlenić komórki oraz wspomaga procesy regeneracyjne. Stosuje się ją wewnętrznie jak i zewnętrznie.

Damian Wiatrowski

Cześć jestem Damian, dzięki zdrowemu odżywianiu udało mi się pokonać wiele problemów zdrowotnych, między innymi problemy z jelitami, tarczycą i wątrobę. Kliknij w globusik a dowiesz się jak odzyskałem zdrowie.

Recent Posts

Każdy kocha naleśniki! Oto 10 przepisów, które musisz poznać

Naleśniki to klasyk, który można przygotować na setki sposobów – od puszystych po cieniutkie, od…

53 minuty ago

9 rzeczy, które zmienią się w TWOIM ciele, jeśli zaczniesz spać przed 22:00!

W dzisiejszym zabieganym świecie coraz częściej zaniedbujemy zdrowy sen. Nocne przesiadywanie przed ekranem, praca do…

13 godzin ago

10 przepisów na zupy, które skradły serca milionów!

Zupa to nie tylko rozgrzewający klasyk na chłodne dni, ale także świetny sposób na szybki…

18 godzin ago

10 pomysłów na obiad, które sprawią, że nigdy więcej nie zamówisz jedzenia na wynos!

Nie masz pomysłu na obiad, a lodówka świeci pustkami? Sprawdź 10 prostych i smacznych przepisów,…

21 godzin ago

Kiszonki, Kefir i Kimchi – Sekrety Zdrowia Zawarte w Fermentacji

Fermentowane produkty to prawdziwa skarbnica zdrowotnych korzyści. Kiszonki, kefir, jogurty czy kimchi od wieków stanowią…

2 tygodnie ago

Dlaczego Czujesz Się Słabo? Oto 10 Przyczyn, Których Możesz Uniknąć

Nasze codzienne nawyki mają ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Niestety, wiele z nich, często niezauważalnie,…

2 tygodnie ago