Tuczy dodatni bilans kaloryczny, a nie węglowodany same w sobie, efekt odkładania tkanki tłuszczowej spotęgowany może być węglowodanami rafinowanymi (tanie batony, czekolady, eklerki, pączki, ciasta na wagę) pozbawionymi błonnika, witamin i minerałów oraz wzbogaconymi kwasami tłuszczowymi trans, syropami fruktozowymi oraz problematycznymi konserwantami E133 BŁĘKIT BRYLANTOWY FCF (BARWNIK) E 320 BUTYLOHYDROKSYANIZOL / BHA (KONSERWANT)
Pryszcze najczęściej powodują związki które jemy a nie są tolerowane przez nasze jelita, tak jak wyżej pisałem konserwanty, kwasy tłuszczowe trans, syropy to powoduje uszczuplenie naszej flory jelitowej tym samym nasza tolerancja spada a ciało chcąc oczyścić ciało pozbywa się niechcianych substancji przez wszystkie organy oczyszczające nasze ciało czyli skóra, nerki, wątroba jelita … te organy są osłabiane jeżeli jesz przetworzone węglowodany i nie balansujesz tego węglowodanami pełnowartościowymi np. warzywami i owocami.
Cukrzycę II powoduje długotrwałe obcowanie z węglowodanami słabej jakości połączone z wieloma negatywnymi nawykami typu brak aktywności fizycznej, palenie, picie, nieleczone infekcję-wirusy nieumiejętn bilansowanie posiłków o błonnik, witaminy, minerały i związki fitochemiczne, które znajdują się w warzywach i owocach. Mówienie, że każde węglowodany powodują cukrzycę II jest tak samo absurdalne jak mówienie, że każdy lekarz jest zły lub, że każdy dietetyk jest kompetentny – wszystko zależy od jakości.
Ilość zjedzonych węglowodanów po treningu zależy od rodzaju aktywności fizycznej warto wiedzieć, że umownie ustalone są przedziały :
Nie nie trzeba, wszytko zależy od naszego smatotypu, czy w danym dniu mamy trening czy nie jesteśmy senni po sporej ilości nawet zdrowych węglowodanów – ta kwestia jest opisana jest w kursie wideo, szczegóły na dole artykułu.
Uzależniają substancję, które są tam dodawane (kwasy tłuszczowe trans, wzmacniacze smaku, itp) produkt staje się bardziej smakowity dlatego osoby z rozregulowanymi hormonami łaknienia np. grelina, leptyna mogą mieć problem z opanowanie podjadania przetworzonych słodkich węglowodanów.
Chcesz zwiększyć ilość białka w diecie, ale brakuje Ci pomysłów na smaczne i sycące posiłki?…
Wieprzowina to jedno z najbardziej wszechstronnych mięs, które można przygotować na dziesiątki sposobów – od…
Kurczak to jedno z najczęściej wybieranych mięs w kuchni – jest uniwersalny, szybki w przygotowaniu…
Wołowina to jedno z najbardziej szlachetnych mięs, które zachwyca swoją soczystością i głębią smaku. W…
Naleśniki to klasyk, który można przygotować na setki sposobów – od puszystych po cieniutkie, od…
W dzisiejszym zabieganym świecie coraz częściej zaniedbujemy zdrowy sen. Nocne przesiadywanie przed ekranem, praca do…