Tuczy dodatni bilans kaloryczny, a nie węglowodany same w sobie, efekt odkładania tkanki tłuszczowej spotęgowany może być węglowodanami rafinowanymi (tanie batony, czekolady, eklerki, pączki, ciasta na wagę) pozbawionymi błonnika, witamin i minerałów oraz wzbogaconymi kwasami tłuszczowymi trans, syropami fruktozowymi oraz problematycznymi konserwantami E133 BŁĘKIT BRYLANTOWY FCF (BARWNIK) E 320 BUTYLOHYDROKSYANIZOL / BHA (KONSERWANT)
Pryszcze najczęściej powodują związki które jemy a nie są tolerowane przez nasze jelita, tak jak wyżej pisałem konserwanty, kwasy tłuszczowe trans, syropy to powoduje uszczuplenie naszej flory jelitowej tym samym nasza tolerancja spada a ciało chcąc oczyścić ciało pozbywa się niechcianych substancji przez wszystkie organy oczyszczające nasze ciało czyli skóra, nerki, wątroba jelita … te organy są osłabiane jeżeli jesz przetworzone węglowodany i nie balansujesz tego węglowodanami pełnowartościowymi np. warzywami i owocami.
Cukrzycę II powoduje długotrwałe obcowanie z węglowodanami słabej jakości połączone z wieloma negatywnymi nawykami typu brak aktywności fizycznej, palenie, picie, nieleczone infekcję-wirusy nieumiejętn bilansowanie posiłków o błonnik, witaminy, minerały i związki fitochemiczne, które znajdują się w warzywach i owocach. Mówienie, że każde węglowodany powodują cukrzycę II jest tak samo absurdalne jak mówienie, że każdy lekarz jest zły lub, że każdy dietetyk jest kompetentny – wszystko zależy od jakości.
Ilość zjedzonych węglowodanów po treningu zależy od rodzaju aktywności fizycznej warto wiedzieć, że umownie ustalone są przedziały :
Nie nie trzeba, wszytko zależy od naszego smatotypu, czy w danym dniu mamy trening czy nie jesteśmy senni po sporej ilości nawet zdrowych węglowodanów – ta kwestia jest opisana jest w kursie wideo, szczegóły na dole artykułu.
Uzależniają substancję, które są tam dodawane (kwasy tłuszczowe trans, wzmacniacze smaku, itp) produkt staje się bardziej smakowity dlatego osoby z rozregulowanymi hormonami łaknienia np. grelina, leptyna mogą mieć problem z opanowanie podjadania przetworzonych słodkich węglowodanów.
Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…
Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…
Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…
Poranki mogą być pełne smaku i kreatywności, jeśli tylko znajdziesz chwilę na przygotowanie czegoś wyjątkowego.…
Szukasz inspiracji na szybkie, pyszne i niebanalne obiady, które odmienią Twoje codzienne menu? Oto 10…
Szukasz pomysłów na pyszny, a jednocześnie szybki i prosty obiad? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które…